Guvernul isi da cu stangul in dreptul de autor: artistii contraataca, Seitan da inapoi. Plata asigurarilor sociale (de pensii, sanatate, somaj) de catre detinatorii contractelor pentru drepturi de autor si de catre cei angajati pe baza de conventii civile nu se va face asa cum a propus, anul trecut, in luna aprilie, Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa. Confruntat cu o reactie unanima de respingere a acestei initiative, ministrul Muncii, Mihai Seitan - cel care anuntase, vineri, ca e posibila ridicarea exceptiei de la plata CAS-ului in cazul detinatorilor de contracte pentru drepturi de autor - a explicat, ieri, pentru Gandulca: 1. masura e posibil sa nu fie adoptata deloc; 2. pe de altă parte, dacă va fi inclusă în proiectul noii legii a sistemului public de pensii,nu va intra în vigoare decât odată cu aceasta, deci cel mai devreme începând din 2011.

„Cocaina” legala, de vanzare ca sare de baie. O substanta extrem de periculoasa, care contine un derivat de amfetamina (drog sintetic care face parte din „triada de aur”, alaturi de cocaina si heroina) si da dependenta foarte repede, se vinde ca painea calda in „Spice Shop”-uri sau „magazinele de vise”. „Special Gold” - „sarea de baie” ce se gaseste in sute de magazine din Capitala si din tara, dar poate fi comandata si pe internet si livrata acasa - i-a pus pe jar pe specialistii care-i trateaza pe toxicomani. Un reporter EVZ a mers, sambata, intr-un „magazin de vise” din sectorul 6 al Capitalei si a cumparat „sare de baie”. „Nu le am cu prafurile, sunt mai mult cu iarba. Din cate stiu, tragi pe nas”, ne-a dat indicatii vanzatorul, dupa ce am platit 50 de lei pe 0,25 grame de praf alb, cristalin, „nerecomandat consumului uman”. Integral in EvZ.

Alocatie de 350 lei pentru nou-nascuti. Legea instituita in decembrie 2006 conform careia toti copiii nou-nascuti beneficiaza de un trusou in valoare de 150 lei va fi inlocuita cu o ordonanta de urgenta ce prevede ca mamele vor primi o alocatie in suma de 350 lei pentru fiecare nou-nascut, inclusiv pentru cei nascuti morti sau decedati ulterior nasterii. Cererea pentru acordarea alocatiei poate fi depusa la primarie in maximum 12 luni dupa nastere si se acorda o singura data. De acest drept beneficiaza si cetatenii straini cu domiciliul sau resedinta in Romania. In urma analizei cererii, primarul va decide, in termen de 10 zile de la data depunerii, acordarea sau neacordarea alocatiei, iar in cazul respingeriii solicitarii, acesta are datoria de a instiinta deponentul, in termen de 5 zile, scrie Romania Libera.

Incep, oficial, reducerile la produsele din colectia toamna-iarna 2009. Peste exact patru zile, vitrinele marilor magazine din toata tara vor incepe „sa tipe”, oficial, a reduceri. Neoficial, romanii si-au putut cumpara articole cu preturi mai mici inca de la sfarsitul lunii decembrie, cand reducerile au iesit la iveala sub forma de promotii de Sarbatori. Asadar, vineri, 15 ianuarie, este prima zi din sezonul de reduceri pentru produsele de toamna-iarna. Pana pe 15 aprilie, romanii - pentru care criza nu inseamna inca eliminarea din start a bugetului necesar innoirii garderobei - vor putea gasi in centrele comerciale produse cu preturi cu pana la 50-70% mai mici: imbracaminte, incaltaminte, articole de sport, dar nu numai. Integral in EvZ.

Cum sa ne testam pentru gripa noua fara a merge la spital. Incepand de azi, vor functiona centre de vaccinare impotriva virusului A/H1N1 in toate cele 18 spitale aflate in administrarea municipalitatii, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. In ultima saptamana, romanii au dat iama la farmacii pentru a se interesa de testul pentru depistarea virusului gripal A/H1N1. "De cand au auzit de la televizor ca se gaseste in farmacii un astfel de test, foarte multi clienti au venit sa se intereseze de el. Nu prea au cumparat, deoarece pretul produsului este de 49 de lei", a declarat pentru Gandul Denisa Bardas, asistent farmacist medical. Specialistul explica si modul in care se face testul: "Exista un tampon care se mentine intr-o nara timp de un minut, dupa care se introduce intr-un tub cu o solutie speciala. Mai mult, tamponul se freaca de peretii tubului pentru a amesteca secretia nazala cu substanta respectiva". Integral in Gandul.

Doi copii din zece renunta la scoala. In ultimii cinci ani, rata abandonului s-a triplat in Romania, doi copii din zece renuntand la scoala, parintii avand nevoie pentru fiecare copil de minimum 500 de euro, in fiecare an, doar ca sa-l tina la scoala. Desi invatamantul e gratuit in Romania, parintii trebuie sa cheltuie mult ca sa-si trimita copilul la scoala. Cateva sute de lei pe luna au socotit sociologii UNICEF. De aceea, 90% dintre parintii din mediul rural nu-si permit sa-i lase pe copiii la scoala. Unii abandoneaza scoala imediat dupa ce fac doua clase, altii din clasa a cincea. Cei mai multi nu apuca ultimul an de gimnaziu, scrie Adevarul.

Un posibil sanctuar megalitic, distrus de buldozere la Farcasa. In cursul lunii octombrie 2009, lucrarile de amenajare a unui drum satesc in localitatea Farcasa, judetul Neamt, par a fi scos la lumina un sanctuar megalitic, ne informeaza prof. dr. Dumitru Ionita din localitatea amintita care, din nefericire, a fost distrus, fara ca specialistii sa fi putut sa-si spuna parerea. Din cele relatate de inimosul profesor, sanctuarul ar fi avut elemente de corespondenta cu acelea ale celebrului sanctuar de la Stonehenge, din Anglia. Prezent la fata locului, profesorul Ionita a identificat 13 bucati mari de piatra, care ar fi fost dispuse semicircular si care ar fi deservit probabil cultului solar al unei civilizatii necunoscute si misterioase din zona. Pietrele despre care vorbeste profesorul aveau forma paralelipipedica si lungimi care variau intre 3 si 4 metri, fiecare cantarind cateva zeci de tone. Interventia utilajelor folosite de autoritatile locale pentru amenajarea drumului au netezit practic terenul, colosii din piatra fiind sparti, transportati in alta zona din locul lor de bastina. Integral in Gardianul.

Basescu isi face anual 10 injectii. Presedintele Traian Basescu a vorbit sambata despre isteria de la spitalele unde romanii se pot vaccina impotriva gripei de tip nou. Seful statului a spus ca romanii alearga tocmai acum dupa vaccin, desi acesta era disponibil de pe 26 noiembrie. De altfel, Traian Basescu a spus ca a facut deja vaccinul si ca a sustinut intotdeauna produsul Institutului Cantacuzino. "Sa imi dai, Doamne, mintea de pe urma a romanului. Cand statul a pus la dispozitie de pe 26 noiembrie vaccinul, nu a vrut nimeni si ne luam dupa toti cei care isi dadeau cu parerea pe net, acum alergam dupa vaccin. Eu, pentru protectie, e un mic secret, in fiecare an fac un set de injectii, sunt 10 injectii", a declarat Traian Basescu. Integral in Gandul.