In Ardeal, SPP foloseste un dispozitiv cu 60% mai mic. Directorul Serviciul de Paza si Protectie, Lucian Pahontu, arata ca ardelenii sunt mult mai calmi atunci cand se intalnesc cu demnitarii romani. Directorul SPP, Lucian Pahontu, vorbeste despre reteaua pe care Catalin Voicu o avea in interiorul acestui serviciu si despre modul in care in 2006 a destructurat sistemul pe care acesta il construise, informeaza EVZ.

Statul intra in terapie de soc. Sapte milioane de oameni vor plati pretul a 20 de ani de refuz al reformei: presedintele Traian Basescu a spulberat ieri speculatiile privind cresterea TVA si a cotei unice de impozitare si a anuntat cea mai transanta decizie guvernamentala din ultimele doua decenii. Pentru a nu mari impozitele, statul a deci sa taie un sfert din cheltuiala cu salariile bugetarilor si 15% din pensii si indemnizatiile de somaj. Aceasta este "varianta increderii", spune presedintele, lucru care inseamna ca Fondul Monetar International a avut incredere ca Romania se va putea incadra in deficitul bugetar stabilit, dupa luni de zile in care membri Guvernului au spus ca nu mai au de unde sa faca restructurari, scrie Romania Libera.

Geir Lundestad: „Un ex-comunist v-a dus tara in NATO“. Norvegianul este uimit ca Romania a fost condusa in Alianta de Ion Iliescu, un politician „provenit din nomenclatura comunista“. Geir Lundestad a vazut Revolutia romana in direct la televizor si, la 20 de ani dupa, a vrut sa viziteze si locurile unde Ceausescu si-a trait ultimele clipe, scrie Adevarul.

Seitan, ministrul Muncii, nu avea habar de reducerea pensiilor inainte de anuntul presedintelui: “Ramane sa ne lamurim maine ce a vrut sa spuna presedintele”. Decizia de reducere a salariilor, pensiilor si ajutoarelor de somaj s-a luat intr-un cadru restrans, din care a fost exclus chiar si ministrul Muncii. Conform purtatorului de cuvant al Ministerului Muncii, Loredana Manolache, Seitan nu stia nimic despre aceasta decizie pana la ora la care a plecat spre sedinta de Guvern, care a inceput inainte de anuntul presedintelui Basescu si a continuat dupa acesta, scrie Gandul.

Religia - obligatorie si scoala pana la majorat. Noua lege ce urmeaza sa fie votata astazi in plenul Camerei lasa disciplina religie in trunchiul comun, fara ca elevii sa poata alege alta materie. O noua lege a educației, nicio schimare in privința predarii religiei. Religia ramane neclintita din orarul elevilor, clasa a IX-a va fi cuprinsa in anii de gimnaziu, istoria si geografia vor fi studiate de elevii minoritari in limba romana. In plus, copiii vor face obligatoriu 12 clase. Acestea sunt principalele modificari aduse noii legi a educatiei, care iese astazi aproape „cu forta” din comisiile Camerei Deputatilor, scrie Evenimentul Zilei.

Analiza Harvard: Europa aplica metoda Ceausescu? Faptul ca o tara isi poate plati datoriile nu inseamna in mod necesar si ca ea ar trebui sa aleaga sa faca acest lucru, spune Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard. El da exemplul Romaniei in perioada Ceausescu, care a rambursat datoria, desi ar fi putut beneficia de politica de anulare partiala a datoriilor. Ironia cruda a situatiei dificile in care se afla in prezent zona euro este ca, din multe puncte de vedere, intreaga "masinarie" a fost construita tocmai pentru a produce "explozia creditelor" condamnata azi, scrie Romania Libera.

Primariile, ferite de faliment prin lege. Unitatile administrativ-teritoriale sunt obiectul unui proiect de act normativ, prin care statul vrea sa le protejeze in fata executarii silite. Guvernul vrea sa tempereze apetitul primariilor pentru imprumuturi de la banci, ferindu-le, in acelasi timp, de avalansa creditorilor ce le bat la usa. Executivul a aprobat, la inceputul acestei saptamani, un proiect de lege prin care unitatile administrativ-teritoriale cu obligatii de plata mai vechi de 120 de zile, care depasesc 50% din bugetul local anual, pot intra in insolventa la cererea oricarui creditor, scrie Adevarul.

Pretul caselor in constructie, la fel ca al celor finalizate. Costurile de constructie sunt mai mici, dar preturile nu darama ofertele actuale; deja finalizate - locuintele care se dezvolta in aceasta perioada au preturi in jurul a 900 de euro/mp. Casele noi, nefinalizate inca, revin la vanzare pe piata imobiliara - o noua generatie de apartamente construite pe timp de criza va debuta la targul imobiliar care se deschide astazi la Palatul Copiilor, scrie Evenimentul Zilei.

120.000 euro pentru traumele nepotului lui Maniu. Medicul Ioan Boila a castigat in instanta procesul intentat statului roman, in care a solicitat despagubiri financiare in contul traumelor suferite in timpul detentiei politice. Judecatorii de la Tribunalul Cluj au admis cererea de acordare de despagubiri depusa de unul dintre nepotii lui Iuliu Maniu, Ioan Boila, pentru suferintele indurate de acesta in temnitele comuniste. Ioan Boila, care este presedinte al Asociatiei Medicilor Catolici din Romania, a primit despagubiri in valoare de 120.000 euro pentru opt ani de inchisoare, scrie Romania Libera.