Un roman, "stapanul" inelelor care prelungesc viata. Chirurgul Octavian Bud ofera pacientilor din Germania o sansa la o viata sanatoasa. Specializat in chirurgie metabolica, este adeptul interventiilor chirurgicale cat mai putin invazive si a perfectionat, in acest sens, propriile tehnici. Procedurile prin care, printre altele, implanteaza inele gastrice, pacientilor obezi lipsiti de alte alternative pentru a avea o viata mai sanatoasa, sunt intr-o continua perfectionare, iar experimentele sale reusite l-au adus in atentia presei germane, scrie EvZ.

Pensiile liderilor comunisti si ale securistilor din Polonia au fost reduse. Pensiile fostilor lideri comunisti, ale celor care lucrau in institutiile represive in perioada vechiului regim, dar si ale celor care au colaborat cu politia politica din Polonia vor fi reduse substantial incepand din acest an. In Romania, fostii generali de Securitate si fostii nomenclaturisti continua sa aiba pensii uriase, iar multi parlamentari autohtoni sustin ca diminuarea veniturilor acestora ar fi ilegala. Pensiile fostilor lideri comunisti polonezi scad din 2010 pe baza unei legi adoptate de Parlamentul de la Varsovia, scrie Romania libera.

Cum a pierdut H.R. Patapievici 4 milioane de euro in doua ore si jumatate. Abia tragandu-si suflarea, presedintele Institutului Cultural Roman, Horia RomanPatapievici, ajunge la comisiile reunite de cultura ale Senatului si Camerei Deputatilor, la doua si un pic, cand sedinta e pe sfarsite. Bugetul ICR trebuia sa se discute pe la 11 jumate, dar pe el nimeni de la Parlament nu l-a instiintat de asta. "Am aflat de la o televiziune de stiri, de pe crawl, ca eram programat azi si m-am grabit sa ajung", nu intelege ce se intampla Patapievici. Si habar nu are ca, in lipsa lui, parlamentarii au taiat din bugetul ICR 16 milioane de lei, pe care i-au transferat in bugetul Ministerului Culturii, scrie Gandul.

La-nceput de nou an, la stat ne luam gipan. Imprimeria Nationala inaugureaza anul 2010 cu o noua campanie triumfatoare de achizitii potrivite pentru perioada de criza. Campania se numeste „primul 4x4 pentru sefii institutiilor de stat“, iar sloganul ei este „Nu dati banii pe prostii, luati gipane la directori, ca si ei este copii“. Potrivit unui anunt de participare publicat de Compania Nationala „Imprimeria Nationala“ pe 29 decembrie 2009, vor fi alocati 85.000 de euro din bugetul companiei pentru achizitia a doua autoturisme 4x4. Acelasi anunt ne lamureste si pentru ce anume se vor lua gipanele: „Pentru transport marfa si delegatii in teritoriu 4x4“. Cumva, astia vor sa-i credem ca au nevoie de masini de 42.000 de euro bucata ca sa transporte marfa in teritoriu, scrie Academia Catavencu.

Bebelus roman, captiv in inchisorile lui Chavez. In Venezuela, tara cu cel mai sinistru sistem de detentie din lume, sunt inchisi 40 de romani, printre care si un bebelus bolnav. Copilul a fost nascut de o braileanca in inchisoarea Los Teques, ea fiind condamnata la opt ani de puscarie pentru trafic de droguri. Pe baietelul in varsta de doua luni si jumatate il cheama Roberto David Cernat si a fost botezat, cu dispensa de iesire din inchisoare, in ziua de Craciun la biserica romaneasca din Caracas - capitala Venezuelei. Si ceilalti captivi romani au servit, fiecare, drept carausi, in cadrul retelelor transfrontaliere de contrabanda cu stupefiante, scrie EvZ.

Firmele incaseaza, statul pagubeste, iar cetateanul plateste. Primul roman care a castigat procesul intentat Politiei pentru ridicarea masinii se lupta de mai bine de sase luni sa-si recupereze banii. Desi are o hotarare a instantei prin care Brigada de Politie Rutiera trebuie sa-i dea banii inapoi, institutia spune ca ii va restitui amenda de 120 de lei platita, dar suma de 500 de lei ar putea fi recuperata tot de la contribuabili, desi a fost varsata in contul firmei care a ridicat masina. Principalul vinovat pentru aceasta situatie este autoritatea locala care a semnat contractul, scrie Romania libera.

