Parlamentul sterge datorii de 8,3 miliarde euro. Cu doar o zi inainte de anuntarea de catre presedintele Basescu a celebrelor masuri anticriza, Parlamentul Romaniei adopta, discret, o ordonanta de urgenta data in anul 2006. Scopul actului normativ emis de Guvernul Tariceanu: scutirea datoriilor istorice in valoare de 8,3 miliarde de euro a 34 dintre marile companii si societati de stat. Este vorba despre celebra Ordonanta nr. 128/2006 privind unele masuri pentru diminuarera arieratelor bugetare, care scuteste de obligatiile fiscale datorate si amanate, conform evidentei fiscale la data de 31 decembrie 2005, o parte din societatile nationale si societatile comerciale la care statul este actionar majoritar. Printre companiile scutite de datorii se numara Termoelectrica Bucuresti, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu-Jiu, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti, Compania Nationala a Huilei Petrosani (are cea mai mare datorie la buget dintre toate - 195.318.009.490.000 lei vechi), Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Deva, Compania Nationala „Romarm”, Compania Nationala de Cai Ferate CFR Bucuresti. Integral in Puterea.

Profesorii vor si greva, si banii pentru Bac. Examenul de maturitate se va desfasura azi in toata tara, o parte dintre dascali acceptand sa renunte la proteste in schimbul banilor oferiti de minister. Elevii de clasa a XII-a vor sustine, astazi, proba de competente lingvistice intr-o limba straina a Bacalaureatului, in timp ce mare parte dintre colegii lor de la clasele mai mici se vor bucura de o zi de vacanta. Asta, pentru ca majoritatea dascalilor intra in greva generala pe termen nelimitat, urmand ca aceia care au acceptat, totusi, sa intre la examen pentru a supraveghea elevii sa li se alature de maine. Integral pe EvZ.ro.

Cum a ajuns ministrul de interne mai prost platit ca subalternii lui. Daca ministrii au salarii fixe, subalternii lor isi rotunjesc substantial veniturile cu o serie de sporuri, prime si indemnizatii care uneori le tripleaza castigurile de baza. Sporuri dintre cele mai diverse si recompense in functie de numarul de stele de pe umeri - acestea sunt atuurile care-i fac pe unii secretari de stat din subordinea ministrului de interne, Vasile Blaga, sa fie mai bine platiti decat seful lor. „Acesti oameni au functia de generali si este normal sa aiba venituri mari. Ei au cea mai mare responsabilitate in acest minister, nuministrul”, explica comisarul-sef Marin Gruia, presedintele sindicatului National al Politistilor. Integral pe EvZ.ro.

Presedintele "21 decembrie 1989": "2.000 de falsi revolutionari sa ramana fara drepturi’’. Presedintele Asociatiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Maries, sustine ca guvernul ar putea face economii la buget daca le-ar anula certificatele falsilor eroi ai Revolutiei. Cred ca cel putin 2.000 dintre cei care au obtinut certificate de revolutionar au fost, de fapt, de partea cealalta a baricadei si, prin urmare, ar trebui sa li se retraga drepturile acordate (indemnizatii, dar si o serie de scutiri de la plata unor utilitati, improprietariri cu terenuri etc. -n.r.). Asa ar mai putea face economii substantiale guvernul”. Integral pe EvZ.ro.

Dupa ce i-a gasit salariul pe Google, Boc i-a luat lui Isarescu un sfert din el. La trei luni dupa ce a spus despre guvernatorul BNR ca "poate sa-si puna ce venit doreste", premierul Emi Boc s-a razgandit. Guvernul s-a temut de un verdict de neconstitutionalitate din partea Curtii Constitutionale privind taierea cu 25% a salariilor bugetarilor. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ar putea lua, de la casieria BNR, incepand din iunie, un salariu mai mic cu 25%, potrivit unui proiect de lege care prevede, printre altele, ca si salariile angajatilor BNR sa fie taiate cu 25%, incepand de luna viitoare. Decizia apare la numai trei luni dupa ce premierul Emil Boc declara, la un post TV, ca l-a apreciat intotdeauna pe guvernatorul BNR si ca acesta "poate sa-si puna ce venit doreste". Primul ministru a mai marturisit cu acel prilej ca a cautat pe Google salariului guvernatorului BNR. Integral in Gandul.

Lista bolilor care s-au „upgradat“: apar in forme mai agresive, ataca si persoanele tinere si sunt greu de tratat. Astmul, bronsita, obezitatea, hipertensiunea si bolile digestive afecteaza tot mai multi romani si apar in forme mai agresive, anunta medicii. Ei avertizeaza ca bolile s-au "upgradat" si ca medicamentatia recomandata a ramas in urma. In ultimii ani, mai multe boli "banale" s-au diversificat, au devenit deosebit de agresive si au atacat categorii de varsta la care nu apareau in mod normal, au declarat, pentru Gandul , medici de diferite specialitati, care avertizeaza ca tratamentele "clasice" sunt, in multe cazuri, depasite. De pilda, noua tinta a astmului, boala genetica, ce apare in anii copilariei, este tanarul de 30 de ani. De asemenea, infarctul miocardic acut a atacat, in ultimii ani, si multe persoane sub 40 de ani. Cititi mai jos lista bolilor cu agresivitate accelerata. Vedeti, in continuare, si modul in care "ucigasul silentios" - hipertensiunea arteriala - poate fi invins.

Cat castiga statul din greva. Salariile bugetare costa 45 milioane euro pe zi. In cazul in care toti angajatii de la stat ar intra in greva, pierderile nu ar depasi 30 milioane euro pe zi. Practic, pentru fiecare doi euro neincasati, statul economiseste trei euro. Fiecare zi de greva a angajatilor statului aduce prejudicii intre 10 milioane de euro pe zi - daca vor intra in greva o treime din angajati - si 30 de milioane de euro pe zi, in cazul teoretic in care toti ar inceta activitatea, potrivit calculelor facute de patronate. Pe de alta parte, cheltuielile salariale ale statului ajung la 45 de milioane de euro pe zi lucratoare. Asta inseamna ca fiecare zi de greva duce la o scadere a deficitului bugetar. Integral in Romania Libera.

Inca o solutie de criza: bacalaureatul, dat cu bibliotecara. Ministrul Educatiei a gasit metoda de a sparge greva profesorilor: elevii care sustin bacalaureatul incepand de astazi vor fi supravegheati de bibliotecare si laboranti, iar in unele licee lucrarile ar putea fi corectate de profesori de gimnaziu. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a dat asigurari ca probele de bacalaureat care incep astazi se vor desfasura fara probleme, in ciuda grevei generale din sistemul bugetar, la care participa si profesorii. Siguranta sa de sine survine dupa ce, pe ultima suta de metri, la sfarsitul saptamanii trecute, a modificat printr-un ordin de ministru metodologia de desfasurare a bacalaureatului. Astfel, pe langa profesori, din comisiile de supraveghere a examenului vor putea face parte bibliotecarii, informaticienii, tehnicienii, asistentii sociali si instructorii-animatori. Integral in Romania Libera.