CNSAS: Anania nu avea nevoie de angajament.Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, poate fi declarat informator si fara note olografe date Securitatii. Pentru declararea calitatii de colaborator al Securitatii, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) nu a fost si nu este conditionat in niciunul dintre cazuri de existenta in dosar a angajamentului sau a unor note informative olografe. La fel si in cazul mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu. Sunt afirmatiile catorva experti din CNSAS, care au demonstrat pentru EvZ de ce pretentia acestuia ca ziarul sa prezinte angajamentul sau notele olografe ale agentului „Apostol” este inutila.

Cum asteapta Bittman si Gheorghe negocierile cu FMI. Noii consilieri ai ministrului de Finante, Sebastian Vladescu - Andrei Gheorghe si Dan Bittman - au divulgat "secrete de serviciu" pentru Gandul. Munca in minister e grea, te face "muci", dar e "misto", da asigurari Andrei Gheorghe.

Ce inseamna, domnule ministru, ca Dan Bittman se ocupa de feedbackul cu populatia? Sebastian Vladescu: Ca afla anumite pareri de la oameni.

Care oameni, cei care vin la emisiunea Danut SRL?

SV: Ei, nu! Cu toti oamenii cu care intra in contact. Modul lui de comunicare e mult mai deschis decat al meu. Eu, daca intru in contact cu oamenii, ma lovesc de o anumita reticenta. Informatia care vine la mine prin intermediul oamenilor din minister este o informatie alterata de experienta lor. Citeste interviul integral in Gandul.

Economia subterana, cat trei imprumuturi de la Fondul Monetar. Economia subterana, ferita de ochii autoritatilor, face cat trei imprumuturi de la FMI: cel putin 30 miliarde euro, adica aproape un sfert din PIB. Bugetul intocmit de Guvernul Boc nu are acces la acesti bani in lipsa unor masuri puternice pentru a-i scoate la lumina. Specialistii spun ca, fara Fisc si justitie care sa-si faca treaba, munca la negru si fraudarea TVA raman principalii factori de propagare a economiei subterane. Reducerea fiscalitatii nu ar face minuni intr-o civilizatie sud-est europeana, unde fentarea statului tine deja de cultura locala, scrie Romania libera.

Se relanseaza batalia pentru Televiziunea Publica. ANI ii ia la puricat averea lui Alexandru Sassu. Ca toate institutiile media si televiziunea publica incepe sa aiba probleme. Seful TVR Alexandru Sassu va fi controlat la avere de Agentia Nationala de Integritate. Potrivit site-ului “Ziare com”, ANI s-a autosesizat porninind de la informatiile legate de averea lui Sassu continute pe un blog. Potrivit declaratiei de avere, completata de seful TVR pe 13 mai 2009, contul lui Sassu s-a majorat in 2009 cu peste 100.000 de euro. Reamintim ca la sfarsitul anului trecut, presedintele Traian Basescu a avut un mesaj clar pentru presedintele director general al TVR, Alexandru Sassu, scrie Gardianul.

Marturie din infernul celui mai nou drog. Unul dintre sutele de tineri care au testat „Special Gold”, amfetamina interzisa in alte state, dar permisa consumului la noi, a descris pentru EvZ cosmarul dependentei. „Am bagat patru plicuri in trei ore, apoi inca patru, toleranta imi crestea repede, alergam dupa starea de bine, consumam ca bestia. Cand nu bagam, imi clantaneau dintii, ma durea maxilarul, ma durea spatele, eram deprimata, ma simteam dezgustata de mine”. Asa se rezuma cele patru luni de calvar traite de Teresa, o tanara de 25 de ani, dupa experienta „Special Gold” (4-metylmethcathinone sau me phedron), ultima gaselnita a producatorilor de droguri tari. Citeste mai multe in EvZ.

