Cenzura chineza doreste sa scoata Avatar de pe ecranele cinematografelor. Cinematografele de pe tot cuprinsul Chinei au primit instructiuni sa opreasca difuzarea filmului Avatar, incepand cu 23 ianuarie. Masura vine dupa ce organele de cenzura au hotarat sa promoveze un film patriotic despre viata lui Confucius, in ciuda largului interes al publicului pentru Avatar, scrie Timesonline.

Manuscrisele originale ale lui Newton pot fi citite online. Mai multe manuscrise si lucrari de stiinta din secolul 18 au fost publicate pe internet cu ocazia implinirii a 350 de ani de la infiintarea Societatii Regale londoneze. Unul din documente, scris de William Stukeley, scriitor contemporan cu Isaac Newton, descrie etapele prin care renumitul om de stiinta, matematician, fizician si astronom, a trecut pana a elaborat legea atractiei universale, scrie FoxNews. Manuscrisul ce apartine lui William Stukeley, scriitor contemporan cu Newton, interesat de stiinta si de studii oculte, se numeste “Amintiri despre viata lui Sir Isaac Newton”. In aceasta carte este relatata o discutie a scriitorului avuta cu Newton pe data de 15 aprilie 1726, in Kensington (pe atunci un sat la marginea Londrei), in care acesta si-a amintit toata intamplarea cu "marul lui Newton" si cum s-a intrebat el: “De ce trebuie ca marul sa cada mereu perpendicular pe Pamant. De ce sa nu cada intr-o parte sau sa nu se duca in sus, de ce constant spre centrul Pamantului.” Aceasta a fost, se pare, prima data cand el s-a gandit la existenta unei forte universale de gravitatie, aceeasi care tine Luna in jurul Pamantului, care tine Pamantul legat de Soare, aceeasi cu forta de atractie a corpurilor catre Pamant. Mai multe detalii aici.

Militantii islamisti au ucis cinci angajati ai unei organizatii caritabile din Irak. Conform oficialilor irakieni, patru militanti extremisti au patruns luni in sediul organizatiei caritabile Mawtini, din Bagdad, unde au ucis cinci angajati si au plasat apoi o bomba care a ranit ulterior doi membri ai fortelor de ordine. Este unul dintre rarele atacuri directe ale radicalilor impotriva unui grup umanitar. Organizatia Mawtini ajuta familiile sarace, vaduvele si orfanii afectati de violentele religioase. Fortele de securitate inca investigheaza actul criminial, al carui motiv nu a fost inca determinat, scrie CNN.

Nigeria: Cel putin 26 de morti si 300 de raniti in urma confruntarilor dintre crestini si musulmani. Cel putin 26 de morti si peste 300 de raniti in urma ciocnirilor violente dintre crestini si musulmani in orasul nigerian Jos. Fortele de ordine au decis sa nu mai permita numanui sa circule pe timpul noptii in partea centrala a orasului pentru a evita alte confruntari. Autoritatile nu au dat un numar oficial al mortilor, insa imamul moscheii din centrul orasului a declarat pentru AFP ca inca 16 cadavre au fost aduse, pe langa cele 10 care se aflau in moschee. "11 din corpuri au fost inmormantate ieri. Pana in momentul de fata sunt aproximativ 300 de raniti, majoritatea fiind impuscati", a declarat imamul. Mai mult de 3.000 de persoane se adapostesc in moschei, biserici si baraci ale politiei din cauza ca au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele, a declarat un oficial al Crucii Rosii. Fortele de ordine verifica toate vehiculele si persoanele pentru a se asigura ca nu au arme, iar politia sustine ca ordinea a fost restaurata.

Expeditia Laos 2010 a pornit la drum. O echipa de speologi romani si francezi se pregateste sa patrunda in adancurile unuia dintre cele mai putin cunoscute sisteme carstice ale lumii, in indepartatul Laos. Vineri, 15 ianuarie 2010, membrii romani ai expeditiei au plecat spre Asia, strabatand, cu avionul, prima etapa a drumului: Bucuresti - Bangkok (Thailanda). Francezii au pornit cu o zi mai tarziu, sambata, 16 ianuarie. In timpul celor trei saptamani ale expeditiei, echipa de explorare va parcurge 3 sectoare ale regiunii Khammouane. Vestile de la expeditionari ne vor parveni mai ales prin e-mail, sub forma unor buletine, mai putin in perioadele in care expeditia va strabate zone foarte izolate, fara posibilitati de comunicare prin internet, noteaza Descopera.