Teapa din parcare: platesti cat pentru trei masini. Prin parcarile Bucurestiului, misuna pretinsi angajati ai primariei care le cer soferilor sume de peste trei ori mai mari decat cele reale. Pentru a face „un ban gramada”, ai nevoie de o vesta pe care sa scrie Administratia Strazilor Bucuresti (ASB), un ecuson cu aceeasi inscriptie, niste bonuri de parcare, un pix si ceva tupeu. Suficient tupeu pentru a intra intr-o parcare la o ora la care nu exista taxa, sa modifici bonurile astfel incat sa capete valoarea de cinci lei in loc de 1,5 si sa te prezinti cu un aer grav in fata soferilor. A patit-o o femeie din Bucuresti, care a avut proasta inspiratie sa parcheze in fata Atheneului Roman, in seara zilei de 22 martie. A abordat-o un barbat echipat in conformitate cu descrierea de mai sus, scrie EvZ.ro

Pacepa dezvaluie motivul care l-a facut sa paraseasca Romania in '78, desi il astepta o avansare. Ion Mihai Pacepa dezvaluie pentru prima data motivul care l-a facut sa paraseasca Romania si regimul Ceausescu in 1978, desi il astepta o avansare spectaculoasa. Editura Humanitas publica, in mai, o noua editie a „Orizonturilor rosii“, de Ion Mihai Pacepa, revazuta de autor si imbogatita cu capitole inedite. „Cititorii vor fi incantati sa descopere in aceasta editie nu doar un inzestrat povestitor, cu o memorie fabuloasa, ci si un bun analist al epocii postcomuniste din Europa de Est si din Romania. «Orizonturi rosii», in varianta care va aparea la Humanitas, are in prima sa parte cateva valoroase studii de caz privind reforma anevoioasa si nedesavarsita a vechilor structuri de politie politica si informative", a declarat pentru „Adevarul" Catalin Strat, redactorul noii editii.

Romanii invața meseria de parinte. Autoritatile lucreaza la legiferarea programelor de educare a parintilor, care vor putea lua cursuri chiar si la domiciliu. Romanii care au antecedente in abuzul copiilor, dar si cei care vor sa fie parinti mai buni vor putea participa la cursuri de educatie parentala „in cadru institutionalizat”. Cursurile - ale caror costuri vor fi impartite de autoritati cu parintii - ar urma sa fie organizate atat individualizat, pentru fiecare parinte, la domiciliul acestuia sau la cabinetul unui educator, cat si in grupuri de maximum 20 de persoane. Asa prevede un proiect realizat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), care ar trebui sa fie pus in aplicare dupa promulgarea legii serviciilor de zi, noteaza EvZ.ro

Maximum 10.000 de euro pentru fostii detinuti politici. Guvernul vrea sa limiteze la 10.000 de euro cuantumul despagubirilor morale pe care le pot pretinde fostii detinuti politici, prin modificarea Legii 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic. Surse guvernamentale, citate de Mediafax, au declarat, ieri, ca exista un proiect de ordonanta de urgenta care va stabili niste limite privind aceste despagubiri. „Suma de 10.000 de euro este rezonabila si, probabil, nu e departe de practica instantelor", au declarat sursele citate, noteaza Adevarul.

Cadourile ministrilor romani de externe ai anului 2009 valoreaza mai putin de 1000 de euro. 905 euro valoreaza cele 16 cadouri primite in anul 2009 de cei doi ministri ai afacerilor externe care s-au succedat, Cristian Diaconescu si Catalin Marian Predoiu, conform unui document obtinut in exclusivitate de cotidianul.ro. Dintre acestea, Diaconescu a pastrat 14 cadouri in valoare de 630 de euro iar Predoiu de 75 de euro. Reprezentantul Partidului Social Democrat care a condus Ministerul Afacerilor Externe, pana in septembrie anul trecut, Cristian Diaconescu, a restituit la minister doar o Statueta lemn din Angola in valoare de 150 Euro si o placheta “MAE Vietnam” de 50 Euro. In rest, Diaconescu a pastrat, in conditiile legii, cadouri precum: Cutie decorativa din sidef (110 Euro), Album de arta (40 Euro), Vas portelan (75 Euro), Artizanat Azerbaijan (90 Euro), Album foto (15 Euro), Album arhitectura Serbia (25 Euro), Placheta Trilaterala Timisoara (100 Euro), Gravura (30 Euro), Cub cristal Presedintie UE (20 Euro), Set ceai China (125 Euro), noteaza Cotidianul.

Cum petreceau romanii Pastele in trecut. Sarbatoarea Invierii Domnului a cunoscut transformari spectaculoase de-a lungul secolelor. Daca in Antichitate de Pasti erau botezati noii adepti ai credintei, in Evul Mediu feudalii se separau de vasalii lor la celebrarea Invierii Domnului. Din punct de vedere istoric, Pastele este serbat inca din Antichitate. In perioadele de persecutie, crestinii serbau Invierea Domnului pe ascuns, in grote, in cimitire, in locuri izolate ori in locuinte particulare. Dupa ce Biserica a fost acceptata drept cult legal in Imperiul Roman, ceremoniile au inceput sa devina tot mai fastuoase. Cel mai adesea, perioada Pastelui era cea in care erau botezati noii adepti ai credintei, catecumenii. Ca sa ajunga aici, acestia treceau prin perioade indelungate de post si de pregatire spirituala. Catecumenii isi marturiseau pacatele si treceau prin perioade de penitenta. Apoi, preotii testau cunostintele lor legate de religia pe care o imbratisau. Daca acesti candidati la botez dovedeau faptul ca si-au insusit normele credintei crestine, ei erau admisi la botez. Catecumenii erau imbracati in haine albe, simbol al puritatii, apoi erau botezati cu apa in numele Sfintei Treimi. Abia apoi erau admisi sa se cuminece cu Trupul si Sangele Domnului. Integral in Romania Libera.

Lukoil a dat bani pentru campania lui Basescu. PDL a primit donatii pentru campaniile electorale de anul trecut - la alegerile europarlamentare si pentru presedintie - de la sute de firme, printre care si Lukoil Romania. Compania a facut donatiile in aceeasi zi, pe 19 noiembrie 2009, cu trei zile inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale. Directorul general al Lukoil Romania, Constantin Tampiza, ne-a explicat: „Eu nu l-am sponsorizat pe Traian Basescu, ci am dat bani la PDL. A venit un om de la ei, de la partid, la mine si mi-a spus ca au o actiune. Daca banii dati de compania noastra i-au folosit in campania electorala a lui Traian Basescu, atunci bravo lor". Constantin Tampiza a tinut sa mai adauge ca „Lukoil Romania nu a primit nici o facilitate de la presedintele Traian Basescu". „Fiecare are o simpatie personala. A mea poate sa fie Basescu, poate sa fie Videanu... E optiunea mea", a conchis Tampiza, citat de Romania Libera.