Liderul interimar al Kirghistanului promite sa impiedice razboiul civil. Conducerea interimara a Kirghistanului a afirmat vineri ca detine controlul asupra fortelor armate ale tarii si ca va face orice pentru a preveni un razboi civil in statul din centrul Asiei, pe teritoriul caruia se afla baze militare atat americane cat si rusesti, relateaza Reuters. Roza Otunbayeva, conducatoarea guvernului provizoriu recunoscut pana in acest moment doar de catre Rusia, i-a garantat presedintelui Kurmanbek Bakiyev ca poate parasi in siguranta tara daca acesta va demisiona, dupa ce i-a acuzat pe sustinatorii lui ca au ripostat violent impotriva celor care i-au inlaturat de la putere. Schimbarea puterii in Kirghistan aduce fosta republica sovietica mai aproape de Moscova si pune sub semnul intrebarii viitorul bazei aeriene americane Manas, o componenta vitala in mecanismul operatiunilor NATO din Afganistan. Deocamdata baza si-a reluat activitatea normala, dupa ce zborurile au fost reduse pe timpul violentelor din capitala Bishkek.

Ahmadinejad: "Iranul stapaneste pe deplin tehnologia nucleara". Iranul a anuntat vineri ca a inregistrat progrese semnificative in tehnologia nucleara, dezvaluind existenta unor noi centrifugi proprii de imbogatire a uraniului, mai rapide decat cele vechi, scrie CNN. Intr-un discurs rostit cu prilejul Zilei Nationale Nucleare a Iranului, presedintele Mahmud Ahmadinejad a condamnat comportamentul "egoist" si "arogant" al statelor care incearca sa negocieze incetarea programului nuclear al tarii sale. In timpul discursului sau, multimea scanda lozinci precum "Mare este Dumnezeu" si "Moarte Americii". Oamenii de stiinta iranieni au anuntat vineri "cea de-a treia generatie" de centrifugi, de sase ori mai rapide decat cele folosite la ora actuala. Insistand ca activitatile nucleare ale Iranului au scopuri exclusiv energetice, Ahmadinejad a acuzat Statele Unite ca incurajeaza proliferarea nucleara prin politicile sale.

Fost oficial american: "Bush stia ca majoritatea detinutilor de la Guantanamo erau nevinovati". Un fost oficial american care a lucrat alaturi de Colin Powell a afirmat in cadrul unei declaratii ca George W. Bush stia ca multi dintre prizonierii de la Guantanamo erau nevinovati, insa a refuzat sa-i elibereze din motive politice, relateaza AFP. Colonelul in rezerva Lawrence Wilkerson, care a ocupat o pozitie de varf in echipa lui Colin Powell, a facut aceste afirmatii in cadrul unui proces intentat de un fost detinut al inchisorii americane. "Am aflat ca vice-presedintele Cheney, secretarul de stat Rumsfeld si presedintele Bush au luat impreuna deciziile referitoare la Guantanamo", scrie Wilkerson. Acesta a mai adaugat ca "multi dintre prizonierii tinuti la Guantanamo au fost luati in custodie fara a se sti daca fac parte din randul inamicilor. Copii de 12-13 ani sau batrani de pana la 92 sau 93 de ani au fost trimisi la Guantanamo, vanduti catre fortele americane in schimbul a 5.000 de dolari per cap. De cele mai multe ori nu exista nici un fel de dovada care sa identifice motivul pentru care anumiti oameni fusesera retinuti. Lui Cheney nu ii pasa ca cei mai multi dintre prizonieri erau nevinovati... Era acceptabil ca sute de nevinovati sa sufere pentru pretextul capturarii catorva teroristi inraiti. Autoritatile nu doreau sa-i elibereze pe acesti oameni pentru a-si legitima planul de razboi din Irak."

Nepotul lui Tito doreste intoarcerea la comunism. La 30 de ani dupa moartea liderului iugoslav Tito, nepotul si tizul sau, Josip Broz, poreclit Joska, urmareste sa readuca la viata idealurile bunicului, formandu-si propriul partid comunist care sa ajunga la conducerea Serbiei, relateaza IndiaTalkies.com. In varsta de 63 de ani, Joska aduna momentan cele 10.000 de semnaturi care ii sunt necesare pentru inregistrarea partidului: "Dorim sa facem acest pas pana la sfarsitul lui mai. Obiectivul nostru este intrarea in Parlament cu ocazia urmatoarelor alegeri." Intrebat daca Serbia ar trebui sa intre in NATO, Broz a spus ca aceasta organizatie si-a pierdut sensul o data cu abolirea Tratatului de la Varsovia. Cat despre Uniunea Europeana, nepotul lui Tito afirma: "Priviti la Romania si Bulgaria. Ce au castigat prin intrarea in Uniunea Europeana? Traiesc mai bine? Pe vremea bunicului meu, noi eram Uniunea Europeana pentru ei."

Au fost descoperite animalele care pot trai fara oxigen. Oamenii de stiinta au descoperit recent primele fiinte multicelulare capabile sa traiasca in lipsa desavarsita a oxigenului. Acestea se afla in Bazinul Atalante, din Marea Mediterana, un lac “submarin” hipersalin atat de dens incat nu se contopeste cu apele de deasupra sa, in a caror componenta exista oxigen. Descoperirea este una de proportii, intrucat se credea, pana nu demult, ca doar formele de viata unicelulare pot trai in conditii atat de ostile. Animalele au fost supuse unor teste radioactive si fluorescente, care au facut dovada faptului ca acestea erau vii atunci cand au fost colectate. Cercetatorii au identificat si cazuri de indivizi gestanti, precum si semnele unei aparente naparliri, detalii care i-au dus la concluzia ca animalele isi petrec toata viata printre durele sedimente. Se pare ca celulelor acestor animale le lipsesc mitocondiile, organite celulare, care contin enzimele oxido-reducatoare necesare respiratiei. In schimb, sunt bogate in ceea ce pare a fi hidrogenosomi, organite ce indeplinesc exact aceeasi functie in mediile anaerobe (fara oxigen). Integral pe Descopera.ro.