Drepturile castigate de femei in ultimile decenii sunt astazi amenintate. Iata mesajul care se desprinde dintr-o carte aparuta in Franta, o carte despre miscarea feminista, o carte care reuseste sa provoace dezbateri si chiar polemici. Autorul cartii este o importanta personalitate a culturii franceze, dar si a miscarii feministe: Elisabeth Badinter, scrie Matei Visniec in Cronica sa insolita de la RFI.

Cartea, care a aparut la mijlocul saptamini trecute in librarii si beneficiaza deja de cronici incitante si de o puternica mediatizare, se numeste "Le conflit. La femme et la mère".

In traducere mai libera si mai adecvata am putea spune insa: "Conflictul dintre femeie si mama". Pentru ca Elisabeth Badinter pune fata in fata imaginea mamei si imaginea femeii, asa cum evolueaza ele astazi, constatind ca aceste doua ipostaze sunt intr-adevar in conflict. Mai precis, autoarea considera ca in prezent libertatea femeii este in regres.

A fost o vreme, scrie Elisabeth Badinter, cind feministele s-au luptat pentru ca femeile sa aiba drept de vot, pentru ca femeile sa aiba dreptul de a purta pantaloni, pentru ca femeile sa poata utiliza anticonceptionale, pentru ca femeile sa aibe dreptul de a avorta. O lupta lunga, mai subliniaza Elisabeth Badinter, o lupta pentru egalitate la toate nivelurile dintre femeie si barbat, in ce priveste salariile, in ce priveste accesul la posturi de conducere, si asa mai departe.

De o vreme, insa, aceste spatii de libertate cucerite de miscarea feminista sunt contestate de tot felul de alte "modele". Un fel de contra-miscare vine din Statele Unite si se extinde in Europa. Un discurs naturalist, cu elemente ecologiste, tinde sa impuna un alt statut femeii: cel de mama care alapteaza cu sirg si care se ocupa in primul rind de copiii ei... Un fel de noua ideologie se inflitreaza in spirite si proclama ca femeia care nu devine mama isi rateaza de fapt viata, si ca mama care nu se ocupa intens de copiii ei este una denaturata.

Elisabeth Badinter denunta un fel de dictatura a celor care incearca sa le culpabilizeze pe femei atunci cind acestea isi investesc energiile si timpul in cariera mai mult decit in cresterea si educarea copiilor.

Am putea spune ca Elisabeth Badinter denunta in cartea sa "ideologia mamei perfecte" si mai ales manipularea unei anumite imagini a bebelusului, a noului nascut care are nevoie acuta de mama sa, imagine care, de fapt, devine aliatul unei mentalitati patriarhale si chiar maciste.