Contractul "tantarilor de lux" va fi reziliat. Dupa ce Romania Libera a publicat articolul „Tantarii de lux ai Capitalei", in care dezvaluiam ca bucurestenii platesc pentru dezinsectie de 28 de ori mai mult decat locuitorii Budapestei, Sorin Oprescu a decis sa rezilieze contractul in valoare de 7,7 milioane euro pe an. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ne-a declarat, prin biroul de presa, ca, „in urma unei analize interne, s-a decis ca in luna septembrie sa fie organizata o licitatie pentru achizitionarea serviciilor de deratizare si dezinsectie". Asta inseamna ca, dupa 14 ani, timp in care contractul initial din 1996 a fost prelungit prin sase acte aditionale, Primaria Capitalei a ajuns, in sfarsit, la concluzia ca e timpul sa organizeze o licitatie publica, scrie Romania libera.

Basescu rupe prietenia cu asfaltatorii. Rege al asfaltului: „Nu sunt lacom, dar stiu cine e. Toata lumea stie”. Unii constructori romani au ajuns sa fie "lacomi" si incearca sa-si rezolve problemele "prin aranjamente", acuza Basescu. Niciunul dintre asfaltatori nu se considera lacom, insa toti recunosc ca in sistem exista practici nu tocmai legale. Nu exista patron de firma de constructii caruia sa nu i se fi propus, la un moment dat, un "aranjament" in afara legii, prin care sa castige o licitatie sau o contestatie in instanta. O spun chiar "regii asfaltului", contactati ieri de Gandul, dupa ce, cu o seara inainte, presedintele Basescu spusese, la postul B1TV, ca unii dintre ei "au ajuns sa fie lacomi" si "incearca prin aranjamente sa obtina contracte pe care nu le-au obtinut in licitatie". Citeste mai multe in Gandul.

Fa-te ruda cu statul pina treci criza. La ce bun e sa fii sotie de demnitar daca n-ai si tu un post caldut, platit de stat si rezolvat de barbat? Ca doar nu se cade ca jumatatea mai frumoasa a politicianului roman ajuns la borcanul cu lovele sa aiba un simplu rol de casnica. La fel cum nici barbatul insurat bine, cu o doamna politician de succes, nu se cade sa isi petreaca ziua la cumparaturi ori dind cu aspiratorul prin casa. Politicianul roman munceste fara odihna pentru binele comun. Iar binele comun al politicianului incepe mereu cu binele aproapelui sau: sot, sotie, var, frate, unchi sau cumatrau, scrie Academia Catavencu.

Indolenta de la catedra a ucis un elev de 12 ani. Paul Heius, un baietel din Orastie, s-a ales cu un hematom cerebral dupa ce un coleg al sau l-a ridicat pe umeri si l-a scapat in cap pe parchetul din clasa. Cazatura i-a fost fatala. Diriginta elevului si directoarea scolii au considerat ca incidentul nu a fost grav si nu au anuntat parintii. Copilul a murit sapte zile mai tarziu. Cosmin si Angela Heius, doi parinti indurerati dupa ce Paul, fiul lor de 12 ani, si-a pierdut viata, ii acuza pe profesorii de la scoala in care copilul lor a fost ranit ca sunt vinovati de tragedie, scrie Adevarul.

Istorisiri din inchisorile din Chisinau. Sute de tineri au fost inchisi in beciurile politiei dupa protestele din aprilie 2009. Oxana, o tanara jurista din Cahul, si Iurie, un membru al Partidului Liberal-Democrat, povestesc pentru RL umilintele si bataile prin care au trecut. Oxana Radu, o tanara jurista din Cahul, s-a aflat, pe 7 aprilie 2009, la locul nepotrivit, intr-un moment nepotrivit. Mama singura cu un copil, nu i-ar fi trecut prin cap sa-si lase baiatul de 11 ani acasa, in Cahul, la 175 kilometri de Chisinau, si sa plece in capitala sa protesteze impotriva regimu-lui comunist, scrie Romania libera.

CFR se reinventeaza ca sa scape de criza: intra pe piata de nunti si botezuri. Prima afacere: un parastas. Ca sa scape de criza, societatea de stat CFR Gevaro a intrat pe piata nuntilor, botezurilor si parastaselor. Dincolo de preturile fara concurenta, la cerere se pot asigura si lautari. Deoarece criza a lovit puternic si in veniturile caii ferate, operatorii feroviari de stat se orienteaza spre domenii care ar putea sa le mai aduca ceva bani in vistierie. CFR Gevaro este filiala CFR Calatori care se ocupa cu exploatarea vagoanelor cuseta, de dormit, restaurant si bar, scrie Gandul.