Parlamentarii, intre vaccin si usturoi. Reportaj de la ghereta anti-AH1N1 din Casa Poporului. Fost ministru al Sanatatii, senatorul Mircea Cinteza are o incredere de nezdruncinat in vaccinul impotriva gripei AH1N1 produs la Institutul Cantacuzino. Se pare ca la fel si unii dintre colegii sai parlamentari. "Ii cautam azi dimineata pe unii, credeam ca au iesit sa fumeze o tigara si, cand colo, se dusesera sa-si faca vaccinul", spune Cinteza, care s-a pus la adapost de gripa, cu o intepatura, inca de cand a aparut vaccinul. "Nimeni din cei care si l-au facut nu au avut de suferit de pe urma lui si nici nu s-au imbolnavit de gripa. Multi se sperie si spun ca are mercur. Dar mercurul este prezent oricum in organism, iar doza din vaccin e mica, vine sa completeze mercurul din corpul uman pana la limite normale", n-are frica de vaccin Cinteza. 30 de persoane s-au vaccinat miercuri la cabinetul medical de la Parlament, iar pe la ora patru se auzea ca insasi presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, vine la cabinet, la vaccinare. Insa n-a mai aparut, scrie Gandul.

"Plapuma saracului" ia drumul Mediteranei. Una dintre putinele afaceri romanesti care nu au fost afectate de criza economica se deruleaza in Delta Dunarii. Doua firme care activeaza in aceasta zona exporta cu succes stuf in tari din vestul Europei pentru acoperisul unor imobile de lux. Tot in Delta, mai multi oameni de afaceri au infiintat ateliere de confectionat rogojini din stuf si papura, denumite "plapuma saracului", pe care le exporta in zona Marii Mediterane. Din stuful Deltei se recolteaza 15-20 la suta pentru export, desi pe piata externa cererea este mult mai mare, scrie Romania libera.

Cum a scapat sefa CSM de eticheta „politie politica“. Judecatoarea Florica Bejinaru a obtinut castig de cauza, dupa ce a contestat verdictul de colaborare cu Securitatea, datorita procedurii haotice de vot a CNSAS. Alegerea Floricai Bejinaru in fruntea CSM a reinviat scandalul care punea pe jar Justitia in urma cu peste trei ani: colaborarea magistratului cu fosta Securitate, scrie Adevarul.

Cristoiu: Presa romaneasca, un caine de paza pus in lant. Analistul Ion Cristoiu a acordat un interviu pentru evz.ro in care a explicat care sunt motivele pentru care a incetat colaborarea cu „Jurnalul National” si a facut o analiza pragmatica a presei romanesti, in actualul context economic si politic. In opinia sa, presa ar trebui sa-l aiba drept stapan pe cititor si nu patronii trusturilor de presa. „Ei ar trebui sa stea foarte departe de publicatiile lor, pe iaht, si sa-si intrebe contabilul, o data pe an, ce profituri a adus publicatia lor”.

Evz.ro: De ce nu mai scrieti la „Jurnalul National”?

Ion Cristoiu: La finele lui decembrie, cand imi expira contractul, nu mi-a cerut nimeni prelungirea acestuia. Nu am primit niciun fel de explicatii, dar nici eu nu am cerut lamuriri. Colaborarea mea cu ei a incetat tacit, se poate spune, desi, poate ca as fi simtit nevoia unor explicatii, cel putin din partea lui Marius Tuca. Citeste interviul integral in EvZ.

Prigoana trece de la pubele si maturi la serpi, arici si veverite. Din primavara, compania de salubrizare Rosal Grup, controlata de omul de afaceri Silviu Prigoana, isi va extinde domeniul de activitate in agricultura si in sectorul comertului cu animale de companie. Nu este vorba insa de caini si pisici, ci de o afacere mult mai de nisa, care vizeaza animale mici. "Ne vom axa pe animale mici, veverite, arici, serpi sau papagali, orice poate fi tinut in casa", a declarat pentru Gandul directorul general al companiei, Valentin Dobre.

Politicieni si mafioti din Europa de Est practica "turismul calomniei" in Marea Britanie. Membri ai criminalitatii organizate, oameni de afaceri si politicieni, indeosebi din Europa de Est, fac apel la instante britanice in dosare de calomnie, in scopul pedepsirii si intimidarii jurnalistilor care pun prea multe intrebari incomode, amenintand insasi existenta publicatiilor din Est angajate in jurnalismul de investigatie, informeaza EUObserver, citat de Agerpres. Instante engleze si galeze, unde sarcina probei este suportata de acuzat mai degraba decat de reclamant, au ajuns sa fie jurisdictia aleasa de oligarhi si mafioti, scrie Romania libera. Romania libera.