Chiliman lasa rechinii imobiliari sa inoate prin Herastrau. Pe Soseaua Nordului, la numarul 1, exact in Parcul Herastrau, se ridica de o luna incoace o cladire cu etaj. Cel putin asa rezulta la prima vedere, dupa stalpii din fier forjat si placile de beton turnate direct pe spatiul verde. Pana si locul de joaca pentru copii a fost flancat de doua ziduri imense, inalte de peste 3 metri. Terasa care se amenajeaza direct in parcul declarat monument istoric apartine lui Andrei Nastase, nimeni altul decat fiul liderului pesedist Adrian Nastase. Autorizatia de construire nu a fost data de Primaria Capitalei, cum era de asteptat, ci de cea de sector, pastorita de Andrei Chiliman. Integral pe EvZ.ro.

Harta somerilor in 2009. Unde va puteti angaja in strainatate. Aproape 300.000 de romani au ramas oficial fara un loc de munca in anul de criza 2009, cand peste 130.000 de firme au fost nevoite sa-si inchida portile, in conditiile unei scaderi economice de 7,1%. Asa aratau statisticile nationale la finele lunii ianuarie 2010, insa cifrele arata o situatie mult mai dramatica daca se ia fiecare judet in parte. Astfel, in cinci judete s-a inregistrat cel putin o dublare a numarului de someri din ianuarie 2009 pana in ianuarie 2010, Bistrita Nasaud conducand aceasta statistica neagra a disponibilizarilor, cu o crestere de 148% in aceasta perioada. Lucrurile nu aratau bine nici in Timis (crestere de 142% a numarului somerilor), Sibiu (+137%), Ialomita (+105%) si Prahova (+102%), cresterile nefiind altceva decat contributia crizei. Integral in Gandul.

Cum se musamalizeaza o crima: dai vina pe vreme. Moartea a doi ofiteri de marina in rezerva, in Delta Dunarii, a fost pusa de politisti si de un medic legist din Tulcea pe seama inecului, provocat de vremea nefavorabila. O expertiza ulterioara a aratat insa ca ofiterii nu au murit inecati, ci injunghiati. Autorii presupusului omor nu au fost nici pana astazi retinuti. Fostii ofiteri de marina militara Mircea Larie si Ionel Grigorov au murit in noaptea de 18 spre 19 iulie 2007, pe Canalul Dunavat din Delta Dunarii, in conditii neelucidate nici azi de catre anchetatori. Rudele victimelor sustin ca tinerii au fost omorati de un grup de braconieri cu care s-au intalnit in miez de noapte, in vreme ce politistii si un medic legist din Tulcea spun ca ofiterii in rezerva au murit inecati. „De trei ani politistii si procurorii zadarnicesc ancheta penala pentru aflarea adevarului in cazul fiului meu si al celeilalte victime, incercand sa demonstreze ca nu a fost vorba de crima, ci de un accident naval produs din culpa victimelor. Integral in Romania Libera.

Marea numaratoare de pe drumurile nationale. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri a inceput, ieri, recensamantul traficului rutier. Inarmati cu formulare, creioane si guma de sters, drumarii au numarat, timp de opt ore, toate auto­ve­hicu­lele care au trecut prin fata celor peste 3.000 de puncte de lucru. Decizia monitorizarii traficului a fost luata la recomandarea Comisiei Economice pentru Europa, din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite. Scopul: identificarea zonelor cel mai intens circulate, cunoasterea componentei si dinamicii traficului de marfa si de persoane de pe reteaua de drumuri nationale. Integral in Adevarul.

Primarii ingheata lucrarile pe santiere. Edilii trebuie sa se descurce in acest an cu bugete cu pana la 15% mai mici fata de anul trecut, asa ca vor renunta la o serie de proiecte. Locuitorii mai multor orase din tara pot sa-si ia gandul de la noi strazi asfaltate sau amenajari de locuri de joaca pentru copii. Cu bugete reduse din cauza veniturilor mai mici, primariile taie cheltuielile „la sange” si amana toate proiectele care nu sunt urgente. La acest capitol se regasesc modernizarile de strazi si reparatii capitale, lucrari solicitate de cetateni in mod curent. Unii edili au recurs si la economii in cadrul institutiei: au taiat din prime, din plafoanele pentru convorbirile telefonice ale directorilor si din ratiile de combustibil. Integral pe EvZ.ro.

Oficial prezidential despre arma tv a PD-L: Un barbat blond, plapand, cu ochelari, plin de sange. Detestat de multi dintre moderatorii TV si chiar de unii dintre colegii de partid pentru discursul agresiv si gaunos, un secretar de stat in Ministerul Economiei care populeaza studiourile de stiri are un fan declarat: consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. Marcel Hoara a devenit centrul dezbaterii din interiorul PDL cu privire la figurile care ar trebui sa reprezinte partidul la televizor, dupa ce europarlamentarul Cristian Preda i-a cerut, intr-o declaratie publicata de Gandul in editia de luni, sa stea departe de platourile tv, pentru ca nu are argumente, este neconvingator si devine "o povara" pentru partid.

Ce-i tine pe medici in tara: birocratia. Exodul medicilor romani la clinicile din strainatate este franat de intarzierea cu care Ministerul Sanatatii elibereaza un document banal solicitat la dosar, acuza reprezentantii unor companii de recrutare. Oficialii de la Bucuresti neaga acuzatiile. Medicii romani sunt impiedicati sa emigreze in alte state ale Uniunii Europene care le ofera salarii intre 10.000 si 12.000 de euro pe luna. Declaratia ii apartine lui Gregorz Chodorkovski, reprezentant al Houston NPA, una dintre cele mai mari agentii de recrutare de medici din Europa. Acesta sustine ca Ministerul Sanatatii (MS) intarzie sa le elibereze medicilor romani un document simplu, numit Certificat de conformitate. In opinia lui Chodorkovski, autoritatile folosesc intentionat aceasta tactica pentru a reduce exodul de specialisti in strainatate. Integral in Romania Libera.