Taxa pe fast-food dauneaza sanatatii si buzunarului. Medicii, expertii in economie si chiar reprezentanti ai Ministerului Sanatatii (MS) sunt de parere ca suprataxarea hamburgerilor, a produselor de patiserie-cofetarie si a bauturilor carbogazoase va face mai mult rau decat bine atat sanatatii romanilor, cat si bugetului statului. Doctorii cred ca aceasta masura nu urmareste decat obtinerea rapida a unor bani la bugetul sanatatii, iar pentru a avea efect ar trebui dublata de campanii educative si de scaderea pretului la alimentele sanatoase. Mai mult, producatorii si analistii economici avertizeaza ca o astfel de taxa va duce la cresterea preturilor si la scaderea consumului, scrie EvZ.

„Viitor doctor in Romania, caut job de spalator vase in Germania“. Era cam prin anul trei de facultate cand si-a dat seama ca nu mai poate trai in Romania. Prea se stricasera lucrurile. Si intr-o zi i-a venit inspiratia: Mihaela, studenta la Medicina Generala in Bucuresti, a hotarat intr-o secunda ca vrea sa se faca doctor in Germania. Auzise ea ca, de cativa ani buni, nemtii cauta innebuniti sa angajeze doctori. Nu conteaza din ce tara vin, numai sa vorbeasca germana. Anul trecut, fata a vazut un anunt al Eures cum ca face selectie printre studenti sa-i trimita la lucru in Germania, doua luni, in vacanta de vara. Citeste mai multe in Gandul.

Cei mai buni studenti romani din strainatate. Trei tineri care invata la Princeton, Harvard si Oxford au fost alesi aseara studentii anului 2009. Eleganti si relaxati, tinerii au explicat la festivitatea de premiere de ce au parasit Romania si au povestit despre sistemele in care ei invata. Aproape o suta de studenti de la universitati din toata lumea s-au strans aseara la Hotelul Marriott din Capitala pentru prima gala dedicata lor. Trei dintre studenti au fost recompensati de catre Liga Studentilor Romani din Strainatate cu premii simbolice prin care li se recunosc meritele de la universitatile lor de adoptie, scrie Adevarul.

Majorarea pensiilor si reducerea CAS impovareaza statul cu 15 miliarde lei. Ieri, Comisia de Munca a votat cateva masuri halucinante, si anume majorarea punctului de pensie cu circa 13%, precum si reducerea cu 30% a contributiei pentru pensii, ceea ce ar duce la un deficit suplimentar de 15 miliarde lei, echivalentul a 2,8% din PIB. Cu toate ca Guvernul are in vedere inghetarea pensiilor in acest an, conform proiectului de buget pe 2010, deficitul bugetului de pensii este estimat la 7 miliarde lei, potrivit ministrului Muncii, Mihai Seitan, suma ce va trebui acoperita prin transferuri de la bugetul de stat, scrie Romania libera.

Capsunarii traficanti, arestati pe aeroportul de langa Caracas. Dupa ce, ieri, a prezentat povestea Aurorei Cernat, arestata pentru trafic de droguri si intemnitata intr-un penitenciar venezulean, unde a nascut un baietel, azi, EvZ arata cum au fost prinsi si condamnati in tara lui Hugo Chavez alti cetateni de origine romana, in cursul anului precedent. „Carausii” romani de cocaina au cazut in mainile Garzii Nationale venezuelene dupa acelasi scenariu: s-au pierdut cu firea in timp ce asteptau la punctele de control ale aeroportului „Simon Bolivar”, au fost scosi din rand, perchezitionati pana la piele si dincolo de ea (multora li s-au facut radiografii la stomac), retinuti si trimisi in inchisori. Aproape toti isi indesasera pe gat si in geamantane aceeasi cantitate de stupefiante, 1 kilogram - greutate pe care capii retelelor de droguri par sa o considere optima pentru a fi transportata de un „bidon", scrie EvZ.

Ceausescu, inca, "Doctor Honoris Causa" al Universitatii din Nisa dupa 35 de ani. Fostului dictator roman nu i-a fost retrasa niciodata distinctia de "Doctor Honoris Causa" acordata in urma cu 35 de ani de Universitatea din Nisa. Pentru ca Ceausescu este in continuare distins de universitatea franceza, un deputat din Hexagon a refuzat titlul, noteaza publicatia "L'Express". Parlamentarul francez Lionnel Luca, membru al partidului de guvernamant UMP si avand radacini romanesti, a refuzat distinctia argumentand ca aceasta si-a pierdut semnificatia daca i-a fost acordata si lui Ceausescu, scrie "L'Express", citat de Adevarul.

Un plan mai vechi. SPP si STS, departamente la Guvern. Vicepresedintele Comisiei SRI, Ion Stan (PSD), a declarat, miercuri, ca va propune Comisiei pentru elaborarea legilor securitatii, reorganizarea serviciilor de informatii, prin mentinerea SRI si SIE si transformarea serviciilor “departamentale” precum SPP si STS in directii in cadrul ministerelor, scrie Gardianul.

Spitalele lui Ceausescu, focar de SIDA pentru copiii din Valea Jiului. Au ajuns la maturitate purtand pe umerii lor povara infectarii cu virusul ucigas HIV. Au aflat ca sunt bolnavi cand erau copii, iar de atunci viata lor a devenit un cosmar. Nu se tem de moarte, ci de reactia de respingere a semenilor. Este vorba despre sute de tineri din Valea Jiului nascuti in perioada 1985-1990, care au contractat virusul HIV in urma unor transfuzii de sange ori a unor vaccinuri facute in spitale. In cazul lor, speranta de viata este de 39 de ani, scrie Romania libera.

Un roman, arhitectul inaltimilor din „paradisul” Dubai. Cristian Gavrilescu, designerul Palm Tower - constructia ce va depasi ca inaltime Burj Dubai -, dezvaluie povestea din spatele colosilor care spinteca cerul in Orientul Mijlociu. A emigrat in SUA la 30 de ani, in 1998, imediat dupa ce a iesit de pe bancile Institutului de Arhitectura din Bucuresti. Peste Ocean, a obtinut masterul in arhitectura - la care multi americani pot doar visa - si a primit licenta de arhitect al statului New York, apoi a intrat si in boardul Institutului American al Arhitectilor. Citeste mai multe in EvZ.

Cazul Rebegea: Spagat intre spaga si pat. Fostul sef al Sectiei Penale de la Tribunalul Prahova, Dumitru Rebegea, arestat pentru coruptie, impartea mita - conform interceptarilor telefonice din dosar - cu amanta sa, avocata Viorica Iosefina Pilica. Dumitru Rebegea (34 de ani) a dispus eliberarea a doi interlopi periculosi, „afacere“ pentru care a primit 45.000 de euro, scrie Adevarul.

Munca in Germania pentru studenti: salarii bune, cerere mica. Studentii romani pot munci ca necalificati in Germania, pe timpul vacantei de vara, pentru un salariu de pana la 1.440 de euro pe luna. De noua ani exista aceasta oferta a guvernului din Berlin pentru tinerii din Romania. Ieri a fost prima zi de depunere a dosarelor. "Am fost trimis de cateva ori acasa, sa-mi calc camasa", povesteste un student roman la Electronica. A lucrat anul trecut, pentru doua luni si jumatate, in Germania. Facea diverse munci necalificate intr-un parc de distractii de langa Hanovra, scrie Romania libera.