Casa poporului are nevoie de termopane. Pentru eficientizarea energetica a cladirii, tamplaria initiala din aluminiu ar trebui schimbata cu alta noua, care sa izoleze mai bine. Cheltuielile pentru intretinerea casei ajung anual cam la 10 milioane de euro, in timp ce veniturile de pe urma inchirierii salilor n-au depasit un milion de euro in 2008. Febra reabilitarii termice care a cuprins Romania in ultimii ani nu putea sa ocoleasca taman cea mai cunoscuta cladire a tarii. Consumurile mari de energie electrica, termica, de apa si alte resurse de care se face vinovata imensa Casa a poporului sunt puse pe seama instalatiilor invechite care incalzesc, racesc sau ventileaza casa, scrie EvZ.

Banii oficiali din campania pentru prezidentiale - raportari ridicol de mici. Datele oficiale arata ca in campanie s-au cheltuit sume ridicol de mici. PSD sustine ca seful statului a cheltuit mai mult decat suma declarata. Gigi Becali nu a cheltuit, potrivit Autoritatii Electorale Permanente, niciun leu. Aproape 15 milioane de lei l-a costat pe presedintele Traian Basescu campania pentru castigarea unui nou mandat la Cotroceni. Conform Autoritatii Electorale Permanente, acesta a cheltuit fix 14.900.927 de lei si a avut venituri totale de 9.603.934, angajand cheltuieli restante de 5.296.993 de lei. Cei mai multi bani s-au dus, in campanie, pe publicitatea in presa, radio, TV (7.066.585 de lei) si tiparituri si alte materiale promotionale (5.123.090 de lei), Basescu fiind astfel pe primul loc in clasamentul cheltuielilor tuturor candidatilor la prezidentiale, scrie Gandul.

Paleologu si Tuca, tovarasi de prada. Inainte de a parasi functia de ministru, Theodor Paleologu i-a facut cadou lui Marius Tuca toate drepturile asupra marcii pe care acesta o folosea abuziv, „Biblioteca pentru Toti - BPT“. In baza unui protocol secret intre fostul ministru Theodor Paleologu si jurnalistul Marius Tuca, Ministerul Culturii a renuntat la revendicarea marcii „Biblioteca pentru Toti“. Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a batut palma cu privatul Tuca Marius pentru a ascunde o afacere murdara. In secret, pe 2 decembrie 2009, institutia statului reprezentata chiar de fostul ministru Theodor Paleologu si partea numita in document „domnul Tuca" au semnat un protocol de cooperare prin care, practic, statul roman renunta la marca nationala „Biblioteca pentru Toti", scrie Adevarul.

Sute de mii de apartamente, risc seismic de gradul zero. Pagubele pe care le-ar putea inregistra Romania in cazul unui cutremur mare vor fi amplificate nu doar de intensitatea propriu-zisa a seismului, ci si de deficientele initiale grave de proiectare si executie intre 1963 si 1977. Documentele vremii atesta ca rezistenta locuintelor ridicate in acea perioada nu a fost calculata raportat la actiunea reala a fortelor seismice. In anii ’60-’70, Romania comunista se afla in plina revolutie industriala si urbanistica. Ritmul era alert. Taranimea era stramutata masiv de la sate pentru a popula fabricile-mamut, iar in fiecare oras se ridicau in pripa blocurile in care s-a adapostit noua clasa muncitoare. S-a construit atunci foarte mult si foarte repede. Insa pretul, in bani si victime omenesti, al politicii comuniste in materie de urbanism a ramas sa fie achitat de actuala generatie de romani care locuiesc la bloc, scrie Romania libera.

Tanar cu rude in Justitie, arestat pentru jaful de 109 secunde. Unul dintre cei doi tineri acuzati de spargerea de la o unitate a Bancii Transilvania din Cluj provine dintr-o familie influenta. Discretia in care si-au desfasurat activitatea autoritatile judiciare implicate in dosarul spargerii de la Banca Transilvania (BT) din Cluj-Napoca poate fi pusa in legatura cu faptul ca unul dintre acuzati provine dintr-o familie influenta in sistemul judiciar romanesc. Toate dedesubturile anchetei au fost tinute departe de ochii presei timp de aproape un an, scrie EvZ.

