Cinci morti intr-un atac sinucigas petrecut la Bagdad. Un atacator sinucigas a ucis joi trei membri ai unei militii anti-Al-Qaeda si doi soldati in vestul Bagdadului, conform unui purtator de cuvant al fortelor de securitate. "Un terorist sinucigas purtand o centura cu explozibili s-a aruncat in aer la un punct de control detinut de armata si de militia Sahwa", conform sursei citate de AFP. Alte 7 persoane au fost ranite in atentatul petrecut la ora locala 19:00. Violentele de joi vin inaintea intrunirii de luni a parlamentului, prima care se va desfasura dupa alegerile legislative din martie. Responsabilii americani si irakieni au avertizat ca o perioada lunga de formare a unei coalitii parlamentare le va permite gruparilor insurgente sa destabilizeze tara. Conform cifrelor publicate de guvern saptamana trecuta, 337 de persoane au fost ucise in violentele din luna mai, a patra oara in acest an cand bilantul lunar al victimelor il depaseste pe cel corespunzator din 2009.

Presa in DiagonalaFoto: Hotnews

Iranul sfideaza sanctiunile in timp ce Vestul doreste aplicarea unor masuri mai aspre. Consiliul de Securitate a aprobat miercuri al patrulea set de sanctiuni impotriva statului islamic, insa Iranul sfideaza decizia, sustinand ca va continua imbogatirea uraniului, in timp ce presedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca rezolutia ONU "ar trebui sa fie aruncata la gunoi", scrie Reuters. Statele vestice, in frunte cu Marea Britanie, sustin ca Uniunea Europeana si SUA vor putea astfel sa isi impuna propriile masuri, mult mai dure, impotriva Iranului. "Ne vom asigura ca aceste sanctiuni vor fi aplicate cum se cuvine si vom intensifica masurile proprii contra Iranului", a declarat Presedintele american Barack Obama. Trimisul Iranului la AIEA a afirmat ca nimic nu se va schimba si ca tara sa isi va continua activitatile in domeniul nuclear. Sanctiunile prevad intensificarea masurilor de siguranta luate in tranzactiile cu bancile iraniene, extinderea embargoului ONU asupra armamentului si punerea in aplicare a unui regim de inspectie pentru marfuri, similar cu cel pentru Coreea de Nord.

Liderii opozitiei iraniene anuleaza o serie de proteste planificate pentru sambata. Temandu-se pentru siguranta participantilor, conducatorii opozitiei iraniene au anulat o demonstratie planificata sambata, la un an dupa controversatele alegeri prezidentiale de anul trecute, conform unui mesaj postat in aceasta joi pe Facebook, relateaza CNN. Pe pagina de Facebook a principalului lider al opozitiei, Mir Hossein Moussavi, a aparut o declaratie comuna care anunta anularea demonstratiei, deoarece organizatorii sunt convinsi ca autoritatile vor raspunde cu violenta in fata protestatarilor pasnici. La Teheran, guvernul si politia i-au avertizat din timp pe iranieni sa nu participe sambata la nici un fel de adunare.

General american: Operatiunile impotriva talibanilor vor dura mai mult decat era asteptat. Comandantul principal al fortelor americane din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, a declarat joi ca operatiunile impotriva talibanilor din sudul tarii se vor desfasura "mai incet decat s-a anticipat", scrie CNN. "Cred va mai dura cateva luni pana cand vom obtine ce ne dorim, insa acesta nu este neaparat un lucru rau. Este mai important sa incheiem cu bine decat sa incheiem repede", a precizat McChrystal cu prilejul unei intalniri NATO desfasurate la Bruxelles, accentuand si importanta atragerii poporului afgan de partea fortelor aliate.

Papa sustine celibatul in randul preotilor catolici. In aceasta joi, Papa Benedict al XVI-lea a afirmat ca una dintre caracteristicile esentiale ale preotiei este celibatul, in mijlocul unui val de ingrijorare care sustine ca aceasta cerinta a contribuit la valul de scandaluri sexuale care a zguduit Biserica Catolica. Papa a spus ca "celibatul este un act de credinta si fidelitate" in fata lui Dumnezeu si un mod de a reflecta pe Pamant puritatea vietii de apoi. "Intelegerea celibatului a fost deseori obstructionata de scandalurile provenite din greselile si pacatele noastre", a adaugat Suveranul Pontif facand o referire indirecta la numeroasele cazuri de pedofilie descoperite in ultimele luni in randul preotilor, scrie AFP.