Cea mai mare pensie, limitata la 2.700 de lei. Noua lege a pensiilor, care ar trebui aplicata de anul viitor, l-ar putea lasa pe cel mai bogat pensionar al tarii cu aproape 7% din veniturile lunare actuale. Cel mai bogat pensionar al Romaniei - un fost magistrat care se bucura acum de o pensie de serviciu de peste 37.000 de lei pe luna - ar trebui sa primeasca, de anul viitor, doar 2.645 de lei lunar. Asta, in cazul in care noua lege - in baza careia pensiile vor fi calculate in functie de contributia fiecaruia la bugetul public - va trece si de parlament in forma adoptata ieri de guvern, scrie EvZ.

Cei 17 care iau de la stat salarii de 2 mil. € - Ionut Popescu: Mie mi-e rusine de mama. Aproape doua milioane de euro. Acesta este bugetul de salariu pentru 2010 al celor 17 angajati ai Fondului Proprietatea, institutie la care statul roman este actionar majoritar si in conducerea caruia la fiecare schimbare de majoritate politica din Romania se modifica si conducerea. Acum, institutia este condusa de Ionut Popescu. La un calcul simplu, rezulta ca pe luna, fiecare din cei 17 castiga in jur de 8.000 de euro. Ieri, dupa ce si-a votat bugetul de salarii, seful institutiei a iesit public declarand ca va propune ca din martie sa-i fie micsorata leafa la putin peste 1.000 de euro, pentru ca "mi-era rusine sa nu ma intrebe mama ca nu cresc pensiile din cauza salariului meu". Cititi in Gandul ce a raspuns Ionut Popescu atunci cand a fost intrebat daca nu-i este "rusine" si de o alta indemnizatie pe care o tine la secret.

Autostrada Comarnic-Brasov: 100.000 de euro amenda pentru o groapa in asfalt. Contractul de concesiune al Autostrazii Comarnic-Brasov cuprinde penalitati ce vor fi aplicate concesionarului Vinci in cazul in care starea autostrazii e necorespunzatoare. Firma va plati aproximativ 400.000 de euro pe fiecare kilometru inchis de autostrada timp de o zi. Viitorul concesionar al autostrazii Comarnic-Brasov, anume asocierea Vinci-Aktor, are cuprinse in contract doua tipuri de penalizari referitoare la starea autostrazii, scrie Romania libera.

Cum hranea Ridzi clientela PDL din provincie. Afacerea cu electrocasnice pentru care este cercetat, intr-un nou dosar penal, fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob-Ridzi, s-a facut printr-un „cerc comercial de partid“. Firma care aproviziona societatile abonate la bugetul ministerului condus de Monica Iacob Ridzi apartine tot unui membru PDL: milionarul sucevean Dumitru Mihalescul, scrie Adevarul.

Eroul de la Haga ne baga sub scut. Bogdan Aurescu, secretarul de stat din Ministerul de Externe care a castigat procesul de la Haga cu Ucraina, are sansele cele mai mari sa devina seful delegatiei romane care va negocia cu americanii detaliile proiectului referitor la scutul antiracheta. Potrivit informatiilor EvZ, Aurescu este cel care gestioneaza deja proiectul si urmeaza sa fie confirmat oficial ca sef al delegatiei in luna martie, cand vor incepe si discutiile bilaterale cu Statele Unite.

Loterie nationala pentru construirea Catedralei Mantuirii. Idee inedita pentru a strange cele cateva sute de milioane de euro necesare construirii si impodobirii viitoarei Catedrale a Mantuirii: prin Hotarare de Guvern, ar putea fi organizata "o loterie nationala", dupa cum a declarat, ieri, pentru Gandul, Nicolae Noica, responsabil cu acest proiect din partea Adunarii Nationale Bisericesti. "Guvernul ar putea sa organizeze o loterie, prin Hotarare de Guvern sau, din profitul Loteriei nationale, ar putea directiona o parte catre aceasta constructie. Astfel de simboluri se fac in anii cu greutati". Citeste mai multe in Gandul.

ANI: Trei angajati pentru un demnitar-fantoma. Agentia Nationala de Integritate a angajat consilieri personali ai vicepresedintelui institutiei, desi acest post nu este ocupat de nimeni. Unul dintre acesti angajati este sotia unui fost partener de afaceri al familiei presedintelui ANI, Alexandru Macovei. Desi nu ocupa nimeni postul de vicepresedinte, Agentia Nationala de Integritate (ANI) plateste de doi ani salariile oamenilor angajati la cabinetul acestuia, scrie Romania libera.

Scandalul dosarelor din cazul „Marino”. Mircea Dinescu, membru in colegiul CNSAS, nu risca nimic dupa ce a afirmat, fara probe, ca Adrian Marino ar fi fost informator al Securitatii. „Exista la CNSAS documente care dovedesc faptul ca Adrian Marino a fost informator in Directia a III-a”, a declarat Dinescu pentru EvZ, adaugand ca Marino ar fi lucrat si pentru Directia de Informatii Externe (SIE) in perioada ’71-’72, cand a urmat o specializare in Elvetia.

Doi romani - creierele spectacolului de lasere din deschiderea Jocurilor Olimpice de la Vancouver. Locuitorilor din Sfantu Gheorghe nici ca le-a trecut prin gand ca Zsolt (30 ani) si Stefan (29), baietii care acum cateva luni au facut show-ul de lasere din piata centrala cu ocazia zilelor orasului, sunt creierele din spatele spectacolului de lumini din deschiderea Jocurilor Olimpice de la Vancouver, megalaser-show-ului de Revelion din Central Park (New York) si a lansarii noului model de Mini Cooper de catre BMW in 2008. Citeste mai multe in Gandul.

Guvernul a decis declasificarea a peste 7.000 file secretizate privind Revolutia din 1989. Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, la solicitarea Ministerului Apararii Nationale, sa declasifice mai multe documente privind Revolutia din decembrie 1989, acte care vor fi publicate in Monitorul Oficial, a declarat agentiei Mediafax secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu. "La solicitarea Ministerului Apararii Nationale, Guvernul a desecretizat, prin hotarare, mai multe acte privind Revolutia din decembrie 1989. Atat hotararea de guvern, cat si documentele desecretizate vor fi publicate in Monitorul Oficial", a declarat seful SGG, potrivit Romania libera.