Bucurestiul in 2010: jumatate oras, jumatate santier. Desi in 2009 au reabilitat doar 14 strazi, anul acesta edilii isi propun sa inceapa lucrarile la 129. Se adauga, probabil in a doua jumatate a anului, autostrada suspendata. Sub mottoul „Stim cand incepem, dar nu stim cand terminam”, sefii Administratiei Strazilor Bucuresti au anuntat ca, din martie, aproape jumatate din oras se va transforma intr-un veritabil santier. Nu mai putin de 129 de artere (unele pline de gropi de ani buni, altele afectate serios de actiunile de deszapezire) vor intra in reabilitare, lucrarile urmand sa se desfasoare „probabil, pana la finele lui 2011”. Asta cu riscul de a intinde la maximum nervii soferilor care tranziteaza Capitala, obligati sa faca fata traficului si asa supraaglomerat, scrie EvZ.

Bahaian: „Te iubesc, dar acum trebuie sa pleci“. Fostul patron de la „Sabina Product“ respinge acuzatiile de instigare la omor deosebit de grav. Sergiu Bahaian ramane in arest, conform deciziei luate, ieri, de Curtea de Apel Bucuresti. El urmeaza sa fie confruntat cu cei pe care i-ar fi pus sa ucida in numele sau. Trei declaratii ale unor fosti parteneri de ilegalitati si mai multe convorbiri telefonice inregistrate sunt principalele probe ale procurorilor DIICOT impotriva lui Sergiu Bahaian (47 de ani), acuzat de instigare la patru infractiuni de omor, noteaza Adevarul.

Romania, singura tara din UE unde gripa creste. Transmiterea A/H1N1 ramane intensa in Romania, Polonia, Estonia, Austria, Ungaria. Toate tarile anunta scaderi, cu exceptia Romaniei. In timp ce in toata Europa virusul A/H1N1 scade in intensitate, in Romania acest fenomen intarzie sa apara, numarul de imbolnaviri fiind inca in crestere, arata un raport publicat ieri de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Medicii explica acest fenomen si prin faptul ca, la noi, virusul a inceput sa actioneze mai tarziu, luni bune toate cazurile fiind izolate. De altfel, in raportarile facute de medicii romani pentru ultima saptamana, rezulta ca si numarul infectiilor acute respiratorii a crescut cu peste 25% fata de saptamana precedenta, scrie EvZ.ro

Un pilot roman veteran se intalneste cu pilotul american pe care l-a doborat in timpul razboiului. Doi piloti veterani ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, generalul de flotila aeriana Ion Dobran si colonelul american Barrie Davis, se vor intalni pentru prima data, sambata, la Bucuresti, dupa ce, in 1944, au fost angajati intr-o lupta aeriana. Potrivit reprezentantilor Ministerului Apararii Nationale, evenimentul va avea loc sambata, la ora 11.00, la Muzeul Aviatiei, noteaza Cotidianul.

Noile reguli pentru permise. Din 15 martie, candidatii pentru obtinerea carnetului de conducere vor avea parte de probe teoretice si practice mai grele. Chestionarele de examen vor contine intrebari despre conduita preventiva si notiuni elementare de mecanica, inclusiv pentru categoria B (autoturisme). Noul regulament, facut dupa normele europene, introduce si intrebari despre conducerea ecologica a vehiculelor, modificarile comportamentului ca urmare a consumului de alcool sau droguri si posibilitatea de a fi detectate defectiuni curente care se refera la sistemele de siguranta a vehiculelor, scrie Adevarul.

Doctorii de familie, obligati sa-si programeze pacientii. Romanii vor putea ajunge la medicul de familie si la specialistul din ambulatoriu (din policlinica) doar pe baza de programare, se arata intr-un proiect de ordin al Ministerului Sanatatii (MS). Potrivit initiatorilor actului, care reglementeaza activitatea cabinetelor de medicina de familie si a celor din ambulatoriu, inclusiv a celor de medicina dentara si paraclinice (analize), aceasta masura ar putea elimina cozile de la usile doctorilor din reteaua primara, scrie EvZ.ro

Ofiterul de informatii Ulieru avea proiecte culturale cu ucigasul Bahaian. Nicolae Ulieru, critic de film si rezervist al Serviciului Roman de Informatii, unde a fost purtator de cuvant, sustine ca s-a apropiat de Sergiu Bahaian cu un dublu scop: sa promoveze impreuna proiecte culturale si sa obtina informatii despre activitatea infractionala a acestuia. Surse judiciare sustin ca Nicolae Ulieru, fost purtator de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, ar fi avut relatii foarte apropiate, "de colaborare", cu Sergiu Bahaian, artizanul a numeroase escrocherii, acuzat ca ar fi ordonat executarea in stil mafiot a patru dintre partenerii sai de afaceri, noteaza Romania Libera.

Cazul Abraham poate genera legea Holocaustului. Sentinta prin care doi evrei din Galati sunt despagubiti pentru ororile indurate in timpul regimului Antonescu poate constitui un precedent pentru alti supravietuitori. Exemplul lui Devy si Sami Abraham, cei doi frati deportati in Transnistria care au castigat la Tribunalul Galati despagubiri de 360.000 de lei pentru abuzurile regimului Antonescu, ar putea fi urmat de ceilalti supravietuitori din Romania ai Holocaustului. In prezent, mai sunt in viata doar 300. Aceasta este opinia presedintelui Asociatiei Evreilor Romani Victime ale Holocaustului, Liviu Beris, el insusi un supravietuitor din cel mare mare lagar din Transnistria, Moghilev, scrie EvZ.

Bilantul lui Oprescu in 2009: doua pasaje terminate, 3,9 milioane de floricele plantate, 5.000 de maidanezi vaccinati. Anul acesta edilul promite inceperea lucrarilor la autostrada suspendata. "Nu am venit sa va spun povesti, va pot privi in ochi atunci cand va raportez, cu tot respectul, munca depusa in Primaria Municipiului Bucuresti". Asa si-a inceput primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu darea de seama a activitatii sale din 2009. Timp de aproape o ora si jumatate, Oprescu a vorbit de zeci de strazi reabilitate, doua pasaje terminate (Unirii si Victoriei), al treilea fiind Lujerului cu lucrarile incepute, mii de locuri de parcare amenajate in cele sase sectoare, 12.740 scari de bloc contorizate, 3,9 milioane fire de floricele plantate, 5.679 de caini maidanezi prinsi din care 4.979 vaccinati, deparazitati, sterilizati si adoptati de asociatii, adica intorsi pe strazi, zeci de blocuri pe care a pus schelele pentru a le consolida . Tot la realizari a bifat infiintarea Politiei Parcurilor "care sa-i fugareasca pe cei care-si baga pe vene". Integral in Gandul.