In 2010, Guvernul i-ar putea trimite pe bugetari in concediu fara plata in fiecare luna pentru „un numar de zile”. Anul viitor, Romania trebuie sa taie trei miliarde de euro din cheltuielile publice pentru a se incadra in tintele FMI. Riscurile ar putea veni insa din cauza retragerilor de bani de pe piata autohtona, avertizeaza analistii internationali. Romanii vor simti cu adevarat abia anul viitor efectul masurilor de austeritate luate de Guvern pentru incadrarea in tintele trasate de Fondului Monetar International (FMI), dupa ce in 2009, singurele reduceri bugetare s-au facut abia pe final de an. Analistii economici avertizeaza insa asupra riscului ca Romania sa aiba probleme chiar daca isi face temele. In 2010, statul trebuie sa reduca cheltuielile publice cu aproximativ 3 miliarde de euro (2,5% din Produsul Intern Brut), pentru a atinge un deficit bugetar de 5,9% din PIB, dupa cum s-a agreat saptamana aceasta cu Fondul. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, nu a explicat insa de unde si cu cat se va taia pentru a se ajunge la aceasta economie, noteaza Gandul.info

Romania, schimbata din telecomanda. Prezentatoarele din vremea comunista si cele de acum spun povestea trasformarii Romaniei si a imaginii sale de pe micul ecran. Sanda Taranu, una dintre cele mai cunoscute crainice de la TVR a aruncat saci de scrisori dupa ce Revolutia a „sters-o” de pe micul ecran al romanilor, iar colega ei, Cristiana Bota a aflat imediat dupa momentul Decembrie ’89 ca face parte dintr-o generatie prea batrana si prea comunista ca sa mai apara la tv, scrie EvZ.ro

Acolitii senatorului Voicu: magistrati de rang inalt. Presedintele sectiei civile a Inaltei Curti de Justitie si Casatie, Florin Costiniu, este cercetat pentru ca ar fi primit bani de la omul de afaceri Costel Casuneanu pentru a-l ajuta sa obtina o solutie favorabila intr-un proces. Magistratul este cercetat in acelasi dosar in care este implicat si senatorul PSD Catalin Voicu, acuzat ca ar fi apelat la mai multi inalti magistrati pentru a influenta decizii civile si penale in favoarea unor oameni de afaceri. Potrivit unor surse neoficiale, alaturi de judecatorul Costiniu mai sunt suspectati de DNA ca l-ar fi ajutat pe Voicu si Gabriela Barsan, magistrat la Sectia de Contencios Administrativ a Inaltei Curti de Justitie, si procurorul Dan Chiujdea de la Consiliul Superior al Magistraturii, noteaza Romania Libera.

Misterele Securitatii, developate cu incetinitorul. La 20 de ani de la Revolutie si 10 ani de la infiintarea CNSAS, din cele 2,3 milioane de dosare preluate de la servicii, stim doar 475 de informatori si 922 de ofiteri. Puse unul langa altul, dosarele fostei Securitati aflate in custodia CNSAS ar putea tapeta de trei ori drumul de la Bucuresti pana la Fortul 13 din Jilava, una dintre inchisorile-simbol ale comunismului. Numarul de 2,3 milioane de dosare, reprezentand 24 de kilometri liniari de arhiva, preluate de la fostele servicii secrete, pare impresionant, insa aceasta este singura „realizare” cu care se poate lauda institutia dupa 10 ani de la infiintare, scrie EvZ.ro

Dosarul-roman al studentilor criminali. Carmen Bejan si Sergiu Florea, uniti prin iubire si crima, au uitat de sentimente in fata procurorilor. Ei s-au acuzat reciproc de uciderea lui Trifu Schroth si au descris amanuntit filmul crimei. Cei doi studenti si-au jurat dragoste vesnica in timp ce transau cadavrul lui Trifu Schroth, se arata in dosarul crimei de la Medicina. Povestea de iubire dintre cei doi tineri a inceput in luna martie a acestui an. Carmen era cunoscuta printre colege ca o fata linistita. Sergiu, un baiat cu succes la colegele de facultate, dar care s-a linistit dupa ce a cunoscut-o pe Carmen, noteaza Adevarul.

Vaccinul antipandemic, testat pe copii. Firma din Timisoara care verifica serul romanesc contra A(H1N1) va incepe maine studiile clinice pentru copiii sub 16 ani.Testele incep la copiii de peste 14 ani si vor fi extinse treptat, pana la cei de 6 ani. In Romania, un voluntar pentru studii clinice primeste, in medie, 500 de lei. Vaccinul romanesc contra gripei A(H1N1), produs la Institutul Cantacuzino, n-a fost inca testat pe copii si, ca urmare, nu poate fi deocamdata injectat minorilor. Conducerea institutiei ne-a confirmat insa ca, incepand de maine, compania angajata pentru verificarea serului romanesc va incepe studiile clinice si pe copii, noteaza Adevarul.

Festivalul decoratilor la Cotroceni. Basescu si-a medaliat consilierii, muzeografii, cameramanul, fotograful si muncitorii calificati de la Palat. Una dintre primele masuri pe care presedintele Traian Basescu le-a luat, chiar in ziua in care a fost validat pentru un nou mandat la Cotroceni, a fost decorarea echipei de consilieri din Cancelaria Prezidentiala, dar si a altor angajati. Pentru "loialitatea si profesionalismul dovedite in promovarea si afirmarea intereselor Romaniei", noua consilieri prezidentiali au primit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler. Printre cei mai cunoscuti publicului se afla Peter Eckstein Kovacs, Sebastian Lazaroiu, Iulian Fota, Alexandrina Gatej, Bogdan Bujor Teodoriu. Fosta antrenoare a echipei nationale de gimnastica si actual consilier de stat pe probleme de sport, Mariana Bitang, decorata in mai multe randuri, a primit Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Comandor, noteaza Gandul.

15-22 decembrie `89: cum s-a muncit in fabrici si uzine. Intre Timisoara si fuga lui Ceausescu au trecut sapte zile de incertitudine cu privire la stabilitatea regimului. In diversele fabrici si institutii din tara s-a instalat confuzia. Oamenii inca nu stiau cum sa reactioneze: daca sa fie "curajosi" si sa se planga public de traiul in comunism sau sa fie in continuare precauti. Integral in Romania Libera.

Iliescu: Daca as fi inchis pentru Revolutie, ar protesta toata tara. La 20 de ani de la Revolutie, celebrul jurnalist BBC John Simpson s-a intors in Romania pentru a gasi raspunsuri la multele intrebari pe care si le-a pus, ca multi altii, ca martor ocular al evenimentelor din decembrie 1989. Romania este "o tara in care nimic nu este vreodata foarte clar, iar Revolutia nu face exceptie", constata el. Televiziunea BBC World Service va difuza incepand de sambata o editie a emisiunii Simpson’s World dedicata Romaniei, dar si celui mai proeminent personaj politic din decembrie 1989 incoace, Ion Iliescu. Romania libera publica in exclusivitate acest interviu, scrie Romania Libera.