Autostrada A3 se face. In Muntenegru. Muntenegru, tara nemembra UE, are solutii pentru concesiunea unei autostrazi de trei ori mai lunga decat Comarnic-Brasov. Si chiar la un pret mai mic. Muntenegru, tara al carei PIB este de 15 ori mai mic decat cel al Romaniei, pare sa aiba mai multe sanse pentru prima concesiune a unei autostrazi decat avem noi la Comarnic-Brasov. Firma Aktor, parte a consortiului Vinci-Aktor, care s-a retras din Romania, dupa ce chiar semnase contractul de concesiune, in Muntenegru, este foarte interesata de concesiunea autostrazii Bar-Boljare, lunga de 169 de kilometri. Mai mult, grecii cer chiar cu 4 milioane euro mai putin pe kilometrul muntenegrenilor, construit tot in munte. Integral in Romania Libera.

Norul de cenusa a pagubit Tarom de 4 milioane de euro. Compania Tarom a inregistrat pierderi de aproximativ patru milioane de euro ca urmare a restrictionarii traficului aerian din cauza norului de cenusa vulcanica. Secretarul de stat pe aviatie, Marin Anton, ne-a declarat ca, numai in zilele de sambata si duminica, operatorul national de transport aerian a avut pierderi de circa 2,3 milioane de euro. Conform datelor companiei, duminica si luni au fost anulate nu mai putin de 86 de curse, iar in toata perioada de restrictionare numarul a depasit 100 de zboruri. Cursele au fost atat interne, cat si externe. Cel de-al doilea nor de cenusa, care a ajuns ieri deasupra Romaniei, nu a afectat traficul aerian. Integral pe EvZ.ro.

Inspectorii ANSVSA au confiscat 300 de kilograme de paine pe eticheta careia scria ca ar contine anestezic. Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a amendat, cu 32.000 de lei, trei supermarketuri din Bucuresti care comercializau paine pe eticheta careia erau trecuti compusi care contin xilina, anestezic. Reprezentantii ANSVSA au precizat ca au facut controale, pentru verificarea painii comercializate, dupa ce a primit o sesizare, potrivit unui comunicat remis miercuri de Autoritate. Integral in Gandul.

Taierea salariilor cu 20%, alternativa la concedieri. Diminuarea castigurilor sau concediul fara plata sunt doua dintre solutiile recomandate de specialisti pentru a evita disponibilizarile bugetarilor. Taierea salariilor cu pana la 20%, cateva zile de concediu fara plata sau somaj tehnic pe perioade limitate sunt doar cateva dintre solutiile pe care ar putea sa le aplice guvernul, in cazul in care se opune disponibilizarii personalului bugetar. Consilierul premierului, Andreea Paul Vass, a adus in discutie concedierea unui numar de 75.000 de bugetari, iar consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a pomenit cifra de 100.000 de angajati. Oricat de multi sau putini ar fi, guvernul amana de mai bine de o jumatate de an sa restructureze sectorul de stat. Integral pe EvZ.ro.

Un roman, pe lista FBI cu cei mai cautati infractori cibernetici. Claudiu Virgil Turlea, in varsta de 31 de ani, figureaza pe lista Serviciului Federal de Investigatii din SUA (FBI) cu cei mai cautati cinci suspecti de comiterea unor infractiuni cibernetice. Informatia a aparut pe site-ul FBI, romanul fiind suspectat de apartenenta la o retea careia i se atribuie fraude in valoare de 4,3 milioane de dolari comise in perioada ianuarie - iulie 2008. In vara lui 2008, autoritatile din Ohio au emis un mandat de arestare federal pe numele lui Turlea, acuzandu-l de frauda informatica, frauda bancara si spalare de bani. Claudiu Virgil Turlea este considerat "un cunoscut membru al retelelor infractionale romane", precizeaza FBI, afirmand ca suspectul ar putea fi in Canada, scrie Gandul.

Taranii fara firma, afara din piete. Producatorii neinregistrati la Registrul Comertului nu mai au voie, de la 25 aprilie, sa-si vanda marfa pe tarabe. Taranii, care au sarit ca arsi cand au auzit vestea, spun ca nu au bani de autorizatie, ca oricum de-abia traiesc de pe o zi pe alta. Sambata este ultima zi in care taranii isi vor mai putea vinde produsele in piete fara a figura ca PFA la Registrul Comertului, potrivit Ordonantei de Urgenta 44/2008. Reprezentantii organizatiilor si sindicatelor de profil cer ca micii producatori agricoli sa fie exceptati de la aceasta obligatie, scrie Adevarul.

Suntem vicecampioni europeni la "rable". Romania a avut cea mai mare crestere din Europa, dupa Marea Britanie, la vanzarea de autoturisme noi, prin intermediul programului Rabla. In ultimele doua luni romanii au achizitionat 11.000 de masini noi prin programul Rabla, iar pana in prezent, au fost alocate 94.000 de tichete valorice din 110.000. La casare s-au predat 63.000 de masini, mai mult decat dublu fata de anul 2009, cand numarul a fost de 32.000. „11.000 inseamna 2,9 vouchere pe masina, deci 33.000 de vouchere care au fost deja folosite. In ianuarie si februarie s-au cumparat 2.500 de masini noi. Este cea mai mare crestere din Uniunea Europeana, in afara de Marea Britanie, si probabil ca acest trend se va mentine in continuare", a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Integral in Romania Libera.

Caldura fara subventii in blocurile izolate termic. Primaria Capitalei analizeaza eliminarea subventiei la energia termica pentru blocurile reabilitate termic, iar edilii din tara ar putea urma acest exemplu. Masura ar creste cu 22% pretul gigacaloriei pentru bucurestenii din blocurile izolate termic, dar si consumul ar trebui sa fie mai mic. Scumpirea gigacaloriei la inceputul acestui an cu 8% in medie la nivel national a dat batai de cap primariilor, care s-au luptat sa acopere din bugetul local aceste majorari, astfel ca populatia din unele orase nu a simtit in factura acest lucru iarna trecuta. Insa banii din vistieriile locale dedicati subventiilor, care au fost de la inceput mai putini decat in alti ani, s-au epuizat in primele luni chiar si in cazul oraselor bogate. Integral in Adevarul.