Hagi pune un pariu de 12 milioane de euro. 300 de copii si 75 de adolescenti mananca fotbal pe paine la Academia de Fotbal a lui Gica Hagi. Cei mai buni dintre cei mici sunt scutiti de taxe. Cei mari au contracte si salarii. De un an, Gica Hagi a deschis o Academie si o Scoala de Fotbal care-i poarta numele, dupa modelul scolilor de pe langa marile cluburi occidentale. Trei sute de copii intre 6 si 12 ani si 75 de adolescenti intre 13 si 19 ani invata, pe banii lui Hagi, tainele fotbalului. Investitia pare riscanta, dar pasiunea bate ratiunea. Integral pe EvZ.ro.

Benzina va scumpi mancarea. Pretul unor sortimente de carburanti s-a majorat cu 7% in acest an, iar cotatia petrolului continua sa creasca, antrenand scumpiri in lant pe toate palierele economiei. Singura solutie pentru stoparea scumpirilor este scaderea nivelului taxelor incasate de stat, care reprezinta jumatate din pretul de la pompa. Pretul carburantilor a luat din nou un avant considerabil, care ar putea fi comparat cu cel din prima parte a anului 2008, cand cotatiile petroliere bateau record dupa record. Cel mai mare impact asupra populatiei il are cresterea costurilor in industria alimentara, in conditiile in care in acest sector merge o parte semnificativa din cheltuielile romanilor. „Am putea asista la scumpiri chiar si de 10% la pretul final al alimentelor", a declarat, pentru „Adevarul", Sorin Minea, presedintele Romalimenta, federatie patronala din industria alimentara. Integral in Adevarul.

Preturile masinilor second-hand ating minime istorice. Gasesti, de exemplu, un VW Touran la 8.000-9.000 de euro, in conditiile in care inaintea crizei nu-l puteai lua cu mai putin de 12.000 de euro. Dilema: cumparam acum sau asteptam sa mai scada pretul? Masinile second-hand s-au ieftinit. Si mai mult. S-a ajuns practic la cel mai scazut nivel de cand exista piata second-hand in Romania. E mult mai ieftin sa-ti iei o masina de ocazie acum decat in 2008, scrie EvZ.ro.

Al doilea semestru de scoala vine cu un alt bacalaureat. Luni, copiii se intorc in banci pentru cel de-al doilea semestru, in care liceenii vor sustine alte probe din Bac-ul „de tip nou”. Tot luni, noua lege a educatiei intra in parlament. Elevii se intorc luni in banci, pentru semestru al doilea, dupa o saptamana de vacanta. Si profesorii buzoieni se intorc la catedre, dupa o luna in care au protestat pentru a-si primi drepturile salariale castigate in instanta. Chiar daca situatia lor nu s-a rezolvat inca, ministrul educatiei, Daniel Funeriu, le-a promis un act normativ care sa prevada plata "despagubirilor”. Clopotelul va suna pentru ultima data in acest an scolar vineri, 11 iunie, cand va incepe vacanta de vara. Pana atunci mai e destul, iar, emotiile cele mai mari le vor avea liceenii de a XII-a: la o saptamana dupa inceperea scolii, ei vor trebui sa sustina a doua proba orala din cadrul noului bacalaureat - cea de competente digitale. Integral pe EvZ.ro.

Blaga despre cazul de la Craiova: "Nu e corect sa se arunce vina doar asupra politistilor. Procurorul ce a asteptat?". Nu doar politistii, ci si procurorul care a instrumentat cazul batranului decedat dupa ce a fost batut pe o trecere de pietoni din Craiova ar trebui tras la raspundere. Aceasta este parerea ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a precizat pentru Gandul ca, responsabili de faptul ca imaginile filmate de o camera de supraveghere au fost vizionate de politisti abia dupa sase zile de la agresiune nu sunt doar angajatii ministerului pe care il conduce: "Procurorul e cel care conduce ancheta. Ce l-a impiedicat pe procuror sa ia acele imagini din intersectie? Sigur ca este si vina politistilor, era datoria amandurora sa apeleze din timp la acele imagini. Cu siguranta vor fi sanctionati si politistii, dar nu este corect ca vina sa se arunce tot timpul pe politie. Repet, procurorul ce a asteptat?". Integral in Gandul.

Sapte mituri despre legea unitara a pensiilor. Viitoarea lege a pensiilor nu va reduce pensiile din sistemul public, iar puterea de cumparare a acestor pensii chiar va creste usor, sustin specialistii intr-o analiza publicata de portalul specializat pensiileprivate.ro. Realizatorii analizei demonteaza astfel, cu argumente, sapte mituri din jurul acestei legi, printre care si cel legat de majorarea pensiilor mici pe seama eliminarii pensiilor speciale. "Fiind vorba de pensii, deci de voturile a aproape sase milioane de romani, miturile din jurul viitoarei legi a pensiilor frizeaza de multe ori populismul si demagogia", sustin acestia. Integral in Gandul.

Conflict in trafic la Constanta: Barbat batut cu o bata si impuscat. Un barbat din comuna constanteana Tuzla a ajuns la spital, in noaptea de joi spre vineri, dupa ce a fost batut cu o bata si impuscat cu un pistol cu gloante de cauciuc de catre un sofer cu care a avut un conflict in trafic, transmite Mediafax. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Constanta, agentul Anda Dragulescu, scandalul a izbucnit joi seara, in jurul orei 23.00, intre soferii a doua autoturisme care se deplasau in aceeasi directie de mers, dinspre Agigea catre Tuzla. Astfel, dupa ce s-au sicanat o perioada in trafic, in momentul in care au ajuns in centrul localitatii Eforie cei doi soferi s-au tamponat usor. Intr-una dintre masini se aflau doua persoane care au sarit la bataie, lovindu-l de mai multe ori cu o bata pe soferul celuilalt autoturism. La randul sau, acesta a luat si el un bat gasit pe strada si a inceput sa loveasca masina celor doi, moment in care unul dintre agresori a scos un pistol cu gloante de cauciuc si a tras sapte focuri, lovindu-l pe sofer in umar si in spate. Integral in Romania Libera.

Marea Neagra, inchiriata cu 5 dolari pe kilometrul patrat. Romania a inchiriat perimetrele cu zacaminte din Marea Neagra la preturi ridicole, iar in anumite perioade le-a dat chiar gratis. Potrivit unui raport recent desecretizat, Curtea de Conturi a cerut Guvernului sa mandateze Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) sa reanalizeze Actul aditional 11 prin care Contractul de explorare si impartire a productiei incheiat cu Sterling Resources Ltd. a devenit Contract de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera, Sterling nemaifiind obligata sa imparta profitul cu statutul roman, ci sa plateasca o redeventa cuprinsa intre 3,5 si 13,5%. Scandalul Sterling a izbucnit in februarie 2009 cand, in urma deciziei Curtii Internationale de Justitie de la Haga care a dat Romaniei platoul continental din jurul Insulei Serpilor in procesul contra Ucrainei, s-a constatat ca zona, cu zacaminte de hidrocarburi, fusese concesionata in avans. Solicitarea de intrare in legalitate adresata Guvernului este insa doar una din cele sapte formulate de Curtea de Conturi in raportul intocmit la cererea Camerei Deputatilor, pentru verificarea activitatii ANRM din perioada 1992-2009 si, in special, a modului de incheiere si derulare a contractului cu Sterling Resources Ltd. (avand ca obiect executia de operatiuni petroliere in Perimetrele Midia si Pelican din Platoul Continental al Marii Negre). Integral in Romania Libera.