SUA priveste religia prin prisma luptei impotriva terorismului. Conform unui studiu realizat de Consiliul din Chicago pentru Afaceri Globale intitulat "Interactiunea cu comunitatile religioase din strainatate: un nou imperativ pentru politica externa americana", SUA tinde sa priveasca religia, a carei importanta a crescut pe plan international, prin prisma luptei impotriva terorismului. Cel mai important factor pentru diplomatia americana in urmatorii 10 ani "va fi masurat in functie de capacitatea de a stabili relatii cu sutele de milioane de persoane din intraga lume, a caror identitate se defineste prin religie", se arata in studiu. "Provocarea este de a marginaliza extremistii religiosi si nu religia", subliniaza studiul, citat de CNN.

Cazul presupuselor atentate la metroul din New York continua. Doi barbati au pledat nevinovat in fata unei curti federale din New York la acuzatiile de implicare intr-un complot care presupune plasarea unor dispozitive explozive in sistemul subteran de metrou al metropolei. Zarein Ahmedzay si Adis Medunjanin, ambii in varsta de 25 de ani, au fost colegi de scoala cu un imigrant afgan, Najubullah Zazi, ce a pledat vinovat in urma cu trei zile pentru implicarea in acelasi complot. Zazi a declarat ca el si ceilalti au fost recrutati de Al Qaida in 2008, in timpul unei calatorii in Pakistan, noteaza BBC.

Rusia: 9 membri ai unei grupari neonaziste condamnati la inchisoare pentru crime si atacuri rasiale. Un tribunal din Moscova a condamnat la inchisoare noua persoane judecate pentru implicarea in mai multe atacuri cu substrat rasist, dintre care o parte soldate cu crime. Curtea de judecata din Moscova a declarat joi intr-un comunicat de presa ca 12 neonazisti, majoritatea minori, ce se autointitulau "Lupii Albi" au fost acuzati pentru 11 crime si asalt, infractiuni comise incepand cu aprilie 2007. Acestia au injunghiat mai multi asiatici si persoane de culoare. Juriul i-a gasit pe 9 dintre ei vinovati pentru sase crime si asalt. Unele atacuri au fost filmate si postate pe Internet, scrie FoxNews. Actiunile gruparii fac parte din valul de violente rasiale cu care se confrunta Rusia.

Groapa de gunoi a Atlanticului. Dupa “marea groapa de gunoi a Pacificului”, deja studiata si relativ bine cunoscuta la ora actuala, oamenii de stiinta descopera ca un fenomen asemanator se petrece in Atlantic. Purtate de curenti, deseurile se acumuleaza intr-o regiune din nordul Oceanului Atlantic, iar mare parte din "gunoiul" acumulat e reprezentat de fragmente de plastic. Problema deseurilor din plastic care polueaza Oceanul Atlantic a fost, in buna masura, ignorata pana acum, afirma autorii unui studiu, desfasurat timp de aproape 20 de ani de catre Sea Education Association si ale carui concluzii au fost prezentate recent la o conferinta de oceanologie care a avut loc in SUA, scrie Descopera.

China: cutremur de 5,1 grade pe scara Richter soldat cu 11 raniti. Un cutremur de 5,1 grade pe scara Richter a lovit provincia sud-vestica a Chinei, Yunnan, a ranit 11 persoane si a provocat pagube mai multor locuinte din mediul rural. Cutremurul a avut loc la ora locala 12:56 la 95 kilometri nord-vest de capitala provinciei la o adancime de 16 kilometri, informeaza Washington Post. In mai 2008 un cutremur de 7,9 grade pe scara Richter a lovit provincia Sichuan, situata in nordul Yunnan-ului, si a provocat moartea de 90.000 de persoane si a lasat mai mult de 5 milioane fara locuinte.