Cum ne afecteaza sanatatea pretul uleiului. In ciuda sumelor enorme inghitite de sistemul medical, pacientii nu simt o imbunatatire a serviciilor. Una dintre explicatii sta in cheltuielile exagerate. De exemplu, un litru de ulei alimentar, cumparat de spitale, poate costa 3 lei, 5 lei sau chiar 8 lei. Care este pretul corect al achizitiilor publice din domeniul medical? Si cine raspunde pentru pierderile provocate de achizitiile supraevaluate? „In 1998, bugetul sanatatii era de 800 milioane de dolari. In 2008, ajunsese la 8 miliarde dolari. Vi se pare ca s-au imbunatatit de zece ori conditiile din sanatate?", se intreaba, retoric, dr. Dan Peretian, citat de Romania libera.

Pensionarii privilegiati, taieri cu 70 la suta. Guvernul va sista acordarea „subventiilor” de la buget pentru pensiile speciale, care vor fi recalculate pe baza contributiei la fondul de pensii. Fostii magistrati, grefieri, aviatori, parlamentari, dar si cei care au lucrat in diplomatie sau la Curtea de Conturi vor ramane doar cu pensia calculata pe baza contributiei virate la fondul public de pensii. De aceste taieri drastice vor fi afectati insa doar 27.000 de pensionari „de lux”, adica 15% din totalul acestora. Angajatii din sistemul de siguranta nationala cu pensii mai mici de 3.000 de lei nu vor pierde bani prin recalculare, scrie evz.ro.

Bugetarii cu salarii nesimtite au gasit trucuri pentru a combate taierile lui Boc. Dupa taierile aprobate ieri de Guvern, inspectorul unei primarii de comuna din Dolj va castiga 430 de lei, in timp ce secretarul judetului va avea un salariu de 3.000 de lei. Reducerile salariale ii vor lovi in special pe functionarii cu salarii mici. Cei cu lefuri mari inca mai incearca sa-si salveze veniturile prin trucuri administrative. Ca sa suplimenteze taierile salariale, consilierii judeteni vor discuta vineri acordarea de suplimente. Unii angajati din administratia locala au case de vacanta, conturi grase si salarii de sute de euro, in timp ce altii abia daca au cu ce sa ajunga la serviciu sau asteapta salariile intarziate cu lunile. Toti sunt functionari publici in cadrul aceluiasi sistem de stat, care ii imparte in saraci si bogati, scrie Adevarul.

Taxe si impozite mai mari pentru bucurestenii din fostele mahalale. Locurile in care s-a construit, unde s-a reabilitat infrastructura, unde s-au ridicat cartiere rezidentiale sau malluri au fost incadrate in zone superioare de fiscalitate. La noua zonare fiscala s-a tinut cont de dezvoltarea orasului din ultimii ani. Potrivit proiectului de hotarare, zona A a fost prelungita de-a lungul malurilor raului Dambovita, de la intersectia Splaiului Independentei cu bulevardul Vasile Milea pana la limita vestica de proprietate a constructiei Sema Park, scrie Gandul.

Videanu a reinnoit contractele cu „baietii destepti”? “Baietii destepti” din sectorul energetic si-au vazut visul cu ochii. Hidroelectrica, societate aflata in plin proces de divizare, le-a reinnoit contractele de furnizare de energie la pret preferential, pe mai multi ani. Decizia a fost luata recent in Adunarea Generala a Actionarilor Hidroelectrica si tinuta, evident, la secret. Valoarea contractelor este deocamdata un mister. Surse avizate ne-au declarat insa ca noul pret al energiei furnizate catre “baietii destepti” ar fi cu 50% mai mare decat cel platit pana la data la care expira actualele contracte ale acestora (n.r., toate expira pana in 2014). Chiar si asa, pretul obtinut de firmele favorizate de ministrul economiei, Adriean Videanu, si de directorul Hidroelectrica, Mihai David, este sub cel al pietei, scrie Puterea.

Cele 20 de robe din dulapul senatorului Voicu. Inalta Curte de Casatie si Justitie intarzaie sa faca public rechizitoriul prin care senatorul PSD Catalin Voicu, judecatorul Florin Costiniu si oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic au fost trimisi in judecata in stare de arest pentru fapte de coruptie. Tergiversarea publicarii rechizitoriului se poate interpreta ca tentativa de ascundere a faptelor de coruptie a unor inalti judecatori, cu salarii de peste 150 de milioane de lei lunar. Sumele vehiculate ca mita in acest dosar au fost de 200.000 de euro (in cazul Casuneanu) si de 119.000 lei (in cazul Locic), scrie Romania libera.

Filiera irlandeza: spalare de bani, in vizorul politiei. Fostul terorist IRA Cornelius Michael Mc Fadden, condamnat, in Anglia, la 15 ani de inchisoare, este cercetat, in Romania, pentru spalare de bani, bancruta frauduloasa, delapidare si alte infractiuni la Legea Contabilitatii. In aceeasi cauza mai sunt cercetati Eoin Cooke, afaceristul irlandez pe care Mc Fadden il reprezinta, Gabriel Predescu, mana dreapta din Romania a combatantului IRA si avocatul Catalin Craciunescu, fiul vicepresedintelui PNL Gorj, scrie evz.ro.

Apele Romane se protejeaza de criza si fac bugetul praf. Care criza? Ce reduceri salariale sau oprirea din cheltuieli inutile? Hai sictir. N-o sa vedeti asa ceva la Apele Romane. Sau va inchipuiati cumva ca inundatiile alea care ne iau pe nepregatite an de an vin chiar asa, fara vreun efort din partea institutiilor, pardon, abilitate? Pai, ar mai mira pe cineva daca niste viituri ar rupe digurile de pe riul Prut si-ar lua pe sus, dracului, podurile de flori, fara ca in prealabil digurile respective sa fi fost captusite cu niste zeci de milioane de euroi? Daca, spre exemplu, n-ar fi dat din pix doamna Isopescu – fosta sefa liberala de la Inspectoratul de Stat in Constructii si mina dreapta, sau stinga, a lui Relu Fenechiu, devenita sefa la Directia Apelor Prut-Birlad – si n-ar fi aruncat vreo 2,7 milioane de lei in contul unei firme al carei proprietar, pur intimplator, este ginerele deputatului Gheorghe Ciocan, s-ar mai fi mirat cineva de ce ne iau apele pe sus? Integral in Academia Catavencu.