Geoana si Voiculescu vor sa ne educe cu forta. Un grup de senatori intentioneaza sa legifereze „acordarea de prioritate” persoanelor de peste 70 de ani, pana cand populatia va fi educata. Seniorii autohtoni care au trecut de venerabila varsta de 70 de ani ar putea beneficia nu doar de ghisee speciale in institutiile publice si private, dar si de dreptul de a ocupa primele locuri la orice coada. Asa prevede un proiect de lege, initiat de senatori social-democrati si conservatori, printre care se numara Dan Voiculescu si Mircea Geoana, scrie EvZ.

Cati criminali de razboi mai traiesc in Romania. Doar patru dintre ei au fost dati pe mana procurorilor, care nu i-au pus sub acuzare. Directorul biroului din Ierusalim al Centrului „Simon Wiesenthal“, Efraim Zuroff, a acordat un interviu in exclusivitate pentru „Adevarul“.

A lasat Romania in spate antisemitismul? Ne-am spalat pacatele?

Romania, ca toate celelalte tari post-comuniste din Europa de Est, mai este putin antisemita. Acesta este rezultatul traditiilor antisemite de sute de ani si a problemelor legate de Holocaust - acuzarea criminalilor si restituirea bunurilor furate. Problema nu este, in prezent, extrema sau acuta, dar trebuie monitorizata cu atentie si investit mai mult efort in educatie pentru a combate asemenea prejudecati. Integral in Adevarul.

Baronii Deltei cumpara crap cu doi lei kilogramul. Braconajul piscicol din Delta Dunarii a devenit o afacere profitabila nu doar pentru cei care-l practica, ci si pentru cei care comercializeaza la suprapret pestele confiscat de stat. Printre beneficiari, firme detinute de Alexandru Bittner si de fostul parlamentar PSD Dan Verbina. O veritabila retea de valorificare a cantitatilor enorme de peste confiscate de la braconieri a fost pusa la punct, in ultimii ani, in Delta Dunarii. Totul, in interesul catorva persoane, scrie Romania libera.

Directorul Spitalului Groazei: Ne operam si unde e pericol de moarte. Nu ne plimbam toti cu Mercedes. Dupa o saptamana de la internarea celor doua tinere, Amelia Antoniu si Alice Preda, in coma, la Spitalul Universitar Bucuresti, in urma unor interventii medicale minore suportate de paciente la spitalul CF2, Constantin Tanase vine cu explicatii. Medicii curanti, pacientii neinformati, nerespectarea protocolului medical si absenta unor garantii morale si materiale pentru spitale sunt factori responsabili pentru cele doua cazuri in opinia fostului sef de la CF2, scrie Gandul.

Baciul Curtii Constitutionale asculta de cine trebuie. Criza ne afecteaza economic, iar crizatii ne afecteaza moral. Agentia Nationala de Integritate a fost declarata falimentara si a intrat in reorganizare prin decizia Curtii Constitutionale. Judecatorii Curtii, niste relicve purtatoare de peruca renascentista, cu vederi obtuze in ceea ce priveste democratia si accesul liber la informatia de interes public, au decis ca declaratiile de avere nu trebuie facute publice. Academia Catavencu se conformeaza deciziei Curtii Constitutionale si, in consecinta, nu vom mai prezenta in aceasta rubrica obisnuitul faptas saptaminal, ci va vom prezenta scheletele ascunse in dulapul fiecaruia dintre judecatorii Curtii Constitutionale. Fireste, fara a face publica vreo declaratie de avere din care sa reiasa ca vreunul dintre judecatorii Curtii s-a imbogatit ilegal.

