Romania lui 2010, vazuta de Ceausescu. Cele patru cincinale de dupa 1990 aveau sa aduca desavarsirea omului nou, dupa un proiect intocmit cu sase luni inainte de prabusirea comunismului. Mai erau 173 de zile pana la fuga cu elicopterul, timp suficient pentru planuri mari. Cu mana tremurand de emotie, cu epitetele la ei, oamenii partidului puneau pe hartie „liniile directoare ale dezvoltarii patriei in perioada urmatoare, in vederea infaptuirii cu succes a Programului partidului”. Daca reusisera falsificarea istoriei, viitorul se arata a fi un mizilic. Planurile lui Nicolae Ceausescu si ale regimului sau depaseau cu mult cincinalul 1991-1995 si se intindeau, ca intr-un somn cu prelungiri, pana in 2010, dupa cum arata un document realizat cu ocazia Congresului al XIV-lea al Partidului Comunist Roman (PCR), la 1 iunie 1989. Integral in EvZ.

Se cauta brazi pentru mai multe Craciunuri. Brazii cu Swarovski au ramas o amintire a luxului din 2008. Acum se cauta cei naturali, in ghivece, si cei artificiali, care pot fi refolositi. In ghiveci, artificiali sau proaspat taiati din pepiniere, ornati cu matase si pene, brazii de Craciun vor trebui sa se adapteze in 2009 unui buget „intrat la apa”. Asta face ca ofertele de lux din anii trecuti - intre care si bradul de 37.800 de lei, impodobit cu cristale Swarovski si fire aurite - sa ramana fara niciun cumparator in 2009. Pietele si centrele comerciale sunt pline cu braduti de toate marimile, pentru toate buzunarele. Cine nu-si permite un pom poate cumpara o coronita (2- 5 lei) sau cateva crengute ce pot aduce in casa mirosul proaspat de iarna. Integral in EvZ.

Adio tichete de vacanta marca Udrea. Printre beneficiile care vor fi taiate in sectorul bugetar se numara, din start, veniturile nemonetare, respectiv orice fel de tichete. Guvernul interzice aparatului de stat acordarea de tichete de masa, cadou sau de vacanta angajatilor proprii, inclusiv in cazul institutiilor care se autofinanteaza, conform proiectului legii bugetului pe 2010, citat de Mediafax. "In bugetele pe anul 2010 ale institutiilor publice centrale si locale, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu se prevad sume pentru acordarea de tichete cadou si tichete de vacanta personalului din cadrul acestora", se precizeaza in document, scrie Gandul.

Compensarea in bani a tichetelor CFR neutilizate, sistata. Pensionarii nu vor beneficia nici in 2010 de compensarea in bani a tichetelor de calatorie pe calea ferata neutilizate, Guvernul urmand sa sisteze si anul viitor acordarea acestei facilitati. "Compensarea in bani pentru tichetele de calatorie pe calea ferata neutilizate, prevazuta OU 71/2004 privind acordarea unor facilitati familiilor de pensionari, nu se acorda", se arata in proiectul bugetului de stat pe 2010. Posibilitatea ca pensionarii sa beneficieze de bani in schimbul biletelor CFR neutilizate a fost reglementata de Guvern in 2004, drept suspendat ulterior pentru anii urmatori. Integral in Gandul.

Fara ofertanti la privatizare, Avioane Craiova este la un pas de faliment. Fostii salariati ai societatii si-au castigat in instanta salariile restante pe ultimele luni lucrate in fabrica. Societatea ar avea de platit salariatilor restante de cel putin 1,5 milioane lei si risca masuri de executare silita daca nu face rost de fonduri pentru plata datoriilor. Fostii salariati ai Avioane Craiova SA, disponibilizati in luna octombrie, au castigat procesul pe care-l aveau cu societatea olteana, pentru recuperarea salariilor pe ultimele luni lucrate. Potrivit liderului sindical Victor Peta, din cei 300 de salariati concediati, 80 au decis sa actioneze in instanta societatea pentru recuperarea banilor. Integral in Romania Libera.

Comemorarea Revolutiei, concurata de preluarea noului mandat de presedinte al tarii. In tara, dar si in Capitala, comemorarea a 20 de ani de la Revolutie a fost la mare concurenta, ca mediatizare, dar si ca participare a liderilor politici, cu depunerea juramantului si preluarea noului mandat de catre presedintele Traian Basescu. Astfel, in Bucuresti, au fost depuse coroane de flori in memoria victimelor Revolutiei din decembrie 1989 la troita din Piata Universitatii, unde s-au adunat aproximativ 150 de persoane. La eveniment au participat fostul presedinte Emil Constantinescu, reprezentanti ai Guvernului, ai asociatiilor de revolutionari, dar si cativa reprezentanti ai partidelor politice, scrie Gardianul.

Gloantele din tavanul unui colaborator de-al sau l-au speriat pe Ladislau Csendes. Presat de amenintari si presiuni si infricosat de un eveniment petrecut saptamåna trecuta, cånd asupra locuintei unui consilier din Colegiu s-a tras cu o arma, Ladislau Csendes a demisionat, ieri, din functia de presedinte al Colegiului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS). “Motivele mele sunt in principal motive de securitate. Consider ca amenintarile primite atat de mine, cat si de colegii mei, de-a lungul timpul, dar in special in ultima perioada, au ajuns la un nivel prea mare ca sa-l pot tolera. A venit momentul, consider eu, sa-mi pun familia la adapost si sa-i acord mai mult din timpul meu”, a declarat Csendes. Integral in Gardianul.

"Tun" imobiliar cu locuinte sociale. Primaria Targu Mures va achizitiona la preturi exorbitante 90 de apartamente cu destinatia de locuinte sociale de la un dezvoltator imobiliar abonat la bani publici. Locuintele vor fi cumparate la pretul mediu de 87.000 de euro, plus TVA, in conditiile in care pe piata libera un astfel de apartament ajunge la jumatate din suma oferita de administratia locala din Targu Mures. Consiliul Local Targu Mures a decis in ultima sedinta ordinara din acest an cumpararea a 90 de apartamente de la grupul de firme "Benta" contra unor sume fabuloase. Astfel, pentru cele 90 de apartamente cu una sau doua camere se vor plati din bugetul orasului 6.613.488 euro, plus TVA, adica intre 1.100 si 1.300 de euro pentru metrul patrat construit. Integral in Romania Libera.