Google.cn va fi inchis. Utilizatorii chinezi vor fi redirectionati catre site-ul din Hong Kong. Google a anuntat, luni, ca negocierile cu guvernul chinez in privinta interzicerii cenzurii motorului de cautare in China au esuat si, drept urmare, site-ul Google.cn va fi inchis. Insa, vizitatorii chinezi vor fi redirectionati catre site-ul din Hong Kong, google.com.hk, care ofera servicii necenzurate, a anuntat compania americana pe blogul oficial. Google a avertizat insa, ca, din cauza aglomerarii serverelor din Hong Kong si din cauza naturii complicate a acestei schimbari, exista riscul ca utilizatorii sa intampine temporar dificultati in accesarea produselor sale. Compania afirma ca este constienta de faptul ca guvernul chinez ar putea bloca accesul la serviciile sale in orice moment. In acest context, Google a creat un site care sa monitorizeze zilnic disponibilitatea serviciilor Google in China. Desi Google.cn va fi inchis, compania isi va mentine in China activitati de cercetare si dezvoltare, cat si o echipa de vanzari, insa dimensiunea acesteia din urma va depinde in mare masura de posibilitatea chinezilor de a accesa Google.com.hk.

Cercetarea unui roman, citata de un blog marca The New York Times. Cercetarea lui Cristian Pop-Eleches, realizata impreuna cu Ofer Malamud, a fost adusa in atentia publicului american de catre Stephen J. Dubner pe blogul Freakonomics, de la The New York Times. Dubner se intreaba cu ce altceva ii ajuta computerele pe copii in afara de dobandirea unor competente de utilizare a calculatorului si aminteste in acest sens rezultatele cercetarii "Utilizarea computerelor si dezvoltarea capitalului uman". Dubner mentioneaza supozitia potrivit careia copiii cu acces la un calculator detin un avantaj in dezvoltarea capitalului uman. In aceasi linie de gandire, copiii care cresc in camine cu multe carti au sanse mai mari sa obtina rezultate bune la scoala, decat cei care nu au parte de un astfel de mediu. Insa motivul nu este neaparat ca cei din prima categorie petrec tot timpul citind - pur si simplu au parinti mai inteligenti. In acest context, Dubner mentioneaza cercetarea lui Malamud si Eleches, care arata ca accesul la un computer nu determina in mod necesar obtinerea unor rezultate mai bune la scoala si ca acest fapt are atat efecte pozitive, cat si negative.

Lista celor mai etice companii - anul acesta intra in top 100 Adobe, Ford si L'Oreal, ies McDonald's si Toyota. Institutul Ethisphere, un think tank din New York, realizeaza anual un top al celor mai etice mari companii din lume. Topul din 2010, publicat luni si citat de Reuters, include mai multe comapnii care se regasesc pentru prima data in clasament, precum Adobe Systems, Ford Motor, L'Oreal si Parsons Engineering. Insa, mai impresionanta este lista companiilor care s-au regasit in top anul trecut, insa care nu au mai indeplinit conditiile necesare pentru a-si mentine pozitia si anul acesta. Astfel de companii sunt: BMW, Danone, Dell, Marks and Spencer, Mariott International, McDonalds, Oracle, Toyota si Unilever.

UE a descoperit un virus intr-un medicament produs de GlaxoSmithKline. Autoritatea europeana pentru reglementarea medicamentelor de uz uman a cerut urgent mai multe informatii de la producatorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline, dupa ce a descoperit urmele unui virus care infecteaza in mod normal porcinele intr-un vaccin pentru copii, anunta AFP. ADN-ul virusului a fost gasit in vaccinul Rotarix, care se administreaza pe cale orala nou-nascutilor infectati cu rotavirus, ce provoaca diaree si stari de voma. Deocamdata nu exista informatii ca acest virus ar afecta oamenii. "Aceasta descoperire nu reprezinta o amenintare la adresa sanatatii publice, motiv pentru care am decis sa nu luam inca masuri. Insa, in acelasi timp, este clar ca in compozitia vaccinului nu ar trebui sa se gaseasca ADN viral. Sursa aceastuia este deocamdata necunoscuta", a anuntat autoritatea europeana intr-un comunicat.

Amnesty International critica Belarus pentru aplicarea pedepsei cu moartea. Amnesty International a lansat un apel la adresa presedintelui bielorus, Alexandru Lukasenko, pentru a impune imediat un moratoriu privind pedeapsa cu moartea, dupa ce doi barbati au fost executati in Minsk saptamana trecuta. Potrivit documentului publicat, luni, de Amnesty International si citat de Ria Novosti, Europa este o zona in care nu s-a aplicat pedeapsa cu moartea in 2009 si este "dezamagitor" faptul ca autoritatile bieloruse au executat, vineri, doi prizonieri, netinand cont de opinia publica ce sustine abolirea acestei pedepse. Andrei Zhuk si Vasily Yuzepchuk au fost condamnati la moarte in 2009 pentru 2 si, respectiv, 6 crime. Mama lui Zhuk a declarat pentru Amensty International ca autoritatile inchisorii au informat-o ca ambii barbati au fost impuscati.