Basescu, in razboi cu „oamenii veseli”: cu FMI si salarii taiate, imprumutam doar 5 miliarde de euro. Traian Basescu a incercat ieri sa le dea un sah sindicalistilor care ameninta ca-i darama Guvernul: i-a provocat sa sustina masurile privind taierea salariilor si pensiilor sau, daca nu, sa vina ei cu alte idei care sa convinga FMI. Presedintele a sustinut, marti seara, intr-o declaratie de presa, programul de reducere a cheltuielilor convenit cu FMI, dupa ce, cu cateva ore inainte, paruse ca da inapoi la presiunea sindicatelor, scrie Gandul.

Senatul pune cruce cercetarii averilor. Pana si bijuteriile, ceasurile si tablourile vor fi trecute la secret, fara obligatia de a le fi estimata valoarea, ci doar precizata provenienta. Cercetarea sau confiscarea averii nu mai reprezinta, de ieri, un risc pentru demnitari. Senatorii din Comisia juridica si Comisia pentru drepturile omului au eliminat din noua lege a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) comisiile de pe langa Curtile de Apel care mai puteau cerceta averile, la sesizarea inspectorilor de integritate, scrie Evenimentul Zilei.

Romanii cu „averi mari”, intrebati de Fisc de unde au „Maserati sau Ferrari”. Ce raspund Copos, Porumboiu, Gica Popescu. ANAF va avea acces la evidente bancare, persoanele cu venituri mari vor fi controlate. Vladescu a explicat intr-un interviu pentru Stirile ProTv cum se va face. Fiscul se va concentra pe controlul romanilor cu averi mari. Guvernul a promis FMI ca va acorda Agentiei Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) atributii sporite in combaterea evaziunii prin drept de acces la evidentele bancare. Pe scurt, aceasta inseamna ca inspectorii fiscului vor putea lua la puricat conturile bancare ale persoanelor fizice cu venituri mari, scrie Gandul.

Executivul reduce indemnizatiile pentru cresterea copilului „ca sa nu existe discriminari”.Copiii vor trebui sa se mulțumeasca cu mai puțin, dupa ce parinții vor primi indemnizații mai mici. Ajutoarele sociale pentru persoanele cu handicap, alocatia de stat pentru copii, dar si venitul minim garantat vor scapa de taierile anuntate de presedintie si executiv. Mamele vor primi insa, de luna viitoare, mai putini bani pentru a sta acasa cu cei mici, reprezentantii guvernului urmand sa decida, zilele acestea, si cu cat vor reduce indemnizatiile, scrie Evenimentul Zilei.

Incognito: iti mai da banca bani daca esti bugetar? Anuntul de taiere a salariilor i-a transformat pe bugetari in clienti indezirabili pentru banci. RL a incercat, incognito, sa obtina un credit de nevoi personale. "Dosarul dumneavoastra va fi privit cu mai multa atentie", a fost raspunsul. Cat despre rata maxima: nu mai mult de 50 de euro. „Va dati seama, fiind bugetar, dosarul dumneavostra va fi privit cu mai multa atentie." Acesta este doar unul dintre raspunsurile elegante pe care le-am primit de la un angajat al unei banci locale in incercarea noastra de a contracta un credit. Imbracat in hainele unui bugetar cu studii medii angajat de trei ani la ANAF pe un salariu de 1.400 de lei abia redus luna trecuta, casatorit si cu o garsoniera in proprietate, am constatat pe propria piele cum angajatii statului au „decazut" deja in ochii bancilor chiar inainte de a fi afectati de masurile drastice anuntate de presedintele tarii, scrie Romania Libera

Cine este noul sef al masoneriei romanesti. Noul Mare Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei (MLNR), Tudorel Nitulescu, a explicat, intr-un interviu acordat RL, ce este masonul si de ce suntem, de fapt, in anul 6010. Marele Maestru este inginer electronist, prim-vicepresedinte si om de afaceri in domeniul tehnicii masurarii sunetelor si vibratiilor, scrie Romania Libera

Sindicatele vor impozitare progresiva pe toate salariile,inclusiv de la privat. Sindicatele inca mai spera ca vor salva de sub bisturiul guvernantilor salariile bugetarilor si pensiile. Bogdan Hossu, presedintele Cartelului Alfa, a declarat la iesirea consultarilor care au avut loc ieri la Parlament ca organizatia pe care o reprezinta a facut mai multe simulari pentru ca salariile sa nu scada, toate, cu 25%. Potrivit liderului de sindicat, una dintre solutii ar fi impozitarea in trepte a veniturilor salariale din Romania, scrie Adevarul

De ce e mai bine vanzator in Cipru decat patron in Romania. In pofida crizei economice, a pierderii masive a locurilor de munca din unele sectoare economice si contrar tuturor predictiilor pesimiste, cei mai multi dintre romanii care muncesc in Europa nu se grabesc sa se intoarca acasa. Romania Libera a stat de vorba cu cativa dintre emigrantii din Cipru care au explicat care sunt avantajele unei vieti, chiar si modeste, in aceasta tara. "In Romania lucram la un magazin de bijuterii care s-a inchis. Nu vreau mare lucru, nu vreau elicoptere și palate, sunt conștienta ca nici nu aș putea, doar sa ne terminam casuța și apoi ne intoarcem", scrie Romania Libera.