Calvar pentru victime, prosperitate pentru calai. Cand avea 12 ani, Ioana Barbat a asistat neputincioasa la uciderea propriei mame. Povestea ei tragica, cu personaje si pariuri criminale, trezeste frisoane. DECEMBRIE 2009. Securistul si militienii implicati in uciderea Lepei Barbat si in musamalizarea crimei sunt prosperi oameni de afaceri. Vasile Joitoiu, in decembrie 1989 capitan de contrainformatii, Eugen Peptan, Tiberiu Grui si Valentin Ciuca traiesc in tihna capitalismul si mimeaza uitarea. Intr-o alta realitate, Ioana Barbat se intreaba, de doua decenii, de ce i-a fost ucisa mama. Stie doar atat: "Totul a fost un pariu, ca ne omoara dintr-o singura rafala", scrie EvZ.

100.000 de bugetari vor fi dati afara. Concediul fara plata, subiect de „No Comment“ pentru Guvern. Anul 2010 va fi oficial anul in care bugetarii vor strange bine cureaua: salariile lor vor fi inghetate anul viitor, in paralel cu disponibilizari la nivelul institutiilor statului, in timp ce sistemul de asistenta sociala va fi reformat. Vestile proaste au fost anuntate de Sebastian Vladescu, ministrul desemnat al Finantelor Publice, la audierea pentru preluarea portofoliului, care a adaugat ca restrictiile din domeniul salarial si social vor continua pentru cel putin trei ani, scrie Gandul.

Neagu Djuvara, despre sarbatori din vremuri apuse. Sarbatorile de iarna din Romania, de la Bucuresti si Sinaia, i-au ramas distinsului istoric Neagu Djuvara cele mai frumoase amintiri ale copilariei. Craciunurile din strainatate, le-a „dosit“ intr-un colt de memorie, o memorie extraordinara.

Cum erau Craciunurile copilariei dumneavoastra, ce va amintiti?

Sa nu credeti ca povestesc „goange“, dar sa stiti ca am amintiri precise de la varsta de doi ani. Ei bine, la Craciun, in fiecare an, pe cand aveam 6, 7, 8 ani, la sase decembrie, de Sfantul Nicolae, ningea, va spun, an de an - foarte curios -, parca era scris in calendar. Si noi, copiii, ne repezeam la geam si vedeam zapada in curte. Se sarbatorea pe indelete si Sfantul Nicolae, in sensul ca, daca ai fost cuminte, primeai un mic cadou, daca nu, primeai celebrele nuieluse. In ziua de Craciun era foarte emotionant, mergeam in vizita, in general, la oameni mai avuti printre rudele noastre (rade - n.n.), aveam niste veri, familia Bobeanu, cei care au fost ctitorii Bisericii Icoanei. Integral in Cotidianul.

Analist consultat de CIA: Securitatea nu a complotat contra lui Ceausescu. De ce nu au fost reprimate protestele din Timisoara de la prima scanteie? Cine a tras dupa 22 decembrie si cine au fost, pana la urma, teroristii? Acestea sunt doar cateva dintre marile intrebari care i-au urmarit pe romani in ultimii 20 de ani si la care incearca sa raspunda profesorul american, Richard Andrew Hall, un analist consultat de CIA, in teza sa de doctorat, "Rescrierea istoriei Revolutiei. Triumful revizionismului securist in Romania". Concluziile specialistului american? Nu vreo conspiratie, nici contributia Securitatii n-au doborat regimul comunist, ci expansiunea rapida a protestelor, scrie Romania libera.

Cui si cit i-a mai placut jaful in 2009, varianta Academiei Catavencu. Draga domnule Baconsky si draga tinere Funeriu, in voi ne e speranta. Cel mai probabil, veti fi ministru de Externe, respectiv al Educatiei in noul (si, in acelasi timp, vechiul) guvern Boc. Noi, membrii Biroului de Investigatii al Academiei Catavencu, va uram succes, un mandat plin si, nu in ultimul rind, tinem sa va informam ca mizam pe rafinamentul domniilor voastre sa schimbati putin filosofia furtului politic din Romania. Domnule Baconsky, domnule Funeriu, ca intelectuali umblati pe afara cu burse prestigioase si programe de cercetare serioase, nu ne mai lasati sa scriem doar despre niste pitecantropi cleptomani de buget, despre niste mitocani ai contractelor trucate, despre niste bagabonti fara scoala ai smenurilor! Intelegeti-ne si pe noi, ne-am saturat! Sint toti la fel! E nevoie de un suflu nou in furtul cu ministrul, cu parlamentarul, cu primarul, e nevoie de o cultura adevarata a jafului de la stat, scrie Academia Catavencu.

