Fundatia lui Alexandru Cumpanasu, „analist” platit de Realitatea TV, este „hranita” cu bani europeni intermediati de stat.

Ministerul Administratiei si Internelor vireaza 3,8 milioane de lei intr-o fundatie cu activitate aproape inexistenta: Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID).

Cel care conduce ONG-ul, Alexandru Cumpanasu, s-a remarcat prin prezenta constanta in studiourile Realitatea TV - televiziune cu care are un contract de colaborare. AID a obtinut, la sfarsitul anului trecut, 3.788.008,10 lei (peste 900.000 de euro) de la Interne, iar pe hartie destinatia acestor bani suna pompos: „Dezvoltarea si consolidarea Centrului National de Integritate”.

Nimeni nu vrea sa spuna cu exactitate pe ce va fi cheltuita suma alocata. Numele lui Cumpanasu a devenit cunoscut in 2007, dupa un scandal imens care a dus la demisia fostului sef al Directiei Generale Anticoruptie, procurorul Marian Sintion.

Finantarea fundatiei lui Cumpanasu s-a aprobat in perioada in care Internele erau conduse de PSD-istul Dan Nica. „Nu m-am ocupat cu acest lucru. Nu cunosc subiectul. Vorbiti la directiile din minister. Oricum, partea cu programe era la Autoritatea de Management, care era in subordinea secretarului de stat Martinescu, de la Administratie”, a declarat Nica pentru EVZ. Cel care a semnat contractul cu AID este secretarul de stat Liviu Gradinaru.

Ministerul, „intermediar”

Contactat de EVZ, Alexandru Cumpanasu lamureste, cel putin, originea finantarii: „Banii acestia nu provin din bugetul ministerului. Provin din fonduri structurale de la Uniunea Europeana. Ministerul este un intermediar in acest proces, nu e administratorul banilor”. Cumpanasu a confimat ca cererea de proiect a fost depusa in 2008, iar „contractul cu ministerul a fost semnat in urma cu o luna, in decembrie 2009”.

Citeste materialul integral pe EVZ.ro