Izolarea blocurilor, o afacere secreta pe bani publici. Reabilitarea termica a blocurilor din Capitala, o afacere de sute de milioane de euro, e tinuta la secret de primariile de sector. Acestea refuza sa ofere detalii cu privire la costurile concrete ale lucrarilor. R.L. a identificat o firma care in sectorul 1 percepe 93 euro/mp, iar in sectorul 6 doar 78 euro/mp. Dupa primul an de anvelopare a blocurilor, in Capitala se observa discrepante uriase in cuantumul contractelor incheiate pentru acelasi serviciu. Prin gasirea unui subterfugiu, primariile sectoarelor 1 si 2 au reusit sa fenteze legea si astfel sa aiba cele mai mari preturi pe metrul patrat de bloc anvelopat, scrie Romania libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Blaga: ne mai trebuie bani de la FMI. Guvernul: e prematur. Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a sustinut, intr-o emisiune difuzata ieri de Pro TV, ca Romania are nevoie de un nou imprumut de la FMI. Reprezentantii guvernului sustin insa ca o asemenea varianta nu este luata in discutie. Cel putin deocamdata. "Personal, cred ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI. Un nou acord cu FMI presupune si un nou imprumut", a declarat Vasile Blaga. Andreea Paul-Vass, consilier al premierului Emil Boc, sustine, la randul ei, ca este prematur sa discutam acum despre oportunitatea contractarii unui nou imprumut de la FMI, in conditiile in care, pana in martie 2011, ne vor intra transe aferente actualului acord, scrie evz.ro.

Fiscul cauta sa taxeze cateva sute de romani bogati, care si-au ascuns averile prin Europa. In plina canicula, ANAF anunta campania de iarna: de la 1 ianuarie 2011, va incepe vanatoarea de romani bogati prin Europa. Sorin Blejnar, seful Fiscului, explica, pentru Gandul, cum va face "Ati vazut filmul? Ei bine, eu cand vreau sa fac ceva, chiar fac", ne intampina Sorin Blejnar plin de optimism. De data asta, spune seful ANAF, Fiscul chiar se apuca de treaba: va cere institutiilor similare din Europa o "evidenta a proprietatilor detinute de cetatenii romani persoane fizice intr-o tara, peste un anumit nivel", urmand ca tot ce nu va putea fi justificat sa fie taxat cu 16 la suta. "Pana la 1 ianuarie 2011, vrem sa detectam cu exactitate toti contribuabilii cu averi mari si daca aceste averi au fost impozitate. Discutam despre marile averi provenite din economia subterana", explica Blejnar.

Nutu Camataru, salvat de disparitia misterioasa a dosarului sau. Interlopul a fost condamnat abia in 2004, desi anchetarea sa a inceput in 1994. Nimeni nu a fost tras la raspundere pentru "evaporarea" actelor de urmarire penala. Nutu Camataru a scapat cu doar sase ani de inchisoare, dupa ce dosarul sau a disparut din instanta, in 1996, iar o parte dintre infractiuni s-au prescris pana la reconstituirea anchetei. Dosarul in care statul roman a fost obligat, printr-o hotarare CEDO, sa-i plateasca daune de 3.200 de euro lui Ion Balint, zis Nutu Camataru, a fost rezultatul faptului ca actele din ancheta procurorilor au fost pierdute intre instante, iar martorii acuzarii si-au schimbat declaratiile, scrie Adevarul.

Termopane II, pe urmele lui Nastase: cum a fost uitata o speta controversata. Fostul deputat PRM Anca Petrescu, arhitect al Casei Poporului, cere DNA sa redeschida cazul "reabilitarii" Muzeului de Arta Contemporana, cauza in care Nastase este acuzat ca a cheltuit discretionar banii statului. In 2001, premierul in exercitiu, Adrian Nastase (PSD) a aruncat zeci de miliarde de lei vechi pe ferestrele Muzeului de Arta Contemporana din Palatul Parlamentului, fiind acuzat, prin plangere penala, de deputatul PRM Anca Petrescu de cheltuirea iresponsabila a banului public. Ea a contestat proiectul fostului premier, care a dispus daramarea muzeului pentru a fi reconstruit de o firma apropiata lui, Aedifica Carpati. Prejudiciul reclamat de arhitecta depaseste cateva zeci de miliarde de lei vechi si provine din alegerea unor solutii de reabilitare mult mai costisitoare decat cele necesare, scrie Romania libera.

