Tortionar comunist, criminal la Copenhaga. Biografia de infractor a lui Marian Clita, intre uciderea in celula a disidentului Gheorghe Ursu si a unei stewardese intr-un hotel din Copenhaga. Romanul Marian Clita, principalul suspect al politiei daneze in cazul crimei comise asupra stewardesei Vera Vildmyren, este un personaj cunoscut in toate mediile bucurestene, inca din anii ’80. Marian Clita a fost arestat in repetate randuri de Militie pentru spargeri de locuinte si de camere de hotel. A devenit, apoi, informator al Securitatii, a fost implicat in asasinarea disidentului Gheorghe Ursu, este un apropiat al lumii interlope si al unor hip-hop-eri celebri, scrie EvZ.ro

Mihai Palaghia: „Turistii sovietici erau din fortele speciale ale URSS“. Generalul in rezerva Mihai Palaghia prezinta un alt eveniment petrecut la 24 decembrie 1989. El a oprit la Slatina o coloana auto. Despre pasageri a raportat ca erau agenti. Din aceeasi alerta ca in cazul „Bradesti“, la Slatina a fost capturat un grup de cetateni sovietici, insotiti, in mod ciudat, de pretinsi ziaristi francezi si englezi, scrie Adevarul.

Cetateanul Isarescu, deghizat in Cuza, umilit de functionara de la ghiseu. De ce romanii ii urasc pe functionarii publici: pentru ca sentimentul e reciproc. Gandul va prezinta ultima experienta in economia reala a guvernatorului BNR, dar si extrase din uluitorul raport semestrial al Autoritatii Nationale a Functionarilor Publici. Cetateanul Isarescu este un mic om de afaceri, are probleme cand merge sa-si plateasca taxele si isi face griji in privinta pensiei. In rolul de "simplu cetatean", guvernatorul BNR are experiente traumatizante. Acum o saptamana, aflat intr-o vizita la Craiova, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a intalnit cu oamenii de afaceri locali, carora le-a povestit cum s-a deghizat "precum Cuza" si a fost umilit la ghisee de functionare, scrie Gandul.

Recicleta, bicicleta care salveaza copacii. Daca te plimbi prin zona Dorobanti-Floreasca-Aviatorilor s-ar putea sa te surprinda aparitia unei biciclete-cargo pe care scrie Recicleta. Nu este un nou tip de bicicleta, ci un proiect pilot de reciclare. Ideea apartine organizatiei ViitorPlus si este inspirata din practicile tarilor din vestul Europei, dupa cum spune coordonatorul proiectului, Veronica Andronache. A durat doi ani pana sa puna in practica ideea, explica ea, din cauza reticentei cu care a fost privita din perspectiva costurilor, eficientei si apoi din cauza lipsei infrastructurii potrivite si a fondurilor, scrie EvZ.ro

Caragiu: "Vrei sa faci din mine turnatorul tau?" O carte de memorii a unui fost medic

veterinar si director in anii ’70 al Institutului de Cercetari Avicole de la Corbeanca, intitulata "Stacana. Triptic cu Ahoe si Toma Caragiu", dezvaluie o fata necunoscuta a marelui actor, de la a carui disparitie s-au implinit ieri 33 de ani. Miron Costin, autorul volumului, ii face un portret nuantat lui Toma Caragiu: artistul de o mare generozitate era in acelasi timp si un fricos secretar de partid al Teatrului Bulandra, grijuliu cu propria imagine, care facea balet intre PCR si prietenii sai. "Tin la reputatia mea. (...) Faci un banc tampit si iti distrugi viata, cariera, familia. Nu vreau sa fac tampenii pe care sa le regret. Sunt un las, daca vrei", se confesa actorul in discutiile cu cei apropiati, noteaza Romania Libera.

Operatiunea „free-Solomon“. Sustinatorii lui Antonie Solomon au iesit si ieri in strada pentru a cere eliberarea edilului. In timp ce functionarii Primariei Craiova protesteaza cu afise lipite pe birouri, oamenii de rand au fost mobilizati pentru „mitinguri“ si slujbe religioase intru eliberarea lui Solomon, noteaza Adevarul.

Din cauza bacului „slab”, universitatile pregatesc un examen paralel. Cum va modifica bacul admiterea la facultate: universitatile pregatesc un examen paralel pentru toti studentii. Marga: "Bacalaureatul se slabeste in substanta". Noul tip de bacalaureat pe care il sustin in acest an elevii ar putea atrage dupa sine modificarea admiterii la facultate, universitatile fiind in cautare de noi formule pentru a-si asigura un filtru mai bun la inscriere, scrie Gandul.

Spaima si dragostea de Dunare. De la Zimnicea o luam spre Chinogi ca sa iesim la Giurgiu. Sa ma ierte functionarii de la Bruxelles, dar o calatorie pe langa Dunare te duce cu gandul la o singura intrebare. De ce naiba satele acestea sleite de vant si de frig se afla in Uniunea Europeana? Nici macar faptul ca poti vorbi la un telefon mobil nu este valabil. In nenumarate locuri semnalele retelelor mobile sunt zero. Si turismul e ca tigrul de Baragan. Adica nu exista. Integral in Cotidianul.