Infectiile cele mai periculoase din spitale. Un studiu-pilot facut in sectii de terapie intensiva din Romania arata care sunt cele mai frecvente si grave infectii ce pot fi luate din unitati medicale. Putinele date despre infectiile spitalicesti furnizate de unitatile medicale de la noi arata ca infectiile cu e-coli, o bacterie intestinala, klebssiella, microorganism care afecteaza mai ales pacienti operati, si stafilococul auriu, ce poate ajunge oriunde in corp provocand septicemie, sunt printre cele mai frecvente, scrie EvZ.

Rusinea tarii: drumurile nationale de pamant. Nu au fost niciodata asfaltate, nu sunt nici macar pietruite, sunt tronsoane de pamant care au statutul oficial de drum national. „Adevarul“ va prezinta aventurile riscante ale unei calatorii cu masina pe tronsoanele off-road care apar in statisticile oficiale drept drumuri nationale. Drumul National 5A (in judetul Giurgiu), Drumul National 65D (in Arges, la cativa kilometri de Pitesti) si Drumul National 1T (in Salaj) sunt tronsoanele care arata cat de (ne)importanta este infrastructura rutiera pentru autoritati. De ce? Pentru ca pe aceste tronsoane sunt kilometri intregi (in total, 17) care nu au fost nici asfaltate, nici pietruite, nici macar asanate, sunt pur si simplu drumuri de pamant. Si sunt drumuri nationale, scrie Adevarul.

Platesti, nu platesti, rau-platnic te numesti! Daca iti achiti creditul la timp, nu trebuie sa ajungi pe lista rau-platnicilor. Aceasta logica nu se aplica insa in toate situatiile. O dovedeste cazul unui bucurestean care nu mai poate obtine nici un imprumut in urmatorii patru ani, desi si-a respec¬tat toate obligatiile catre societatea financiara care i-a acordat un credit de consum.Pe 14 decembrie 2005, Filip G. a obtinut un credit de consum in valoare de 4.154 lei de la SC TBI Credit IFN SA (societate financiara nebancara). Dupa 14 luni, Filip s-a hotarat sa ramburseze anticipat suma care-i mai ramasese de achitat din imprumut si a facut o cerere in acest sens catre TBI, scrie Romania libera.

Guvernul Boc va prezinta Ghidul de relaxare a gainilor si porcilor. 13 masuri pentru linistea dobitoacelor. Gainile si porcii din Romania s-ar putea bucura de un trai mai linistit in fermele din tara noastra. Dupa scandalul gainilor stresate care fac oua nesanatoase si dupa ce o serie de organizatii non-guvernamentale au atras atentia asupra conditiilor in care sunt crescute multe dintre animalele din ferme, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a anuntat ieri ca urmeaza sa promoveze in Guvern doua acte normative privind bunastarea pasarilor si porcilor, scrie Gandul.

Emil Boc imparte actul guvernarii cu sotia unui deputat liberal. Din Ardeal, de la Cluj, politica se vede altfel. Luptele interpartinice sint de multe ori un fel de spectacol, asa, de amorul artei. Pentru ca, in Ardeal, politicienii sint o mare familie, legata de interese, cumetrii si chiar prin relatii de maxima apropiere. Sa-l luam, de exemplu, pe Emil Boc, primul fiu al Clujului, chemat de marinar la Bucuresti sa fie mare prim-ministru. Fara ca sotia lui sa stie, si chiar fara ca el sa aiba habar, Emil are o relatie cu sotia unui deputat liberal, scrie Academia Catavencu.

Clujenii care sunt in carti pentru Guvernul de la Budapesta. Viitorul Executiv ungar, condus de premierul recent ales Viktor Orban, ar putea avea in functii-cheie etnici maghiari nascuti in Transilvania. Martonyi Janos este nominalizat la Ministerul Afacerilor Externe, Gal Kinga - la Departamentul Maghiarilor de Pretutindeni si Szőcs Géza - la Ministerul Culturii. Numitorul comun al celor trei este Clujul. Primii doi sunt nascuti in orasul de sub Feleac, iar al treilea s-a stabilit aici la inceputul anilor '90, scrie Adevarul.