Sondaj intern PDL: Increderea in Basescu a scazut la 20%, iar democrat-liberalii s-au prabusit 10 procente intr-o singura luna. Conform celui mai recent sondaj comandat de PDL si efectuat de CSOP in perioada 21 mai -1 iunie, PSD+PC conduce in topul partidelor, cu 33%, urmat de PDL, cu 25%, si de PNL, cu 24%. In comparatie cu studiile sociologice comandate tot de democrat-liberali in luna aprilie, s-a constatat ca PSD a ramas stabil in preferintele electoratului, iar PDL a scazut cu nu mai putin de 10 procente. In ceea ce priveste increderea in liderii politici, situatia este dezastruoasa pentru seful statului. Cumulat, incredere multa si foarte multa au in Traian Basescu doar 20%, in timp ce presedintele PNL, Crin Antonescu, ajunge la 21%, iar liderul social-democrat, Victor Ponta, inregistreaza 24%, scrie Gandul.

Gelu Voican Voiculescu le spunea securiştilor că Gregorian Bivolaru are priză la oameni labili, exaltaţi ori cu dereglări mintale. Portretul pe care Gelu Voican Voiculescu i l-a făcut lui Gregorian Bivolaru, în urmă cu 26 de ani, este surprinzător. Mărturisirile sale de atunci, făcute ofiţerilor de securitate, aproape identice cu mărturiile celor care s-au rupt, mult după 1989, de secta lui Bivolaru. Ce se desprinde cu adevărat şocant din documentul CNSAS este portretul lui Bivolaru creionat de Voican la jumătatea anilor ‘80. Încă de atunci, el le vorbea securiştilor despre „complexul de lider” al celui care, după ‘90, a propovăduit orgasmul urinar ori a „binecuvântat” în cadrul sectei sale lesbianismul sau producerea de filme porno, scrie Puterea.

Iliescu, in 2010: Minerii meritau multumiri! La exact douazeci de ani de la acel sangeros 14 iunie 1990, fostul presedinte nu are regrete. Ion Iliescu este in continuare convins ca "Piata Universitatii a fost o inacceptabila oaza de 'legionarism'." Adevarul va publica incepand de maine un interviu-maraton, in trei parti, cu fostul presedinte. Ion Iliescu nu doar ca nu are regrete, dar sustine ca minerilor trebuia sa li se multumeasca! Intrebat daca filialele FSN din tara au sprijinit venirea minerilor la Bucuresti, Ion Iliescu a raspuns: Desigur. Nu puteau sa nu-i sprijine pe cei care veneau. Sigur ca da. Organele FSN au sarit in sprijinul lor. Nu stiu daca au pus trenuri la dispozitie. Indiferent cum au facut, era o situatie de emergenta si democratia era in pericol". Ion Iliescu nu ii uita pe bucurestenii care i-au intampinat calduros pe barbatii veniti din adancurile pamantului. "In primul rand, actul de solidaritate al minerilor a dat curaj bucurestenilor. Nu intamplator bucurestenii i-au aplaudat si cand au venit, si cand au plecat".

Abuzul asupra copiilor confirma esecul parintilor. Fenomenul abuzului copiilor in familie inregistreaza cresteri an de an, incepand din 2005. Asa arata o analiza a Autoritatii Nationale pentru Protectia Familiei si a Drepturilor Copilului (ANPFDC), potrivit careia, "din totalul victimelor violentei in familie, procentul minorilor s-a dublat in perioada 2005-2008", ajungand sa se tripleze aproape, in 2009. Specialistii se tem pentru generatiile viitoare, in conditiile in care copiii abuzati vor deveni parinti agresivi, si astfel fenomenul violentei se va perpetua. Si problemele economice cu care se confrunta societatea, mai ales in ultimii ani, au contribuit la cresterea agresivitatii parintilor, adusa de la serviciu acasa, scrie evz.ro.