Dascali discriminati la pensionare. Desi ministrul Funeriu sustine ca are nevoie de personal calificat, profesorii cu experienta sunt primii indepartati din sistem. „Cine nu are batrani sa-si cumpere”, spune o veche vorba romaneasca. Desi s-a dovedit a fi plina de intelepciune, aceasta pare sa fie insa ignorata de mai-marii Ministerului Educatiei, chiar si in cazul unor dascali doriti de elevi la catedra. Argumentul invocat de subalternii ministrului Daniel Funeriu: restructurarea unor posturi pentru a face economii la buget, scrie EvZ.ro

Pro si contra schimbarilor din educatie. Parerile cu privire la noul proiect de lege sunt impartite: Miclea spune ca este european, Marga arata ca il vede defazat. Cea mai aprinsa polemica este legata de competentele pe care le vor avea copiii dupa ce vor termina scoala. Legea prevede ca formarea elevilor va avea in vedere 8 competente-cheie: comunicare in limba materna si in limba straina, cunostinte de matematica, utilizarea calculatorului, comportamentul social adecvat, atitudine civica, cunostinte antreprenoriale, atitudine culturala si invatare permanenta, scrie Adevarul.

Mare parte din uleiul fabricat in China este cancerigen. Pe teritoriul Chinei au inceput inspectiile in randul producatorilor de ulei, dupa ce a iesit la iveala faptul ca o zecime din totalul de ulei produs in tara este fabricat ilegal si contine agenti cancerigeni. Mai precis, o zecime din uleiul care se comercializeaza este reciclat, fiind folosit anterior in restaurante si localuri si abundand in aflatoxine, dupa cum relateaza AFP. Anual, chinezii consuma doua sau trei milioane de tone de ulei de gatit ilegal, a declarat un expert chinez din cadrul Wuhan Polytechnic University, noteaza Romania Libera.

O isterie nationala: “Mai sunt bormasini?” Iasi, a doua zi dupa. Scenele in care oamenii se calca in picioare intr-un supermarket sa prinda bormasini la 15 lei inca curg la televizor, comentate de specialisti. In acest timp, pe strazi, cei care n-au prins au pornit o goana nebuna dupa unealta minune. La intrarea in supermarket, pensionarul tine cu degetele inclestatate sacosa de carpa veche. Se apropie mult, la mai putin de doi centimetri, de fata jandarmului si il intreaba conspirativ…"Mai sunt bormasini?". In parcare, un bulibasa, inconjurat de purandei si femei cu salbe de aur la gat, tine in mana o cutie si le explica ce trebuie sa faca. In magazin, sute de oameni se invart cu ochii in patru printre rafturi… Parca asteapta ceva. Unii vorbesc in soapta, altii tare la telefon. Din toate vocile fac diferenta cuvintele rostite in limba romanes. Ca la un semn toata gloata se indreapta spre un vraf de marfa tocmai adus de vanzatori. In cateva secunde nu a mai ramas o bormasina, scrie Gandul.

„Kamikaze” le-au furat tradarea „Catavencilor". Dezertorii de la „Catavencu” au aflat de la televizor ca senatorii ii vandusera ziarul lui Vintu. Dupa patru ani s-au hotarat sa plece. Pe Caragiale l-ar lovi, iremediabil, tristetea urmarind disputa de pe taraba a fostilor si actualilor „Catavenci”. „Tradatorii”, lupii tineri de la „Kamikaze”, care se vaieta ca au fost cenzurati, au capitulat in grup si au demarat un proiect sinucigas. Salarii bune aveau, dar doreau mai mult. O branza la fel de grasa ca a tatucilor. Un fel de Farfuridii sau Branzovenesti moderni. „Talibanii”, senatorii „Academiei Catavencu”, vazandu-se fara carne de tun, au iesit din hibernare si au trecut la munca de jos, de reporter de teren. Banii de pe actiunile vandute lui Vintu se cam duc si revista e ceea ce i-a consacrat. Cu totii se lupta pentru supravietuire pe o piata a presei bolnava si saraca. Va trai cel mai puternic, scrie EvZ.ro

Cazul „Motorga“: 75 de gloante intr-un Oltcit. La 24 decembrie 1989, masina sotilor Motorga a fost mitraliata pe Calea Mosilor. Femeia a murit, iar barbatul a ramas cu un glont in spate. Cu cateva ore inainte, fiul lor, militar in termen, fusese impuscat in umar. Dosarul Revolutiei din 1989 retine intre filele sale numele a sute de oameni care n-au platit niciun pret pentru crimele savarsite acum 20 de ani. „Adevarul“ le-a luat urma. Serialul „Misterele Revolutiei" va prezinta povestea familiei Motorga, lovita la intamplare de o Revolutie haotica si violenta. Nu se stie nici acum ce a fost entuziasm si ce a fost prostie, cat a ucis excesul de zel si cat frica de moarte, scrie Adevarul.

Romania si Bulgaria s-au legat la second-hand. Premierii Boc si Borisov au inaugurat ferry-boat-ul Turnu Magurele – Nicopole, fabricat in ‘78. Ca intr-o piesa de teatru scrisa de un amator, premierii Emil Boc si Boiko Borisov au taiat ieri o panglica si au scos cartile de identitate pentru a fi verificati de un ofiter de frontiera. Scrupulos, dar cu o emotie ce ii razbatea obrajii, tanarul politist i-a cercetat atent pe Boc si Borisov. "Poate ar trebui sa semnam o declaratie pe proprie raspundere ca suntem noi", a glumit seful Executivului roman. Cei doi au inaugurat ieri linia de ferry-boat ce va lega, dupa ani de asteptare, malul romanesc de la Turnu Magurele, cu cel al bulgarilor, in punctul de la Nicopole. Ceremonia a inceput pe partea romaneasca, unde Emil Boc si-a asteptat omologul din Bulgaria flancat de cele mai cunoscute figuri din ultimele trei Cabinete care s-au perindat pe la Palatul Victoria - Elena Udrea si Radu Berceanu, noteaza Gandul.

Ambulanta aeriana gratuita pentru grav bolnavi. Romania are din aceasta saptamana un avion sanitar menit sa completeze sistemul existent de elicoptere medicale. Zborul va fi unul gratuit pentru romanii care vor avea nevoie de transport urgent pe calea aerului, costul curselor aeriene fiind suportat de Fundatia pentru SMURD, dupa cum a declarat doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii si fondator al noului tip de serviciu medical de urgenta, noteaza Cotidianul.