Portugalia a legalizat casatoria intre homosexuali. Parlamentul portughez a votat in favoarea legii ce le permite cuplurilor de homosexuali sa se casatoreasca legal. Portugalia devine astfel cel de-al saselea stat din Europa care aproba o asemenea lege. Jose Socrates, premierul statului, a declarat ca multi oameni ar fi avut de suferit neconditionat daca aceasta lege nu ar fi fost aprobata, noteaza Reuters.

Sarkozy a primit un euro despagubire intr-un caz de frauda. Un tribunal francez i-a acordat vineri presedintelui Nicholas Sarkozy un euro ca si despagubire datorita unor hoti care au furat bani din contul sau personal dupa ce au obtinut detaliile acestuia. Curtea de apel de la Versailles a decis ca presedintele francez avea dreptul sa depuna o plangere civila in acest caz. Decizia a rasturnat o hotarare anterioara luata de o curte diferita care spunea ca in conditiile in care presedintele are imunitate legala, plangerea lui Sarkozy ar trebui analizata la sfarsitul mandatului, noteaza New York Times. "Curtea de apel a ajuns la o decizie si a declarat ca fostul presedinte este indreptatit sa depuna o plangere civila si in consecinta ii acorda, in concordanta cu cererea acestuia, despagubiri in valoare de un euro", a declarat un oficial al curtii de apel. Aceasta decizie ar putea avea un impact asupra cazului "Clearstream", in care Sarkozy cere daune pentru o presupusa incercare de defaimare din partea oponentilor sai politici inainte de alegerile din 2007, scrie New York Times.

Nigerianul care a organizat atentatul in ziua de Craciun a pledat nevinovat. Umar Farouk Abdulmutallab, nigerianul care a incercat sa arunce in aer un avion american in ziua de Craciun, a pledat vineri nevinovat la toate cele sase capete, printre care si tentativa de omor asupra celor 289 de persoane aflate la bordul aeronavei. Un tribunal federal l-a pus sub acuzare pe Umar Farouk Abdulmutallab pentru tentativa de a folosi o arma de distrugere in masa, tentativa de omor in cadrul jurisdictiei speciale a SUA privind aeronavele, incercarea deliberata de a distruge un avion aflat in jurisdictia SUA, plasarea deliberata a unui dispozitiv exploziv in, pe sau in apropierea unei aeronave din jurisdictia SUA si doua rechizitorii privind posesia unei arme de foc in vederea comiterii unui act de violenta. Audierea curtii de judecata a avut loc la doar o zi dupa ce presedintele american Barack Obama a dat publicitatii un raport despre incidentul in care a fost implicat tanarul nigerian in care spune ca investigatorii au avut "suficiente informatii" pentru a fi impiedicat atacul insa o serie de erori i-au impiedicat sa faca acest lucru. Daca va fi condamnat, nigerianul de 23 de ani risca pedeapsa cu inchisoarea pe viata, scrie CNN.

Cel putin 139 de morti in urma ciocnirilor interetnice din zona tribala a Sudanului. Cel putin 139 de persoane au murit in urma ciocnirilor interetnice violente din zona tribala din sudul Sudanului. Grupurile de activisti pentru drepturile omului au avertizat ca e nevoie de interventia diplomatica a comunitatii internationale pentru a sprijini fragila pace din Sudan, dupa ce in 2008 au murit peste 2.500 de persoane si peste 350.000 au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele. Un grup de barbati inarmati din tribul Nuer i-au atacat pe pastorii Dinka din Tonj, furand peste 5.000 de vite. Atacul a avut loc la inceputul acestei saptamani, insa numarul mortilor a fost aflat recent datorita faptului ca tribul se afla intr-o zona izolata a Sudanului, scrie Voice of America.

Recifele de corali – “pepiniere” de specii noi. Recunoscute pentru uimitoarea lor bogatie de specii si pentru rolul lor in mentinerea biodiversitatii oceanice, recifele de corali s-au dovedit deosebit de importante si pentru aparitia de specii noi. Pana acum, ecologii nu stiau cu siguranta daca speciile care alcatuiesc bogata fauna a recifelor de corali erau originare din aceste habitate sau migrasera acolo din alte ecosisteme. Recent, cercetatori din Germania si SUA au intocmit si analizat o baza de date continand informatii despre speciile fosile de nevertebrate care au trait in ocean inca din timpul perioadei cambriene, care a inceput in urma cu 540 milioane de ani, noteaza Descopera.