Afganistan: un soldat danez mort si alti cinci raniti in doua atentate cu bomba. Doua explozii din provincia Helmand situata in sudul Afganistanului s-au soldat cu un mort si cinci raniti, toti soldati din Danemarca. Bombele au explodat la un interval de patru ore si au avut drept tinta camioanele care transportau soldatii danezi. Nu se cunosc inca detalii despre atentatori. De la inceperea misiunii de mentinere a pacii in Afganistan si pana in prezent s-au inregistrat treizeci de decese in randurile soldatilor din Danemarca, anunta AFP.

Ucraina exclude aderarea la NATO dar vrea in UE. Un proiect de lege care a ajuns pe masa Parlamentului ucrainean exclude o posibila aderare la NATO. Proiectul predeve ca prioritati in politica externa participarea la Sistemul de securitate european si dorinta de integrare in UE pastrand in acelasi timp si relatii bune cu Rusia. Pe partea de politica interna proiectul de lege insista asupra garantarii drepturilor constitutionale si ale libertatii cetatenilor, dezvoltarea societatii civile si a institutiilor sale democratice, intarirea suveranitatii si integritatii teritoriale si totodata dezvoltarea unei economii de piata competitive, informeaza Novinite.

Cuba acorda mai multa libertate fermierilor. Ministrul cubanez al economiei Marino Murillo a decis ca fermele sa nu mai fie aprovizionate de sistemul de stat si sa poata vinde produsele direct catre consumatorii finali. Fermierii independenti din Cuba detin aproximativ 40% din terenul cultivabil al insulei si produc aproximativ 70% din totalul de legume si fructe ce sunt cultivate in intreaga tara. Decizia face parte dintr-o serie de masuri de liberalizare care doresc imbunatatirea productiei dar in acelasi timp mentinerea doctrinei comuniste a natiunii. In acest moment Cuba importa peste 50% din alimente, scrie CNN.

Lider japonez presat sa demisioneze pentru decizia luata in cazul unei baze militare a Statelor Unite. Primul Ministru japonez Yukio Hatoyama a starnit nemultumiri in cadrul propriului partid dupa ce si-a incalcat promisiunea de a scoate o baza a marinei americane din sudul insulei Okinawa. Dupa declaratiile sale, Hatoyama nu mai doreste acum scoaterea bazei de pe insula si pare decis sa revina la o conventie anterioara, din 2006, care prevedea mutarea bazei militare in nordul insulei Okinawa spre disperarea localnicilor, anunta Fox News.

Senatorii americani insista in problema acordurilor comerciale. Un grup de 16 senatori republicani au insistat pe langa presedintele Obama sa fixeze un termen pentru obtinerea ratificarii Congresului in problema acordurilor comerciale cu Columbia, Panama si Coreea de Sud. Aceasta ratificare, sustin republicanii, ar fi un stimulent pentru cresterea economica si ar crea noi locuri de munca in SUA. Comisia Internationala de Comert a SUA a estimat ca dupa implementarea celor trei acorduri America va creste exportul cu peste 12 miliarde de dolari, informeaza AFP.

Egipt: Sustinatorii opozitiei impiedicati sa participe la vot. Mai multi egipteni au fost impiedicati sa isi exercite dreptul la vot de catre politie si partidele aflate la putere. Un votant a fost impuscat in picior de catre un politist dupa declaratiile Fratiei Musulmane. Autoritatile afirma insa ca procesul de votare decurge in parametrii normali fara probleme majore. In Egipt au loc alegeri pentru ocuparea a 88 locuri din cele 264 pe care le are Shura, Senatul Egiptean, anunta Reuters.