Rosia Montana, mina de aur pentru alesii locali. Compania care vrea sa extraga aurul din Apuseni a dat contracte unor firme de care nu sunt straini nici primarul, nici unii consilieri locali sau judeteni, fie direct, fie prin rudele apropiate. Proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana a devenit profitabil pentru unii inainte ca productia propriu-zisa sa inceapa. Compania care detine licenta, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), cheltuieste anual cateva sute de mii de euro pentru a castiga bunavointa comunitatii locale, prin investitii in infrastructura sau programe sociale, scrie EvZ.

Romania da in gropi. Primarii le numara, Guvernul se consoleaza: exista si in Austria. Asfaltul de calitate proasta si ambuteiajele in combinatie cu zapada si inghet au transformat drumurile intr-o insiruire de gropi. Specialistii dau vina pe bitum, CNADNR spune ca asteapta primavara. "Semnalizez gropile si sa astept sa vina primavara", spune seful Companiei Nationale de Drumuri, Dorina Tiron. Oficialul are si o explicatie pentru aparitia sutelor de gropi: 70% sunt expirate. Expertii consultati de Gandul explica ca, de fapt, calitatea proasta a bitumului e de vina pentru gropile aparute. In tara a inceput operatiunea de numarare a gaurilor din asfalt.

Ministrul Blaga, "luptator remarcat" al revolutiei la care a dormit acasa. Au fost teroristi pe care nu i-a gasit nimeni, niciodata. Au existat vinovati care n-au fost condamnati nici pina acum. Si a avut loc o „revolutie“ ale carei dedesubturi sint confuze. Avem, insa, revolutionari. Cu acte-n regula. Unii dintre ei au primit statutul asta la ani distanta si fara vreo tangenta cu evenimentele din ’89. Vasile Blaga este un asemenea revolutionar. Buldogul Blaga este ministrul Administratiei si Internelor, la al doilea mandat. A fost ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepremier. A fost prefect, sef peste Vami si deputat, ba chiar era sa ajunga primarul Bucurestilor. Este secretarul general al PD-L si unul dintre cei mai importanti politicieni ai neamului, scrie Academia Catavencu.

Cand Fiscul o ia razna: impozite post-mortem. Unii primesc impuneri de plata pe numele mortilor, altii sunt amenintati cu amenzi de mii de lei pentru ca firma la care au lucrat are datorii. Cand e vorba de dat, nu de luat bani, Fiscul scartaie si mai rau: folosirea unui cont bancar devine un maraton de durata la ghisee. Specialistii spun ca sistemul finantelor este un organism "gaunos", mancat de birocratie si pentru care calculatoarelesunt un dusman de moarte. Functionarii se opun modernizarii, pentru ca o data cu ea si-ar putea pierde scaunele, scrie Romania libera.

O aterizare de trei milioane de dolari. Sapte companii de asigurari cer Aeroportului Baneasa daune imense pentru ca un avion austriac a fost avariat dupa ce a lovit un morman de ciment si a intrat intr-un copac.Trei milioane de dolari este suma pe care o companie de stat este pasibila sa o plateasca unor giganti mondiali din domeniul asigurarilor. Societatea este Aeroportul International Baneasa si suma care i se solicita reprezinta despagubirile din cazul unei aterizari pe o pista aflata in reparatii, soldata cu avarierea unui avion in 2006, scrie EvZ.

Institutia care avizeaza suplimentele alimentare: Nu le-am recomanda nimanui. Noi le avizam pe incredere. Institutul de Bioresurse Alimentare, cel care hotaraste daca un supliment alimentar poate sa fie vandut in Romania, nu testeaza produsele naturiste carora le da avizul. Verifica actele pe care producatorul le are la dosar, intre care un buletin de analize, pe care si-l aduce singur. "Ei vin cu testarea facuta, la dosar se depune un buletin de analize facut de un laborator acreditat din Romania sau din strainatate. Noi am notificat (n.r. avizat) 5.000 de produse, in produsele astea se pot gasi 20.000 de substante, nu le pot testa pe toate, sunt unele substante pe care nici nu le putem testa in Romania. In cazul unei capsule de slabit, nu pornim de la ideea ca are sibutramina, ne bazam pe buna credinta a producatorului. In plus, costa enorm sa testezi sibutramina", spune Nastasia Belc, directorul general al Institutului de Bioresurse Alimentare (IBA), aflat in subordinea Ministerului Agriculturii, scrie Gandul.

Sisesti, comuna fara someri. Localitatea in care traiesc 3.620 de persoane are o fabrica de ceramica si teracota, un atelier de tamplarie si o brutarie. Judetul Mehedinti are cei mai multi someri din tara: 17.363. Dar tot aici este si comuna Sisesti unde toti locuitorii au loc de munca, in special datorita unor afaceri din fonduri europene. Localitatea Sisesti sfideaza recesiunea si statisticile cu o industrie profitabila, bazata pe proiecte inteligente. Fie ca lucreaza in fabrica de ceramica si teracota, in atelierul de tamplarie sau in brutarie, localnicii au carte de munca si sunt asigurati medical, scrie Adevarul.

CSM il plateste pe cercetatul penal Alistar sa evalueze magistrati. Cu doua dosare penale si un proces pe rol, Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania, a fost gasit de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) drept omul potrivit pentru a face curatenie in sistemul judiciar din Romania. Ceea ce nici macar de ris nu e, desi ultima gluma care circula intre oengisti e ca Alistar nu mai e membru al societatii civile, ci al celei penale. Dar sa recapitulam putin, ca sa ne improspatam memoria: imaculatul oengist are un proces intentat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), institutie la care Alistar a lucrat mai mult teoretic, dupa ce a reusit sa se suspende din functie pe baza unor acte cu semnaturi falsificate, scrie Academia Catavencu.

Ce se intampla cand semnezi noaptea contractul pentru casa. Numerosi clienti ai unor cartiere rezidentiale noi nu au inca unde sa se mute, desi au platit avansuri de zeci de mii de euro, iar termenele de predare a locuintelor contractate au expirat de mult. Intarzierile au depasit uneori chiar si doi ani, cum este cazul unor familii care au cumparat apartamente in cartierul rezidential Aurora din Otopeni. In aceasta situatie, dezvoltatorul imobiliar a strans de la clienti avansuri cuprinse intre 32 si 70 mii euro, iar acum isi justifica intarzierea lucrarilor invocand "criza economica mondiala". De asemenea, exista cazuri in care cumparatorii au fost mult prea increzatori in buna-credinta a dezvoltatorilor imobiliari si au semnat cu acestia contracte care le erau net nefavorabile, scrie Romania libera.

Cum si-au invins handicapul persoane cu dizabilitati. "Evenimentul zilei” va prezinta, incepand de maine, o campanie avand in centru cateva persoane cu dizabilitati care, in ciuda mentalitatii oamenilor, dar si a lipsei de sprijin din partea autoritatilor, au reusit sa-si castige independenta. Prejudecatile celor din jur, lipsa de informatie si discriminarea in institutiile publice reprezinta, de fapt, handicapul pe care trebuie sa il invinga in fiecare zi. Si reusesc. Vom prezenta problemele cu care se confrunta in viata de zi cu zi persoanele cu dizabilitati, din momentul in care ies pe usa. Cazurile pot functiona drept exemple pentru alti oameni aflati in situatii asemanatoare, care nu au incredere in sine. Citeste mai multe in EvZ.