Rusia trimite trupe in Kyrgyzstan in timp ce confruntarile etnice se extind. Rusia a trimis duminica sute de parasutisti in Kyrgyzstan pentru a-si proteja bazele militare din zona, in timp ce conflictele etnice continua sa se raspandeasca in statul din Asia centrala. 97 de persoane au murit pana acum in ultimele zile marcate de violente, scrie CNN. Etnicii uzbeci dint-un cartier al orasului Osh pretind ca mai multe bande sustinute de armata incendiaza casele oamenilor iar apoi ii impusca atunci cand acestia parasesc cladirile. Agentia Interfax relateaza ca un batalion de parasutisti rusi au fost trimisi la baza militara Kant la bordul a trei avioane IL-76. Guvernul interimar condus de Roza Otunbayeva a trimis un detasament de voluntari in sudul tarii si le-a permis fortelor de securitate sa foloseasca munite de razboi pentru a riposta in fata revoltelor care au inceput joi la Osh si s-au raspandit si in orasul Jalalabad.

Presa in DiagonalaFoto: Hotnews

Hamid Karzai: Liderii triburilor din regiunea Kandahar sunt de acord cu ofensiva aliata. Presedintele Afganistanului Hamid Karzai si generalul american Stanley McChrystal s-au aflat duminica in regiunea Kandahar pentru a-i convinge pe liderii locali sa accepte planul militar al fortelor aliate in provincie. Conform presedintelui Karzai, intalnirile si-au atins obiectivul. Liderul afgan a declarat ca, dupa o intalnire la care au participat aproximativ 300 de persoane, conducatorii locali si-au exprimat acordul pentru desfasurarea operatiunilor militare in regiunea care a fost in anii trecuti un important centru de operatiuni al extremistilor talibani. Karzai a avut un mesaj si pentru talibani, in care le-a cerut acestora sa accepte pacea si sa se separe de terorism si de al-Qaeda. Integral pe CNN.

Pakistanul neaga ca serviciile sale secrete mentin legaturi cu talibanii. Oficialii pakistanezi au negat duminica o serie de acuzatii conform carora serviciile de informatii de la Islamabad inca ii sustin pe talibani, alaturi de alti insurgenti afgani dupa ce un profesor de la Harvard a scris un articol in care afirma ca agentiile pakistaneze mentin legaturi cu rebelii, scrie CNN. In articolul sau, Matt Waldman sustine ca agentia de informatii ISI "nu controleaza insurgenta afgana" si "nu are resursele sa ii puna capat". Mai mult, acesta afirma ca ISI "acorda sprijin financiar, militar si logistic pentru insurgenta", conferindu-i "o puternica influenta stategica si operationala.

Israelul anunta o comisie care sa investigheze atacul asupra flotilei umanitare. In aceasta duminica, Israelul a anuntat ca se va constitui o "comise publica independenta", care va include doi observatori straini, pentru a investiga raidul naval asupra flotilei umanitare cu destinatia Gaza in timpul caruia au fost ucisi 9 activisti turci, scrie AFP. Fostul judecator israelian Yaakov Tirkel va fi presedintele comisiei care va investiga "masurile luate de catre statul Israel pentru a impiedica vasele sa atinga coasta Fasiei Gaza pe data de 31 mai", conform unei declaratii venite din partea prim-ministrului Benjamin Netanyahu. Observatorii straini vor fi laureatul Premiului Nobel pentru Pace, David Trimble, si Ken Watkin, un fost judecator din cadrul fortelor armate canadiene. Cei doi nu vor putea insa sa voteze in cadrul deliberarilor si nu pot influenta concluziile comisiei.

Un asasin platit al unui cartel de droguri a fost prins in Mexic. Autoritatile mexicane l-au arestat duminica pe Irving Eduardo Solano Vera, alias "El Gato", un asasin platit aflat in slujba unui puternic traficant de droguri. Conform procurorilor, Vera ii conducea pe oamenii traficantului Edgar Valdez Villareal si coordona transporturile de droguri din statele Guerrero si Morelos, scrie AFP.