Revolta celor 300 din Justitie. Numarul magistratilor care protesteaza impotriva promovarilor oculte facute de CSM a crescut in doua zile de la 30 la 300. Revolta, fara precedent, capata noi dimensiuni: ies la iveala numiri la ICCJ in functie de interesele unor grupuri, si nu pe competente profesionale. Magistratii protestatari spun ca promovarea pe incompetenta atrage dupa sine coruptia, ca forma de plata a ascensiunii profesionale. Ei isi argumenteaza pozitia pe exemplul concret al judecatorului Cristian Jipa, promovat in septembrie 2009 la Inalta Curte de Casatie si Justitie, desi in timpul examenului (doar un interviu cu membrii CSM) nu a stiut raspunsurile la intrebari. Dupa numai cateva zile de la numirea la ICCJ, Cristian Jipa a aparut in dosarul penal al senatorului PSD Catalin Voicu in calitate de invinuit de complicitate la trafic de influenta, dupa cum rezulta din stenograme. Integral in Romania Libera.

In Romania nu se mai cumpara flori. Meteorologia si finantele mondiale le-au adus pe florarese la capatul rabdarii: in plina criza economica, de Florii a plouat cu galeata, dupa un 8 martie inzapezit, astfel ca, in lipsa clientilor, florile au mers mai mult la gunoi. Galeti mari, pline cu mii de lalele, garoafe sau jerbere, stau in asteptarea clientilor care cumpara en-gros, sa le vanda mai departe, sau macar sa fie usurate de cateva fire de trecatorii ocazionali. „Aducem pe jumatate fata de anul trecut si nici p-alea nu le dam. Sa stii ca a-nceput sa se simta criza de vara trecuta. Si floarea-i perisabila, merge la gunoi", zice o florareasa abatuta, in timp ce smulge petalele uscate ale trandafirilor ei albi, iar pe cei vestejiti irecuperabil ii arunca intr-o gramada, in noroi. Integral in Romania Libera.

Fostul consilier prezidential Dumitru Iliescu ameninta SRI cu dezvaluiri. Generalul in rezerva Dumitru Iliescu a lansat la postul de televiziune Antena 3 amenintari la adresa unor inalti ofiteri din conducerea SRI, despre care spune ca ar fi facut „acte grave de coruptie". Potrivit lui Dumitru Iliescu, in urma cu doi ani, imediat dupa ce a sesizat DNA in legatura cu presupusele acte de coruptie ale conducerii SRI, s-a inceput monitorizarea sa si a apropiatilor sai pe motiv ca ar pune la cale o lovitura de stat. In urma acestor monitorizari, SRI ar fi obtinut probele cu care a fost inculpat fostul sau subordonat, senatorul PSD Catalin Voicu, pentru care DNA a cerut arestarea preventiva. De asemenea, Mitica Iliescu a sustinut ca SRI a facut publice stenogramele convorbirilor lui Voicu, scrie Romania Libera.

Copii cu tulburari emotionale exclusi din scoli. Micutii care sufera de tulburari emotionale sau comportamentale sunt sanctionati cu note mici la purtare si ajung sa nu-si mai gaseasca locul in unitatile de invatamant. E greu de crezut ca, in secolul al XXI-lea, intr-o tara din Uniunea Europeana, se mai poate vorbi despre ingradirea dreptului la educatie. Se intampla insa in Romania si nu e un caz izolat. Zeci de parinti disperati din toata tara incearca sa gaseasca o solutie pentru ca micutii lor - care sufera de tulburari emotionale sau de atentie - sa-si gaseasca locul intr-o scoala. Integral pe EvZ.ro.

Peste 14.000 de angajati din minerit si energie, in somaj tehnic. Peste 14.000 de salariati ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO), precum si ai Complexurilor Energetice (CE) de la Turceni si Rovinari se afla de astazi si pana pe 11 aprilie in somaj tehnic. Masura a fost luata pe fondul cererii scazute de carbune si de electricitate. Salariatii celor trei unitati beneficiaza si de tichete-cadou de Paste, in valoare de 600 de lei pentru fiecare miner. Integral pe EvZ.ro.

Ai o amenda de circulatie neplatita, primaria iti blocheaza salariul. La nivel national, valoarea amenzilor acordate anul trecut care inca nu au fost incasate este de circa 100 de milioane de euro. La aceasta suma se adauga insa toate taxele si impozitele locale restante din ultimii ani. Ramasi cu vistieriile goale din cauza crizei, primarii din Romania si-au adus aminte ca au la indemana o metoda de a creste veniturile pe care pana acum au neglijat-o: incasarea restantele acumulate in ultimii ani la plata impozitelor sau taxelor locale, cum ar fi cele pe proprietate, teren sau locuinta. La acestea se adauga si toate amenzile care sunt incasate la nivel local, de la cele de circulatie sau din mijloacele de transport in comun pana la cele pentru prostitutie. Integral in Gandul.

Funeriu vrea amenzi de 5000 de lei pentru chiulul elevilor si eliminarea doctoratelor la frecventa redusa. De la structura ciclurilor de invatamant pana la desemnarea rectorilor, noua Lege a Educatiei starneste protestele sindicatelor, parintilor si rectorilor. Criticat din toate partile, ministrul Funeriu i-a invitat pe toti reprezentantii sistemului la o dezbatere cu presedintele Traian Basescu. Cu doar cateva zile inainte de incheierea dezbaterii publice, noua lege a Educatiei a devenit mai controversata ca niciodata. In timp ce sindicatele cer renuntarea la ideea unui gimnaziu de cinci clase, iar parintii sunt satui de schimbarile prea dese ale evaluarii, rectorii resping in bloc impunerea sistemului corporatist si acuza ministerul ca anuleaza autonomia universitara. Integral in Gandul.

Medicamente foarte ieftine si depasite ca efect terapeutic pentru pacientii care n-au bani decat de compensate. De luna viitoare, pacientii care nu vor avea bani vor primi compensat doar medicamente foarte ieftine, depasite ca efect terapeutic. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a schimbat modalitatea de decontare pentru retetele compensate care se vor da in anul 2010. In anul 2010, modul de compensare a medicamentelor se va modifica din nou. Astfel, din bugetul asigurarilor sociale de sanatate se vor putea deconta mai multe medicamente, dar foarte ieftine si depasite ca efect terapeutic, dupa cum spun medicii. Integral in Adevarul.