Revolutia din Romania, condamnata de doua ori la CEDO. Evenimentele din decembrie 1989 s-au soldat cu moartea a 1.104 persoane si ranirea altor 3.352. In jur de 1.000 de persoane dintre ranitii Revolutiei au suportat rani grave care i-au mutilat pe viata. Din punct de vedere strict juridic a fost vorba despre 1.104 crime si 3.352 de tentative de omor. Din datele oficiale ale Parchetului General rezulta ca au fost trimisi in judecata 245 de inculpati, dintre care 128 de ofiteri (85 erau cadre ale Ministerului de Interne si 38 ale Ministerului Apararii, restul fiind din aparatul Securitatii). Dintre ofiteri, 18 erau generali, 12 proveneau din Ministerul de Interne si sase din structurile Ministerului Apararii, scrie EvZ.

"Nimeni nu a sunat la ambasada americana in decembrie 1989 sa ne spuna cine este si ce vrea".

"Romania libera": Ati venit pentru prima oara in Romania ca diplomat american in iulie 1989. Acum, iata-va din nou aici. Intre timp, am trecut printr-o multime de schimbari. Care sunt cele mai vadite dintre aceste schimbari din punctul dumneavoastra de vedere?

Jeri Guthrie-Corn: Din punctul meu de vedere, schimbarile cele mai evidente constau in faptul ca romanii par mai fericiti, mai sanatosi si, cu siguranta, mai bogati decat erau cu 20 de ani in urma. Sunt mai bine imbracati, sunt mult mai in pas cu moda si cu tendintele din alte parti ale lumii, si acest lucru se datoreaza, desigur, Internetului si altor tehnologii aparute in ultimele doua decenii. Integral in Romania libera.

Tarom plateste 300.000 de euro ca sa lucreze cu piloti pensionari. In cele ce urmeaza, va propunem un scurt exercitiu de imaginatie. Desi e ceva cu zbor si avioane, nu e numai pentru cei care voiau sa ajunga piloti cind erau mici. Sinteti administrator al unei companii aviatice si aflati ca la un moment dat veti ramine fara un sfert dintre piloti, care ies la pensie, iar legislatia nu va mai permite sa le prelungiti contractele de munca. Ce faceti in aceasta situatie? A) incepeti sa cautati din timp piloti tineri ca sa nu va dati singuri la gioalele afacerii; B) va doare la basca si va vedeti linistiti de treaba, orice alta treaba; C) spargeti 300.000 de euro pe un contract cu firma unui descurcaret, care nici macar nu va aduce piloti mai buni, mai moderni, mai frumosi, ci tot pe-aia vechi, pe care dumneavoastra insiva i-ati pensionat, dar care acum sint sub contract cu sereleul descurcaretului. Citeste mai multe in Academia Catavencu.

Liderii plecati de jos vor sa cucereasca lumea. Scena politica globala are acum noi staruri in plina ascensiune, care le fac concurenta politicienilor americani, rusi si vest-europeni. Personaje pitoresti, exotice, cu copilarii marcate de saracie si de multe ori atipice, noii lideri mondiali vin din tari fie cu piete emergente care atarna greu in balanta economiei lumii, ca Brazilia si China, fie din state care pot schimba cursul politic al istoriei, precum Iranul, scrie EvZ.

Romania va fi guvernata de Fondul Monetar. Programul de guvernare trimis de premierul Emil Boc Parlamentului nu are instrumente care sa-i salveze pe romani de somaj. Totusi, daca bugetul de stat va aloca anual 1% din PIB pentru dezvoltarea autostrazilor, asa cum este prevazut in acest program, economia se va misca. Programul de guvernare se bazeaza pe Acordul semnat de Romania cu Fondul Monetar International, iar guvernantii nu au prea mare marja de manevra, spun analistii economici. Romanii nu vor trai mai bine nici in 2010 si nici in 2011, fiindca economia autohtona se va reface greu, iar pietele economice europene nu s-au stabilizat inca. E nevoie de un deceniu pentru a reveni la vremurile din 2007-2008, scrie Romania libera.

Ei au tras in noi dupa 22! Nicolae Militaru si Ion Iliescu sunt marii responsabili pentru cei aproape 1.000 de morti de dupa fuga lui Ceausescu. Unul era bratul armat, celalalt – bratul politic. Timp de cateva ore, cat a durat instalarea lui Iliescu in locul lui Ceausescu, Romania a fost o tara linistita, fara morti si fara teroristi. Apoi a inceput macelul. Serialul „Sfarsitul Ceausestilor" a ajuns la final. Dupa zece saptamani de investigatii tenace, suntem in masura sa tragem concluziile. Acum stim adevarul despre decembrie 1989. Ne-au trebuit 20 de ani pentru a ajunge aici. Poate ca e vorba de cei 20 de ani proorociti de Brucan, scrie Adevarul.