Israelul redeschide o sinagoga istorica din Ierusalim, Hamas condamna gestul. O veche sinagoga din Orasul Vechi al Ierusalimului a fost redeschisa duminica in cadrul unei ceremonii nationale la care au participat cateva sute de persoane. Evenimentul a avut loc intr-un moment tensionat din punct de vedere politic si religios, mii de politisti fiind mobilizati dupa mai multe inclestari cu demonstrantii palestinieni, scrie AFP. Khaled Meshaal, liderul exilat al miscarii islamiste Hamas, considera ca ceremonia reprezinta "o falsificare a istoriei", avertizand ca "Orientul Mijlociu ar putea exploda" dupa evenimentele de luni. Meshaal a mai declarat ca redeschiderea sinagogii este o sfidare la adresa musulmanilor, intrucat simbolizeaza distrugerea moscheii Al-Aqsa, al treilea loc sfant al Islamului, dupa Mecca si Medina.

Netanyahu sfideaza Statele Unite in problema noilor asezari din Ierusalim. Prim-ministrul israelian Benajmin Netanyahu a declarat luni ca respinge orice modificari in planul de construire al noilor asezari din zona Ierusalimului, sfidand Washingtonul in mijlocul crizei dintre Tel- Aviv si administratia Obama, scrie Reuters. Intr-un discurs tinut in parlament, premierul Netanyahu a declarat ca "in ultimii 40 de ani, nici un guvern israelian nu a limitat cunstructiile din Ierusalim". Statele Unite au condamnat in termeni taiosi decizia Israelului de a construi 1.600 de locuinte in zona Ramat Shlomo din Ierusalim, decizie a Tel-Avivului care a condus la un blocaj in negocierile de pace cu palestinienii.

Catolicii germani ii cer papei sa vorbeasca despre scandalurile sexuale din interiorul bisericii. Politicienii catolici din Germania, precum si unii activisti, l-au indemnat pe Papa Benedict al XVI-lea sa vorbeasca in public despre abuzirile sexuale din randurile clerului, fapte ce au socat tara si au ridicat numeroase semne de intrebare, scre Reuters. Suveranul pontif a fost criticat in presa deoarece nu a declarat nimic despre scandaluri dupa ce a primit raportul de la capul Bisericii Catolice germane, arhiepiscopul Robert Zollitsch. In Bavaria, un preot condamnat pentru abuzuri, al carui transfer la Munchen a fost aprobat in 1980 de catre Papa Benedict pe vremea cand era arhiepiscop, a amenintat sa-l implice pe Suveranul Pontif in scandal. Preotul a fost suspendat in aceasta luna, conform ahidiocezei de care apartine.

Hugo Chavez neaga acuzatiile aduse membrilor ETA din Venezuela. Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a calificat drept "stupide" mandatele de arestare emise de o instanta spaniola pe numele unor membri ai organizatiei separatiste basce ETA din tara sa, scrie AFP. Chavez a declarat ca cei 12 membri ETA care vor primi mandate de arestare "nu participa la nici o activitate terorista. Acuzatiile mi se par atat de stupide incat nu am nimic de spus in replica". Pe data de 1 martie, judecatorul Eloy Velasco a cerut arestarea celor 12, care sunt acuzati printre altele de terorism si de conspiratie pentru asasinarea unor oficiali columbieni pe teritoriul Spaniei.

Steaua Mortii” ne ameninta planeta. O stea invizibila ochiului uman, care ar orbita in jurul Soarelui, poate reprezenta sursa unor comete ucigatoare gata sa ne bombardeze Pamantul, anunta cercetatorii NASA. "Pitica maro", aproape de cinci ori mai mare decat Jupiter, ar putea fi de vina pentru extinctiile in masa care s-au petrecut pe planeta noastra, odata la fiecare 26 milioane de ani. Steaua, denumita Nemesis de catre oamenii de stiinta ai NASA, ar fi invizibila, deoarece emite lumina doar in spectru infrarosu si se afla la o distanta foarte mare. Se crede despre Nemesis ca ar gravita in jurul Soarelui, la o distanta de 25.000 de ori mai mare decat cea dintre Soare si Terra. Rotindu-se prin galaxie, puterea sa gravitationala atrage corpuri inghetate din Norul Oort - o sfera vasta de roca si praf, la fel de distanta ca si Nemesis. Integral pe Descopera.