Romania si Siria au incheiat o intelegere pentru extradarea lui Omar Hayssam. Romania si Siria au incheiat o intelegere pentru extradarea lui Omar Hayssam. Documentul elaborat de Ministerul Justitiei va sta la baza aducerii in tara a lui Omar Hayssam pentru a-si ispasi pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani. Intelegerea dintre Romania si Siria are si un important continut economic negociat inca din 2008, cand doua delegatii oficiale romanesti au vizitat Siria. Atunci s-a incheiat si un acord de protejare reciproca a investitiilor semnat de ministrii de Finante ale celor doua tari, acord urmat de vizita presedintelui Basescu in Siria. De altfel, statul sirian este pregatit pentru a-l preda pe Omar Hayssam chiar in urmatoarele saptamani. Integral in Romania Libera.

Se va putea castiga cu trei numere la Loto. Conducerea Loteriei Nationale a decis sa modifice regulamentul jocului Loto 6/49, in sensul ca, din primavara acestui an, se va castiga si cu trei numere ghicite. In prezent, se castiga cu minimum patru numere. Informatia a fost confirmata pentru Romania Libera de catre presedintele Loteriei Nationale, Gheorghe Benea. El a declarat ca prin aceasta decizie spera sa atraga mai multi jucatori. Reprezentantii Loteriei Nationale au mai precizat ca pretul unei variante simple la 6/49 va ramane tot 4.4 lei. Integral in Romania Libera.

Ministrul Borbely vrea „Rabla” fara numar. Noul sef de la Mediu e optimist: din februarie, orice roman poate duce la casat oricate masini vechi, in schimbul unora noi. Noul ministru al mediului, Laszlo Borbely, a gasit solutia pentru a impulsiona piata auto, in acest an de criza. El a declarat, intr-un interviu acordat EVZ, ca anul acesta vom avea parte de un program „Rabla” mai mult decat relaxat, ce va fi aplicat chiar de luna viitoare. Concret, planul ministrului prevede ca orice roman sa poata duce la casat oricate autoturisme vechi (si nu maximum trei), pentru a obtine in schimb masina noua. Si, in premiera absoluta, de beneficiile programului se vor putea bucura si firmele, primariile, scolile si chiar organizatiile nonguvernamentale. Integral in EvZ.

Parintii revoltati ii bat obrazul ministrului educatiei. Parintii cer sa fie consultati de oficiali in luarea deciziilor privind reforma in sistem si le amintesc acestora ca elevii, prinsi din nou la mijloc, sunt cei mai importanti. Parintii cer sa fie consultati de reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), inainte ca acestia din urma sa propuna masuri de reforma si de reducere a cheltuielilor. De principiu, ei sunt de acord ca scolile cu un numar mic de elevi sa se uneasca sub un singur director, dar nu cred ca supraincarcarea conducerii unitatilor de invatamant este solutia pentru eficientizarea sistemului. Integral in EvZ.

Guvernul lucreaza la patru taxe haiduciste de luat ochii poporului. Criza din buget i-a facut pe guvernanti din ce in ce mai imaginativi in ultimul an, cand vine vorba de solutii de crestere a veniturilor statului. Pe unele chiar au apucat sa le schiteze in diferite documente oficiale, in timp ce altele sunt simple propuneri, fara niciun studiu de impact ori orizont de timp in privinta aplicarii. Iata mai jos cele patru obligatii fiscale anuntate de diversi oficiali, in ordine cronologica descrescatoare, la care se adauga o a cincea taxa, "pe fericire", propusa in gluma, joi, de europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu. Cititi mai mult in Gandul.

Nati Meir i-a turnat la DNA pe senatorul Catalin Voicu si pe fiul adjunctului sefului DGIPI. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au confirmat, ieri, decizia Tribunalului Bucuresti de prelungire cu inca 15 zile a mandatului de arestare preventiva emis pe numele lui Nati Meir. Curtea de Apel Bucuresti a respins atat recursul procurorilor, cat si pe cel al omului de afaceri, astfel incat Nati Meir ramane in arestat pana in data de 11 ianuarie, cand va expira mandatul de 15 zile. Omul de afaceri a declarat in fata instantei ca a formulat doua denunturi, unul pe numele senatorului Catalin Voicu si celalalt pe numele lui Razvan Florescu, fiul lui Bujor Florescu, adjunctul directorului general al DGIPI. Integral in Gardianul.

Vor fi sau nu majorate pensiile in 2010? UDMR spune ca inghetarea pensiilor este o masura cu care nu poate fi de acord si, prin urmare, s-ar putea abtine la votul asupra bugetului asigurarilor de stat pe 2010. Pe fondul acestei decizii, parlamentarii din comisiile reunite pentru munca au votat pentru majorarea punctului de pensie cu aproape 100 lei, pana la 826,2 lei. Ministrul Muncii, Mihai Seitan insa, sustine ca aceasta propunere nu este una realizabila pentru ca nu sunt bani. “Pensiile nu se vor majora in cursul anului 2010. Ar fi vorba despre 15 miliarde lei, iar aceasta suma nu exista pentru a asigura pensiile in noile conditii. Este clar ca pensiile nu vor creste in acest an”. Cititi mai mult in Adevarul.

Inundatii in vest si weekend cu 14 grade C. Pericol de inundatii in zona de vest a tarii si un weekend cu maxime de pana la 14 grade Celsius, asta prognozeaza meteorologii si hidrologii pentru urmatoarele zile. Astfel, specialisii Institutului National de Hidrologie au anuntat, ieri, cod portocaliu de inundatii pentru trei rauri din judetul Timis si au prelungit codul galben pentru alte sapte ape din vestul teritoriului. Pana astazi, la ora 16.00, exista risc de viituri si depasirea cotelor de inundatie pe Bega Veche, Bega si Barzava. Totodata, pana maine-dimineata, la ora 6.00, vor fi cresteri rapide ale nivelului apei pe raurile Crasna, Barcau, Crisul Alb, Crisul Negru, Timis, Moravita si Caras. Cititi mai mult in EvZ.