Iranul le cere puterilor internationale sa accepte schimbul de combustibil nuclear hotarat impreuna cu Brazilia si Turcia. Iranul a trimis luni catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica detaliile planului de schimb al uraniului sau imbogatit, insa diplomatii cred ca acest gest nu va reusi sa impiedice impunerea unor noi sanctiuni impotriva Teheranului. Puterile vestice considera ca timpul pentru adoptarea acestui plan a expirat, scrie Reuters. Iranul a amenintat sa renunte definitiv la acordul de schimb in cazul introducerii unor noi sanctiuni, insa un important diplomat vestic a declarat ca apelul Teheranului nu va influenta discutiile cu privire la sanctiuni, iar Brazilia si Turcia nu vor participa la elaborarea noii rezolutii ONU. In octombrie anul trecut, Iranul s-a angajat sa transfere 1.200 de kilograme de uraniu, cantitate care imbogatita pana la puritate maxima este suficienta pentru fabricarea unei bombe atomice, in afara granitelor sale in schimbul unor combustibili nucleari care ar urma sa fie folositi pentru cercetari medicale.

Doi excursionisti americani retinuti in Iran s-au logodit in inchisoare. Doi dintre cei trei excursionisti americani retinuti in Iran de aproape 10 luni, Shane Bauer si Sarah Shroud, s-au logodit in inchisoare si planuiesc sa se casatoreasca dupa ce vor fi eliberati. Cel de-al treilea membru al grupului, Josh Fattal, va fi cavaler de onoare la nunta, conform rudelor cuplului. Cindy Hickey, mama lui Sarah Shroud, a afirmat ca Bauer a confectionat inelele de logodna din fire de tesatura pe care si le-a smuls din camasa. "Sarah era nerabdatoare sa imi arate inelul ei. Este unul din lucrurile care o ajuta sa reziste - stie astfel ca legatura dintre ea si Shane este indestructibila si ca Josh este un prieten credincios care le va fi mereu alaturi", a adaugat Hickey. Autoritatile iraniene i-au retinut pe cei trei in luna iulie a anului trecut, dupa ce acestia au trecut accidental granita, pornind din Kurdistanul irakian. Oficialii iranieni au afirmat in mai multe randuri ca Shroud, Bauer si Fattal ar putea fi acuzati de spionaj, aratandu-se totusi dispusi sa negocieze un schimb de prizonieri, scrie CNN.

Un politician irakian ales in parlamentul tarii a fost impuscat. Mai multi atacatori inarmati au impuscat luni, la Mosul, un politician irakian care a castigat un loc in parlament pe listele coalitiei Iraqiya, condusa de fostul premier Iyad Allawi, scrie Reuters. Bashar Mohammed Hamid-al-Aqidi a fost atacat in fata casei sale si a murit la scurt timp dupa aceea la spital. Situatia politica din Irak este in continuare incordata dupa ce Iraqiya a castigat alegerile legislative desfasurate pe 7 martie cu doar doua mandate in plus fata de blocul siit condus de premierul Nuri al-Maliki. Deoarece niciuna dintre cele doua grupari nu poate guverna singura, ambele formatiuni principale au incercat pana acum formarea mai multor aliante prin care sa isi asigure majoritatea necesara.

Barack Obama si Rafik Hariri au discutat despre problema armelor de contrabanda aduse in Liban. Presedintele american Barack Obama a discutat luni la Casa Alba cu premierul libanez Rafik Hariri despre amenintarea reprezentata de armamentul adus ilegal in statul din Orientul Mijlociu, scrie AFP. Totodata, Obama a accentuat "importanta eforturilor depuse pentru a convinge Iranul sa isi respecte obligatiile de neproliferare nucleara". Libanul este membru provizoriu in Consiliul de Securitate al ONU si este presat diplomatic sa sustina demersul marilor puteri de a impune sanctiuni impotriva Teheranului.

Doi turisti americani au fost rapiti in Yemen. Doi turisti americani, un barbat si o femeie, au fost rapiti luni in provincia al-Hudayah din Yemen, aflata la vest de capitala San'a, de un grup inarmat alcatuit din localnici. Rapitorii cer eliberarea unui membru al tribului lor, aflat in custodia autoritatilor yemenite, in schimbul prizonierilor americani, scrie Fox News. PJ Crowley, purtator de cuvant in cadrul Departamentului de Stat, a declarat ca incidentul nu are legatura cu terorismul si ca SUA colaboreaza cu autoritatile locale pentru a obtine eliberarea cetatenilor sai.