Sarbatori de iarna, pentru un roman "naufragiat" in Australia. Indiferent de coltul de lume in care au ales sa traiasca, romanii isi aduc aminte, mai ales in aceasta perioada, de traditiile de acasa. Cu improvizatii mai mici sau mai mari, Craciunul si pregatirile de Anul Nou vin cu iz romanesc. Aflat intr-unul dintre cele mai indepartate colturi ale globului, in tara in care romanii stabiliti acolo au fost primii care au votat la alegerile din acest an, Simion Andrei Zaharia, stabilit la Sydney, in Australia, este unul dintre cei care, chiar si dupa aproape 10 ani petrecuti in strainatate, inca mai combina traditiile romanesti cu cele din tara de adoptie., noteaza EvZ.ro

Doi angajati ai SRI Sibiu implicati intr-un scandal sexual. Un capitan de la Sectia de Informatii din cadrul SRI Sibiu a fost condamnat la trei luni de inchisoare cu suspendare de Tribunalul Militar Cluj. Capitanul Tiberiu Cristea l-a lovit pe superiorul sau Vasile Mota, anul trecut din cauza unei colege de serviciu. Amandoi barbatii o iubeau pe colega, insa aceasta s-a casatorit cu capitanul Cristea. Cristea a avut o relatie cu colega de birou, Claudia intre 2004 si 2007. Ea a renuntat la aceasta relatie pentru colonelul Vasile Mota. Pana in 2008 Claudia a avut o relatie cu Vasile Mota, insa a renuntat la el pentru a se casatori cu capitanul Cristea. Apoi, Mota a inceput sa o hartuiasca si sa o ameninte cu moartea pe Claudia, iar pe Tiberiu ca va fi dat afara din serviciu, conform declaratiilor date la tribunal de Tiberiu, noteaza Gardianul.

Cheltuieli-bomba: 100 de milioane de euro pentru deszapezire. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri din Romania (CNADNR) va plati in aceasta iarna 397 milioane lei, adica aproape 100 milioane de euro, pentru deszapezirea tuturor soselelor nationale din tara. Dupa prima ninsoare serioasa, in care multe drumuri nationale si chiar Autostrada Soarelui au fost inchise, reprezentantii soferilor profesionisti spun ca deszapezirea a fost un esec, scrie Romania Libera.

Legea salarizarii, cutitul care taie veniturile bugetarilor. Executivul a lasat in Legea unica de salarizare portite prin care, in 2010, poate intra adanc in salariile angajatilor de la stat. In plus , o parte dintre acestia vor ramane someri. De anul viitor, toate salariile angajatilor de la stat vor fi introduse in noua grila stabilita prin Legea unica de salarizare, proces ce va dura pana in 2015. An in care ar trebui sa se ajunga la raportul de 1 la 12 intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sectorul bugetar, spre deosebire de raportul actual de 1 la 35, in medie. Reprezentantii statului care au pus pe hartie actul normativ sustin ca, in aceasta perioada, salariile mari vor stagna, iar cele mici vor creste etapizat, dar, per total, nimeni nu va pierde niciun leu din leafa. Sindicatele sustin insa ca, in ciuda asteptarilor, anul viitor nu va fi unul cu cresteri. Acestea se tem ca anumite prevederi neclare ale legii ii permit executivului sa opereze noi reduceri de cheltuieli, prin neplata unor sporuri, a orelor suplimentare si prin reluarea masurii concediului fortat fara plata, scrie EvZ.ro

Berceanu ar face autostrazi, dar nu are cu ce. In 2010, inaugurarile se vor face doar pe „mici portiuni”: unde se va taia panglica la anul. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, are nevoie in 2010, numai pentru sectorul rutier, de peste 10,5 miliarde de lei, in conditiile in care bugetul intregii institutii abia daca depaseste 10,8 miliarde. Peste 100 km de autostrada, inca 90 de centuri ocolitoare si 855 km de drumuri nationale. Atat isi propune ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, sa finalizeze in 2010, potrivit unui document oficial dat publicitatii luni. Totul insa "in conditiile asigurarii necesarului de finantare". Comparand sumele necesare ministerului pentru exproprieri, plata constructorilor si alte operatiuni necesare cu alocatiile propuse in proiectul Legii bugetului de stat pe 2010, demersul pare o misiune imposibila. La capitolul autostrazi, numarul total de kilometri care ar putea fi receptionati este de 101,46, in conditiile in care distanta pe care se lucreaza este de 508,162 km. Anul acesta ar putea fi taiata panglica la cele doua sectoare situate pe Coridorul paneuropean IX, respectiv Centura Bucuresti - Moara Vlasiei (12 km) si Moara Vlasiei - Ploiesti (42,5 km), scrie Gandul.

Studenti la Medicina scoliti dupa filme americane. Viitorii doctori care studiaza in Iasi fac seminariile urmarind pe proiector seriale americane de succes pe teme de medicina. Cadrele medicale sustin ca metoda occidentala de predare ii antreneaza pe tineri, care invata in acest fel sa rezolve cele mai dificile cazuri. Studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Gr.T.Popa" din Iasi se transforma pentru cateva ore in personajul doctor House, din celebrul serial american cu acelasi nume, sau in doctorii din filmul „Anatomia lui Gray", noteaza Adevarul.

Mult asteptatul Cod al bunelor practici va ieftini mancarea cu cel mult 10%. In Franta, o lege similara a dus la scaderea preturilor in medie cu 20%. Desi reprezentantii Ministerului Agriculturii si ai patronatelor din alimentatie dadeau asigurari ca, odata cu aplicarea codului de bune practici, alimentele se vor ieftini cu pana la 30%, acum acestia dau inapoi si vorbesc de reduceri de pret cu cel mult 10%. "Scopul legii comercializarii produselor alimentare nu este numai de reechilibrare a rapoartelor dintre producatorii agricoli si marile retele de magazine, ci si de a avea efecte pozitive asupra consumatorilor. Daca legea va fi aplicata cum trebuie, concurenta va duce la scaderea preturilor pe rafturi. Efectele legii nu se vor vedea imediat, ci la 2-3 luni, daca totul merge bine. Realist vorbind, ne putrem astepta la ieftiniri sub 10% ale produselor", a declarat pentru Gandul Mihai Visan, director executiv Asociatia Romana a Carnii (ARC), noteaza Gandul.

Calin Nemes, file din povestea unui luptator. 21 decembrie 1989 a nascut, in Piata Libertatii din Cluj, un simbol. Calin Nemes a fost condamnat sa primeasca gloantele Revolutiei. „Trageti, am o singura inima“, a strigat. Militarii au tras, dar a supravietuit. Dezgustat de uciderea Revolutiei, Calin Nemes, eroul clujean impuscat in zilele insangerate de la finalul lui 1989, s-a sinucis la 8 iulie 1993. El s-a spanzurat. Calin Nemes a luptat, fara ragaz, pentru dreptatea si adevarul in care se incapatana sa creada. La 21 decembrie 1989, evenimentele de la Timisoara ii umplusera deja paharul dezamagirii. Alaturi de cei mai apropiati prieteni, a iesit pe strazile din centrul Clujului scandand impotriva celor care il transformasera intr-un prizonier, noteaza Adevarul.