Cum scade crescand bugetul Presedintiei: spor pentru conditii de munca +117%, incalzire +86%, lubrifianti +61%. Bugetul Presedintiei urmeaza sa fie 40.688.000 de lei, comparativ cu 33.074.000 de lei, cat a fost executat anul trecut. Cheltuielile de personal vor fi mai mari cu 11,4 la suta decat in 2009, ajungand la12.500.000 de lei, iar cele cu bunurile si serviciile se vor dubla practic, ajungand la 25.2852.000 de lei, reprezentand o majorare cu 49,7 la suta. Sumele alocate salariilor vor spori cu 13,5 la suta, ajungand la 10.174.000 de lei, scrie Gandul.

Firmele de medicamente sponsorizeaza Sanatatea care le trateaza conturile. Sistemul national de sanatate are sponsori oficiali, care doneaza bani ori fac reduceri la medicamente. Situatia este una legiferata, iar documentele de sponsorizare trec pe la contabilitate. Sumele sint de ordinul milioanelor de RON si intra in conturile Sanatatii cu titlu de sponsorizare. Stim ca va vine greu sa credeti, la cum arata sistemul de sanatate, dar se intimpla. Verbul „a sponsoriza“ provine din limba franceza si inseamna a finanta, a sustine in scop publicitar. Donc, cine face publicitate cui? Sa cercetam: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a semnat anul trecut contracte de sponsorizare cu cinci companii farmaceutice, scrie Academia Catavencu.

Muncitori romani, umiliti in Marea Britanie. Romanii care lucreaza pentru firmele britanice Danbar si Inspire the UK se plang de conditiile precare in care sunt obligati sa traiasca si sa munceasca. Ademeniti de un contract mincinos, in care li se promite un salariu fix de 1.000 de euro, tinerii romani isi dau seama ca au fost inselati prea tarziu. Radu a vandut jucarii pentru Danbar si Inspire UK timp de doua luni, la sfarsitul anului 2007, dupa care a decis sa se intoarca in tara. Contactat de evz.ro, romanul expune trista povestea a aventurii sale, pe care au trait-o alte sute de romani. Unii au vandut jucarii, altii - cosmeticele "Ever Since", scrie EvZ.

Vedeta telejurnalelor comuniste: Ortansa Jude, de la Meteo. A terminat Facultatea de Matematica si a ajuns meteorolog fiindca in oferta de angajare se promitea si o viata lunga: "Avem la institut o livada mare de pomi, sigur veti trai cu cativa ani mai mult decat altii". A fost colega de facultate cu Zoia Ceausescu. Ea era la Matematica pura, venea la facultate cu masina si sofer si statea la cursuri si la seminarii. De altfel, Zoia a fost un bun coleg si un adevarat profesionist. "Sotul meu a lucrat patru, cinci ani sub colectivul Zoiei, la Institutul de Cercetari Henry Coanda. Ea era de remarcat ca om de stiinta, in momentele profesionale nu abuza de pozitia ei si chiar introdusese un stil de lucru occidental, nu-i obliga pe oameni la condica. De multe ori le aducea baxuri de cafea si zahar cubic de la gospodaria de partid", spune meteorologul, potrivit Gandul.

Jaf ca-n codru in mine. Nici o luna fara un jaf. Astfel poate fi descrisa situatia din minele gorjene si hunedorene cand vine vorba despre furtul de carbune. Cel mai rasunator caz s-a petrecut in Gorj, in luna iulie a anului trecut, cand un control al Politiei si Garzii Financiare a relevat ca din minele gorjene aflate in subordinea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia au disparut 2,5 milioane tone de carbune. Cel mai recent furt a fost descoperit la inceputul acestei saptamani: un barbat a fost oprit cu focuri de arma de catre politie dupa ce a furat peste o tona de carbune, iar la locuinta acestuia s-au descoperit in total 12 tone de carbune sustrase din mina, scrie Romania libera.

Romania da 20 mil. $ pe doua avioane fara pilot, dupa ce alte doua „au cazut”. Achizitionarea avioanelor fara pilot este necesara militarilor romani, mai ales dupa ce unele dintre ele au fost doborate de insurgenti in misiunile din Irak. Secretarul de stat in MApN Viorel Oancea a confirmat, dupa discutiile din comisii, ca MApN ar putea avea credite de angajament suplimentare pentru doua programe strategice pentru militarii din Afganistan. El a precizat ca doua dintre cele trei avioane fara pilot ale Romaniei au fost doborate anul trecut, scrie Gandul.