“Bodyguard-ul energetic” al lui Basescu si Geoana, dezvoltator imobiliar de 27 milioane de euro intr-un cartier rezidential din Vaslui. Aliodor Manolea, "bodyguard-ul energetic" al lui Traian Basescu si Mircea Geoana, este si dezvoltator imobiliar. El este implicat - prin firma Advanced Home Concepts SRL, unde detine 33,33% din actiuni - in construirea cartierului rezidential "Stefan cel Mare" din Vaslui, care va cuprinde sase blocuri si se va intinde pe o suprafata de 10.000 mp. Valoarea estimativa a investitiei este de 27 de milioane de euro. Mai multe detalii despre afacerea imobiliara a parapsihologului se gasesc pe pagina de web a ansamblului rezidential. Potrivit informatiilor furnizate de Registrul Comertului, firma nu are date de bilant pe anii 2007 si 2008, scrie Gandul.

Evadat din „trupa de morti“ a lui Bahaian. Istvan Kertesz, patron-marioneta in reteaua Bahaian, s-a baricadat in casa si e vegheat de politisti. Afacerile administra­torilor-fantoma racolati prin „locotenentii“ lui Sergiu Bahaian pot fi devoalate de un banatean care n-a mai fost omorat. Episodul este legat de cazul timisoreanului Petre Captalan. Abandonat de parinti si crescut intr-o casa de copii din judetul Timis, racolat din Timisoara de Valentin Slepac, locotenentul lui Bahaian, Captalan a semnat cecuri false de 700.000 de euro si a fost ucis in momentul in care Politia i-a luat urma, scrie Adevarul.

Reforma cu iz politic, faza pe scoli. Angajati din institutiile publice si lideri sindicali acuza PDL ca, in ciuda declaratiilor publice, continua sa-si impuna „simpatizantii” inclusiv la conducerea scolilor. „Nu conteaza competenta, calitatile profesionale ale unui om, important e carnetul de partid”. „In ciuda declaratiilor publice, politicienii isi doresc ca Romania sa fie o tara «normala», o normalitate impamantenita insa din comunism”. Desi declaratiile apartin liderilor sindicali din Educatie, ele sunt valabile in toate institutiile publice, fie ca e vorba despre scoli, despre gradinite, despre spitale sau despre companii de stat, dupa cum recunosc chiar actualii sau fostii angajati, scrie EvZ.

Doi cai bolnavi din Romania sperie Anglia. Fermierii si autoritatile sanitar-veterinare din Marea Britanie sunt in alerta, dupa ce doi cai importati din Romania au fost depistati cu anemie infectioasa ecvina, o boala mortala pentru cai si usor transmisibila. Pentru britanici este primul astfel de caz in ultimii 34 de ani. Cele doua animale infectate se aflau intr-o ferma din comitatul Wiltshire, din sud-vestul Marii Britanii, si apartineau unui negustor de cai care i-a cumparat din Belgia. Medicii au depistat virusul la un control de rutina si au eutanasiat animalele bolnave. Caii proveneau din Romania si faceau parte dintr-un lot de zece cai "de valoare inferioara", scrie Romania libera.

"Va mai trece mult pana cand ne vom purta normal”. Aurelia Marinescu, autoarea „Codului bunelor maniere”, a vorbit pentru EvZ despre cat de important este sa mai uitam de grija banilor si sa ne amintim sa traim frumos. „Inca resimtim din plin perioada comunista, care a indepartat omul de la adevarata lui menire: sa-si gaseasca locul si sa fie cat de cat multumit. In aceasta bulversare generala pe care o traim, ce sa mai vorbim de bune maniere, vorbim de supravietuire”, spune, cu zambetul pe buze, Aurelia Marinescu. Si-a dat cinci ani din viata (intre 1990 si 1995) pentru ca romanii sa poate cumpara o carte cu 313 pagini de „reguli de buna purtare”, transmise prieteneste, scrie EvZ.