Vestul tarii, luat la ochi de cautatorii de aur. Rusi, canadieni sau investitori inregistrati in paradisuri fiscale controleaza, prin una sau mai multe subsidiare romanesti, zacamintele de aur. In spatele scandalului generat de proiectul Rosia Montana, care a captat atentia publica, o intreaga industrie de exploatare a resurselor auro-argintifere inainteaza cu pasi marunti in zona Muntilor Apuseni. Fie ca este vorba despre foste mine de stat reactivate de investitori privati, fie despre proiecte de la zero, aurul va fi scos la lumina. Miza e mare, avand in vedere aprecierea-record a aurului in ultima perioada, scrie EvZ.

Cum vaneaza FBI piratii online din Romania. Principalul serviciu de contrainformatii al Statelor Unite a detasat o echipa la Bucuresti pentru a contracara atacurile informatice ale piratilor romani. Unul dintre agentii speciali FBI, Michael Eubanks, ii ameninta pe hackeri romani: „Stim de unde sa va luam! Cred c-ar fi surprinsi sa afle cat de multe informatii avem!“. Colaborarea romano-americana in domeniul fraudei online a inceput in 2003, cand FBI si-a trimis oameni la Bucuresti pentru a purta discutii cu politistii si politicienii romani pe tema fenomenului infractional. La ora actuala, in Romania sunt detasati permanent trei agenti FBI si doi agenti ai Secret Service, sprijiniti informational de catre o unitate din cadrul FBI care se ocupa exclusiv de cazuri care isi au radacinile in Romania, scrie Adevarul.

Cristi Iacob, un sculptor spiritualizat. Desi joaca mai ales roluri de dur, Cristi Iacob este in realitate un om care acorda multa atentie imbogatirii sale spirituale. Cand are timp, ciopleste pietre sau fuge de lume in locuri mai apropiate de Dumnezeu decat de asa-zisa civilizatie. Chiar daca a crescut „la Galati, printre betoane", Cristi Iacob a avut dintotdeauna dor de duca prin pustietati. Fie ca pleca cu saptamanile in Delta, pe vreo balta, la pescuit, fie ca se ducea pe la vreun schit unde le era de ajutor calugarilor taind lemne sau facand alte munci grele. Cu mama pictorita si tatal sculptor, Cristi s-a opus in adolescenta „vocii sangelui" si a hotarat sa devina actor, scrie Romania libera.

Articol de Pulitzer: Parintii care si-au omorat din greseala copiii, uitandu-i in masina. Cotidianul The Washington Post si-a invins anul acesta la premii marele rival, The New York Times. A luat patru Pulitzer, cu unul mai mult decat publicatia din New York. Unul dintre ele pentru o poveste cutremuratoare. Gene Weingarten e jurnalistul de la Washington Post care a luat premiul Pulitzer pentru cel mai bun reportaj. A reusit sa spuna o poveste ce te bantuie cu forta unui roman rusesc, care, prin nu se stie ce intorsatura a sortii, a reusit sa se intrupeze cu personaje si fapte in viata reala. Parinti, care si-au dorit cu disperare un copil, il uita intr-o zi inabusitoare de vara, cand pare ca toate problemele lumii s-au revarsat asupra lor, in masina. Iar copilul moare, scrie Gandul.

Padurile pot fi vandute copac cu copac. In timp ce statele membre ale Uniunii Europene fac eforturi pentru a-si proteja si intineri padurile, Romania da „unda verde” proprietarilor sa dispuna de acestea dupa bunul plac. Asta, in baza unei noi legi, in vigoare din 24 martie, care - potrivit specialistilor, dar si a premierului Emil Boc - „pune in pericol gestionarea fondului forestier national” si ar putea atrage sanctiuni din partea Bruxelles-ului, scrie EvZ.

Iisus printre ruine. Cumplita e tacerea din jur. Suntem in Caraibe și nimeni nu vorbește, nu canta, nu striga, nu rade și nu țipa! ­Domnesc un calm și o tacere incredibile in acest spațiu mic in care se ingramadesc peste o mie de familii. S‑a ivit din ruinele Palatului Legislativ din Port‑au‑Prince, ca o naluca. Era un cavaler din abanos, țanțoș și impecabil, o apariție incredibila pe arșița de la amiaza, in costum albastru bine calcat, cu vesta, cravata colorata, manuși negre, groase, din piele și lana, cu palarie de fetru, baston cu maciulie in forma de glob pamantesc, cu spada flamboaianta, atarnand la șoldul drept, și pumnal sarazin la cel stang. In plin praf, pantofii ii straluceau ca oglinda. Integral in Money Express.