Clericii yemeniti ameninta cu jihadul daca SUA trimit trupe in tara. Un grup de clerici musulmani din Yemen a avertizat, joi, ca va proclama jihadul daca trupele americane trimit trupe in tara pentru a lupta impotriva Al Qaeda. Printre cei 15 lideri religiosi se numara si seicul Abdul-Majid al-Zindani, pe care SUA il considera mentorul spiritual al lui Osama Bin Laden, scrie The Guardian. "Daca orice tara straina insista asupra agresiunilor si invaziei sau incearca sa intervina prin mijloace militare, fiii musulmani au datoria de a incepe jihadul impotriva agresorilor" se mentioneaza in declaratia clericilor. Acest avertisment pune in dificultate guvernul yemenit cu privire la colaborarea cu Washingtonul, intrucat este nevoit sa mentina relatii bune cu al-Zindani si alti musulmani radicali pentru a ramane la putere.

Al-Qaeda si FARC au propria flota aeriana. La inceputul anului 2008, un oficial de la Departamentul pentru Securitate Interna a SUA a trimis un raport superiorilor sai in care ii avertiza cu privire la existenta unei adevarate flote de aeronave folosite in scopuri criminale, care traversau frecvent Oceanul Atlantic. La un capat al rutei erau mai multe zone din Anzi controlate de Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), unde se produce cocaina, iar la celalalt capat se aflau cateva dintre cele mai instabile tari din vestul Africii. Reuters a reusit sa obtina o copie a acestui raport care a fost ignorat, situatia s-a inrautatit, transformandu-se in ceea ce oficialii pe probleme de securitate din mai multe tari numesc "o amenintare globala". Flota clandestina includea avioane cu motor turbopropulsor si Boeing-uri 727 scoase din folosinta, care transportau tone de cocaina si, posibil, arme intr-o zona a Africii unde oficialii considera ca Al-Qaeda faciliteaza traficul cu droguri catre Europa.

Hugo Chavez intrerupe rationalizarea energiei electrice in Caracas. Presedintele venezuelean a decis, joi, suspendarea rationalizarii energiei electrice in capitala tarii, la doar o zi dupa ce legea a inceput sa fie aplicata, scrie The Guardian. In plus, acesta l-a demis pe ministrul electricitatii, pe motiv ca este responsabil de greselile din planul de rationalizare. Chavez sustine ca autoritatile au taiat curentul in zone ale orasului in care nu ar fi trebuit sa o faca, iar intr-un sector au avut loc mai multe pene de curent la interval de cateva ore. Cu o zi mai devreme, Venezuela impusese un program de rationalizare a energiei electrice prin care ar fi trebuit sa aiba loc pene controlate de curent de cate patru ore in fiecare saptamana, pe teritoriul intregii tari. Presedintele Hugo Chavez declarase ca rationalizarea este necesara pentru a evita o criza a energiei electrice.

Cartelurile de droguri, corporatii clandestine. La sfarsitul anului trecut, soldatii mexicani au efectuat o razie intr-o casa din Rio Bravo, de la granita cu statul american Texas, unde au descoperit un fel de "birou" care apartinea cartelului Golfului, unul dintre cele mai periculoase din Mexic. "Angajatii biroului" coordonau transporturile de droguri in SUA. Acestia tineau informatiile despre drogurile transportate pe teritoriul american in fisiere, pe laptopuri. Reuters a realizat o analiza in care sunt prezentate caracteristicile acestui cartel, care seamana mai degraba cu o companie. De fapt, chiar membrii cartelului Golfului se refera la acesta cu termenul "Compania". La fel ca si cartelul Golfului, exista multe astfel de organizatii care isi conduc afacerile precum niste corporatii de succes. Acestea au persoane care ocupa functii echivalente cu acelea de director executiv sau contabil. Potrivit unor interviuri realizate de Reuters cu oficiali anti-drog americani si mexicani, cartelurile au birouri care coordoneaza activitati de logistica, spalare de bani si crime. La fel ca in comertul legal, bandele aplica modele de afaceri, strategii de management, strategii pentru extinderea operatiunilor si fac achizitii. "Ziua unui lider de cartel este la fel ca cea a unei persoane care lucreaza intr-o mare corporatie" a declarat un oficial american.

India construieste prima arma demna de Razboiul Stelelor. India a demarat deja proiectul prin care se urmareste construirea unei arme laser si a unui vehicul extraatmosferic care, odata combinate, sa dea nastere unui super-arme capabila sa doboare satelitii de pe orbita Terrei, anunta V.K. Saraswat, directorul general al Organizatiei pentru Dezvoltare si Cercetare in domeniul Apararii, o divizie a Ministerului Apararii din India. "Dispozitivul care va anihila satelitii inamici urmeaza sa fie pus in functiune cat de curand si va fi parte a unui program de aparare bazat pe rachete balistice", afirma acelasi V.K. Saraswat. Acesta a adaugat ca principiul pe care va functiona vehiculul spatial va fi acela al detectiei laser: "prin intermediul laserului, vom fi capabili sa obtinem o imagine detaliata a satelitului tinta si a pozitiei acestuia pe orbita. Folosind aceste informatii, vom putea ghida vehiculul catre obiectiv si vom fi capabili sa il doboram", a concluzionat Saraswat, potrivit Descopera.