Televiziunea franceza reproduce controversatul experiment al lui Milgram. Un film documentar francez incearca sa ilustreze puterea pe care televiziunea o are asupra oamenilor, folosind un presupus show de divertisment in care participantii trebuie sa induca durere altor persoane. Documentarul intitulat "Cat de departe va merge televiziunea?" reprezinta o versiune a experimentului din anii 1960 efectuat de Stanley Milgram, psiholog la Universitatea Yale, scrie Reuters. In cadrul experimentului Milgram, voluntarilor li se cerea sa aplice socuri electrice unui student cu pretextul de a-i imbunatati memoria. Autorii documentarului se folosesc de un show de divertisment ca pretext pentru a observa cum gazda unui show de televiziune poate convinge participantii sa provoace dureri profunde altor persoane. Documentarul arata ca, in cadrul falsului concurs TV intitulat "Zone Xtreme", 81% dintre participanti au fost convinsi de moderator sa aplice socuri electrice tot mai puternice victimelor, in pofida strigatelor de durere. La acest experiment au luat parte 69 de voluntari care credeau ca participa la realizarea pilotului unei emisiuni de divertisment. Pe platoul de filmare, participantilor li s-a spus sa adreseze intrebari "victimei", care era un actor antrenat sa mimeze tipetele de durere. Pe masura ce "victima" raspundea gresit, participantii trebuiau sa o pedepseasca cu socuri electrice din ce in ce mai puternice. In jur de 70% dintre participanti au ras cel putin o data in timpul acestui proces, la indemnul moderatorului, si doar 19% au oprit jocul inainte sa ajunga la capacitatea maxima de 420 de volti. Nick explica aceste rezultate prin faptul ca "in cadrul jocului granita dintre realitate si fictiune este estompata, astfel ca si atunci cand partenerul tau tipa si te implora sa te opresti, tu ai in continuare impresia ca te joci".

O laureata a Premiului Nobel sustine ca Siemens si Nokia ajuta Iranul. Shirin Ebadi a acuzat, marti, cele doua mari companii ca ar furniza Iranului tehnologia necesara pentru a reprima opozitia. Ebadi, care in 2003 a primit Premiul Nobel pentru Pace, a declarat la postul de radio France Culture ca Siemens si Nokia submineaza opozitia iraniana si a cerut impunerea unor sanctiuni economice din partea comunitatii internationale, scrie AFP. "Din pacate, anumite firme sustin regimul iranian in procesul represiv si de cenzura. Este clar si cazul companiilor Siemens si Nokia, care trimit statului iranian tehnologie care poate fi folosita pentru monitorizarea apelurilor si a mesajelor text trimise de pe telefoanele mobile" a declarat Ebadi. Companiile au negat acuzatii similare la inceputul lunii acesteia, spunand ca sistemul pe care l-au vandut Teheranului nu poate monitoriza apelurile telefonice.

China ramane reticenta cu privire la sanctiunile impotriva Iranului. Potrivit ministrului de Externe chinez, Yang Jiechi, China a devenit din ce in ce mai ingrijorata in privinta tensiunilor din arena internationala legate de programul nuclear iranian, insa, cu toate acestea, nu crede ca impunerea unor sanctiuni ar rezolva problema. In urma unei intalniri cu omologul sau britanic, Jiechi a lasat de inteles, marti, ca Beijingul nu va sustine sanctiunile propuse de statele occidentale impotriva Teheranului, scrie Reuters. Pozitia Chinei este foarte importanta, intrucat aceasta are drept de veto in Consiliul de Securitate ONU, in calitate de membru permanent al acestuia. "In privinta programului nuclear iranian, as dori sa subliniez faptul ca aceasta problema este in centrul atentiei comunitatii internationale. China a devenit din ce in ce mai ingrijorata cu privire la actuala situatie", a declarat ministrul chinez, adaugand ca Beijingul favorizeaza totusi o solutie diplomatica. "Am mai spus si cu alta ocazie ca sanctiunile nu reprezinta solutia problemei nucleare iraniene. Aceasta trebuie rezolvata prin mijloace diplomatice. Noi vom continua sa facem eforturi pentru a aplica o solutie diplomatica", mai spus Jiechi.

Protestatarii tailandezi au aruncat cu sange in fata cladirii guvernului. In a treia zi de proteste in Bangkok, protestatarii au colectat sange in corturi special amenajate, dupa care au aruncat tot sangele adunat la poarta guvernului, scrie The New York Times. Protestatarii sunt sustinatorii fostului premier tailandez, Thaksin Shinawatra. Cei mai multi dintre ei provin din provinciile sarace ale Tailandei, fapt ce ilustreaza influenta majora pe care fostul premier, scos de la putere in 2006 printr-o lovitura de stat, o pastreaza asupra politicii din statul asiatic. Conducatorii grupului de protestatari spera ca demonstratiile masive il vor forta pe actualul prim-ministru Abshit Vejjajva sa dizolve parlamentul si sa ceara un scrutin in care sustinatorii lui Thaksin ar fi favoriti.

Un nou medicament anti-HIV ar putea fi preparat din banane. O substanta descoperita in banane, numita de cercetatori BanLec, s-a dovedit la fel de activa ca si unele dintre medicamentele anti-HIV existente pe piata. Ingredientul-cheie este o substanta din grupa lectinelor, compusi vegetali care ajuta plantele sa lupte impotriva infectiilor. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan, SUA, au descoperit ca lectina din banane poate inhiba infectia cu virusul HIV (care produce SIDA), blocand intrarea acestuia in organism, scrie Descopera.