Ziarul "Le Figaro" a fost controlat de un "mogul" roman. Francois Coty, unul dintre cei mai bogati oameni din Europa, si-a pierdut sotia si cea mai mare parte a averii sale impresionante in favoarea unui roman. Dupa casatoria cu Yvonne Coty, Leon Cotnareanu, originar din Iasi, a condus celebra companie de parfumuri Coty si a detinut – vreme de mai multi ani – controlul total asupra publicatiei franceze "Le Figaro", scrie Romania libera.

Romania s-a vindecat de rusine prin sex. Intr-o Romanie unde filmul ”Basic Instinct” era vizionat cu casa inchisa, comentandu-se apoi, pe larg, la colturi, secventele incendiare, conflictul dintre decenta si prea multa libertate s-a purtat pe toate nivelurile. Faptul ca in prima luna de la aparitia in cinematografele romanesti pelicula, a carei protagonista a fost Sharon Stone, a adus in sali peste 300.000 de spectatori, a fost o dovada a faptului ca romanii isi doreau sa invete sa nu roseasca. Printre primele antidoturi in acest sens, de dupa caderea comunismului, a fost pagina 5 a ziarului, scrie EvZ.

Tinichelele care atarna de coada justitiei in 2010.Dosarele penale ale unor personaje grele au avut un traseu similar prin justitie: dupa ce procurorii s-au caznit, uneori ani la rand, sa faca urmarirea penala, judecatorii par sa evite judecata.» In 2010, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Decebal Traian Remes, Codrut seres, Zsolt Nagy, Gheorghe Falca si Dinu Patriciu raman "imaculati" in fata judecatorilor: procesele lor sunt fie amanate la nesfarsit, fie suspendate la Curtea Constitutionala, scrie Romania libera.

Marx si Lenin au cazut la Chisinau. O revolta populara cu aspiratii de revolutie a redesenat in aprilie 2009 viitorul Republicii Moldova. Evenimentele-fulger de la Chisinau vor scrie, peste ani, o pagina in manualele de istorie.Afisul electoral al Partidului Comunist din Republica Moldova e lipit neglijent pe usa unui magazin alimentar. Din poza incarcata de un rosu intens, o femeie tanara, cu dantura impecabila, promoveaza sloganul ‘Construim o Moldova europeana impreuna’, scrie EvZ.

Autoritatile romane inventeaza “plombele provizorii pentru gropi” si spun ca “la primavara plombam din nou”. Imediat dupa ce zapada a fost inlaturata, cateva strazi din Capitala si zeci dedrumuri nationale au ramas pline de gropi. Pe bulevardele Kiseleff, 13 Septembrie, Regina Elisabeta, Kogalniceanu, in Piata Charles de Gaulle, pe Soseaua Mihai Bravu, la intrarile si iesirile din Bucuresti s-au cascat adevarate cratere. Luni, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu le-a cerut tuturor firmelor responsabile cu intretinerea strazilor sa treaca la astuparea gropilor "imediat ce sta ploaia" iar bucurestenilor sa ajute la contabilizarea gropilor telefonand la Dispeceratul Integrat de Urgenta, scrie Gandul.

Indulgenta pentru medicul SRI care a acoperit-o pe judecatoarea beata. Dosarul penal in care judecatoarea Elena Turcu este acuzata de conducere sub influenta bauturilor alcoolice ia o turnura suspecta. Medicul-sef al Sectiei Car diologie din Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, care a partine Serviciului Roman de Informatii (SRI), este acuzat de anchetator ca a incercat sa o sprijine pe judecatoare sa scape de dosarul penal. In timp ce SRI evita un raspuns clar, seful procurorului de caz isi contrazice subalternul, scrie EvZ.

Intre Constanta si Brazilia, primarul Radu Mazare, playboy-ul milionar: „Tata imi spunea ca n-am decat doua optiuni: fie ma fac comunist, fie marinar“. "El comandante" Mazare si-a aparat primaria de inamici inca din 1989: "In noaptea de 22 am fost adus impreuna cu niste subordonati, ca eram anul patru si eram plutonier, sa pazim Casa Alba. Umbla zvonul c-or s-o atace trupele de securitate. Toti ofiterii nostri au fugit acasa si ramasesem doar noi, cu tot armamentul posibil: aveam de la pusti automate, la lansator de grenade. A doua zi a fost manifestatie mare, cu popor in fata, care tipa ca intr-un bloc turn sunt teroristi, solicitandu-ne pe noi cei din armata sa-i cautam si sa-i impuscam". O poveste inedita despre Radu Mazare de dinainte de 1989: de unde a plecat si unde a ajuns, intr-un dialog cu ziarul Gandul.

Un ziar din Chișinau solicita anchetarea lui Oleg Voronin, dupa ce i-a descoperit extrasul de cont fabulos. Ziarul Timpul, de la Chișinau, a aflat cati bani cheltuieste intr-o luna „cel mai prosper" businessman din Moldova, respectiv Oleg Voronin, fiul fostului președinte comunist, Vladimir. Publicația a intrat in posesia unui extras de cont, care arata ce sume invarte un cetațean care, de curand, declara ca are un venit lunar de vreo opt-noua mii de lei, lunar, scrie Gardianul.

Omul care l-a dat jos pe „Lenin“. Chipul lui Gigi Gavrilescu nu s-a pastrat in fotografii. A fost erou o primavara, primavara lui 1990. S-a sinucis patru ani mai tarziu. Era sarac si singur.Victima a represiunilor de dupa revolta anticomunista de la Brasov, din 15 noiembrie 1987, Gigi Gavrilescu s-a razbunat abia peste doi ani, la Revolutie, pe cei care i-au furat libertatea, scrie Adevarul.