Sindicalistii ne intorc in timp. Salvarea pensiilor de stat prin „inghetarea“ pensiilor obligatorii administrate privat. Presedintele Traian Basescu a acceptat "de principiu", ideea stoparii majorarii contributiei la fondurile suplimentare de pensii obligatorii, administrate privat (Pilonul II), pe seama diminuarii, cu 0,5%, a contributiei la Fondul public de pensii, a anuntat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, dupa intalnirea de duminica, de la Cotroceni, intre presedinte si liderii confederatiilor sindicale reprezentative. Hossu a spus ca, in acest fel, s-ar suplimenta Fondul public de pensii cu circa 400 de milioane de euro, iar reducerea de 15% a tuturor pensiilor nu ar mai fi necesara. Integral in Gandul.

Demnitarii dorm linistiti, ANI e in moarte clinica. Efectele abramburelii din jurul legii ANI: 800 de alesi, intre care 160 de parlamentari si 6 ministri, au scapat, de cinci zile, de investigatiile asupra averilor. Aproape 4.000 de demnitari, magistrati si functionari ale caror averi erau in verificare la Agentia Nationala de Integritate (ANI) rasufla usurati. Publicarea, pe 5 mai, in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale inainte ca noua lege sa treaca prin parlament face ca, in prezent, toate verificarile sa devina nule, iar dosarele din instanta sa fie la un pas de clasare. Integral pe EvZ.ro.

Privatii ii cer guvernului sa dea mai putini bani pe confort. Oamenii de afaceri spun ca trebuie stopate cheltuielile nejustificate in perioada de criza, precum cele pentru masini, deplasari externe, gradinarit sau noi sedii. Masurile dure ce vor fi luate de guvern, care vizeaza taierea pensiilor, a salariilor sau a ajutoarelor sociale trebuie completate cu altele pentru reducerea cheltuielilor si salvarea economiei. Ce-ar mai fi absolut necesar: reducerea drastica a achizitiilor publice si urgentarea legii parteneriatului public-privat, sustin la unison reprezentantii mediului de afaceri. Daca guvernul va lua pana la 20 iunie masurile la care s-a angajat deja, boardul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea transe a acordului cu Romania. In caz contrar, aceasta data va fi amanata cu cateva saptamani. Faptul ca aceste masuri sunt necesare o arata noile cifre. Integral pe EvZ.ro.

Silviu Ionescu a baut in patru locuri. Fostul consul al Romaniei la Singapore, Silviu Ionescu, a fost identificat de doi taximetristi ca fiind persoana care a abandonat masina implicata in accidentul mortal din decembrie 2009, au declarat, pentru ziarul “Puterea”, surse judiciare. Fostul consul, pe numele caruia magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au emis, la sfarsitul saptamanii trecute, un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, le-a cerut procurorilor Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica sa-l supuna unei expertize medico-legale psihiatrice in ziua in care l-au retinut pentru ucidere din culpa, fuga de la locul accidentului si fals in declaratii. Integral in Puterea.

Cum a ratat Romania sanse de miliarde. Multe investitii straine de miliarde au ocolit Romania. Au fost ratate astfel zeci de mii de slujbe si mari contributii la buget. In plus, statul deruleaza sute de contracte scumpe si inutile, iar evaziunea fiscala face ravagii. Peste 7 milioane de oameni nu ar astepta cu spaima 1 iunie daca aceste domenii ar fi fost administrate corect. In 2009 Mercedes a scos Romania din carti pentru construirea unei fabrici de autovehicule, deoarece a considerat ca infrastructura din Ungaria este incomparabil mai buna. Investitia urma sa aiba o valoare de 800 milioane euro, iar fabrica sa creeze slujbe pentru 2.500 de oameni. „Sunt unul dintre oamenii care au fost implicati in discutiile referitoare la venirea Mercedes-Benz in Romania. Va spun ca, daca am fi avut infrastructura, nu am fi pierdut investitia", a afirmat la acel moment Constantin Stroe, presedintele ACP. Integral in Romania Libera.

Cum au masacrat comunistii jumatate de milion de cai. Peste 500.000 de cabaline din Romania au fost ucise la ordinul autoritatilor intre anii 1958 si 1965. Comunistii au decis atunci ca in agricultura este nevoie doar de tractoare si utilaje, forta animala urmand sa dispara. Masacrul cailor din CAP-urile romanesti a fost unic in istoria Europei, sustin azi specialistii cu care am stat de vorba. Sunt oameni care au trait acele vremuri si au vazut cu ochii lor ce s-a intamplat. Ion Voinea are acum 82 de ani si toata viata s-a ocupat de cai. Omul era la inceputul anilor '60 seful Serviciului Tehnic la Directia Cresterii Calului din Ministerul Agriculturii. La un moment dat, povesteste el, in 1958 o delegatie ministeriala a vizitat Herghelia Jegalia. „Acolo era un depozit de armasari pentru monta publica. Era asigurata reproductia pentru caii taranilor", povesteste Voinea. Vizita a coincis cu momentul in care armasarii primisera ovazul. „Se auzea o rontaiala generala." Asta i-a infuriat pe sefii veniti de la Capitala. Caii mancau prea mult, ca si cum ar fi „supt" sangele poporului. A doua zi, un camion a oprit in fata hergheliei si vreo 30 de „malaci", inarmati cu bate, au dat iama in grajduri, alungand animalele. „Acela a fost semnalul ca autoritatile nu mai doreau cai in tara asta", spune Ion Voinea. Erau atunci in toata tara 16 herghelii si 12 depozite de armasari. „La unele s-au adus porci si vaci, alaturi de caii de rasa", completeaza gazda mea. Integral in Romania Libera.

Scandalos: firmele de stat nu taie din salarii. „Curba de sacrificiu“ pe care Guvernul o impune pensionarilor si bugetarilor nu ii va afecta pe salariatii societatilor cu capital public de interes national sau local. Autoritatile intretin deliberat confuzia intre conceptele de „bani de la buget“ si „bani publici“, pentru a exclude de la sacrificii salariale angajatii din firmele de stat. Loteria Romana, Hidroelectrica, CFR, Romsilva, TAROM, Compania de Autostrazi, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Eximbank, CEC Bank, Fondul Proprietatea, Regiile judetene de Transport, Apa-Canal sau de Drumuri si alte cateva zeci de societati comerciale la care capitalul public este majoritar sau integral nu vor fi afectate de masurile negociate de Guvern cu FMI, desi fac si ele parte din sistemul public. Integral in Adevarul.

Sindicalistii pregatesc pichetari si greva generala din 25 mai. Actiunile comune de protest ale confederatiilor sindicale prevad pichetarea Guvernului si Presedintiei, incepand de miercuri pana in 19 mai, miting de amploare in 19 mai si declansarea grevei generale din 25 mai, au declarat, duminica, surse oficiale citate de Mediafax. Sursele citate au precizat ca actiunile de protest ale confederatiilor sindicale au fost stabilite de principiu, acestea urmand sa fie finalizate dupa consultarea cu liderii din teritoriu si in functie de rezultatele intalnirii de marti, de la Palatul Parlamentului, a structurii de criza. "De miercuri si pana in 19 mai, in fiecare zi, vor fi pichetate sediile Guvernului si Presedintiei. In 19 mai va fi organizat un miting masiv in fata Guvernului, iar din 25 mai se declanseaza greva generala in sistemul bugetar", au declarat sursele citate. Integral in Romania Libera.