Ce a cerut UDMR ca sa-i dea Curtea Constitutionala lui Boc. Favorita presedintelui Traian Basescu pentru Curtea Constitutionala (CC), Iulia Motoc, a primit ieri, la limita, votul din partea Senatului pentru un loc de judecator. Negocierile pentru Curte s-au dus la sange, ieri, in coalitie, miza fiind recuperarea voturilor UDMR promise lui Teodor Melescanu (PNL) la Senat si lui Valer Dorneanu (PSD) la Camera. Ca sa cedeze, UDMR a cerut un post de sef la Protectia Consumatorilor si a fortat, sustin surse din coalitie, numirea conducerii Radioului - care revine Uniunii - la pachet cu cea a Televiziunii Romane, pana la sfarsitul lunii. Numirea cu emotii a lui Motoc l-a bagat ieri in priza pe premierul Emil Boc. Primul obstacol: convingerea UDMR, misiune cu atat mai dificila cu cat UNPR-istii lui Gabriel Oprea au insistat ca numirea lui Motoc sa fie asumata oficial de partidul lor. "Iulia Motoc e propunerea noastra pentru Curtea Constitutionala, la care au accesat si colegii de la PDL si nu invers", a declarat pentru EVZ Liviu Campanu, liderul independentilor din Senat.

Subiectele ZileiFoto: Hotnews

FMI transmite Romaniei ca un nou imprumut "nu este cea mai buna solutie". Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, sustine ca este prea devreme pentru a discuta despre un nou acord cu Fondul, dar ca, in situatia in care vor incepe negocierile in acest sens, statul roman ar trebui sa evite tipul de acord care prevede un nou credit. Daca statul roman va decide ca are nevoie de ajutorul FMI si dupa ce actualul acord va fi incheiat, acest ajutor ar fi mai bine sa se rezume la implementarea reformelor si nu la un nou imprumut. Concluzia ii apartine lui Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fond, care a explicat ca, in cazul unui nou acord cu FMI, guvernul are la dispozitie trei posibilitati, dintre care una nu este buna, respectiv cea care implica un acord nou similar cu cel vechi, adica cel de acum. Integral in Gandul.

Guvernul Emil Boc scapa de motiune si intra in remaniere? 22 de voturi despart oficial Guvernul Boc de plecarea de la Palatul Victoria. Necesarul de 236 de voturi in favoarea motiunii de cenzura pare insa greu de obtinut. Zi decisiva pentru cariera premierului Boc. Desi PSD si PNL nu au reusit sa stranga necesarul de voturi pentru a darama Guvernul, seful Executivului nu va fi scutit de emotii. Partidul sau este un adevarat butoi cu pulbere care sta sa explodeze in orice clipa. Pentru a minimiza riscurile ca parlamentarii PDL sa tradeze Guvernul, Emil Boc si sefimea din Modrogan au decis sa dea o lectie celor tentati sa sustina demersul opozitiei si l-au exclus din partid pe rebelul Daniel Oajdea, deputat de Iasi, cel care a anuntat ca voteaza motiunea de cenzura. Mai mult, pentru a calma luptele interne pentru putere, conducerea PDL a sistat si alegerile interne pornind de la palierele locale pana la cele centrale, procesul urmand sa fie reluat in cateva luni. Integral in Romania Libera

Romania se autoinvita in South Stream. Oficiali romani care vor fi prezenti astazi la Moscova au anuntat inca de ieri ca Gazprom are tot interesul sa implice tara noastra in proiectul energetic. Rusii au tot interesul sa invite Romania in South Stream, a declarat ieri Marcel Piteiu, directorul general al producatorului de gaze naturale Romgaz Medias. Ramane de vazut daca o invitatie oficiala in acest sens ar putea veni chiar astazi, in cadrul vizitei pe care o delegatie romana, condusa de ministrul economiei, Adriean Videanu, o efectueaza la Moscova. "Subiectul principal al discutiilor va fi South Stream, dar eu voi aborda si problema depozitelor de gaze. Eu zic ca ne vor invita in South Stream, au tot interesul", a afirmat Piteiu, prezent la forumul regional pentru energie FOREN. El a adaugat ca ruta prin Bulgaria a conductei este mai mare cu 300 de kilometri, dar a precizat ca orice decizie se va lua va fi una "politica". Integral pe EvZ.ro

Lazaroiu: "Teo s-a agatat de un pretext ca sa se transforme in victima. Va pleca la PC". Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu sustine ca decizia lui Teo Trandafir de a vota motiunea de cenzura face parte din planul mai vechi al acesteia de a pleca din PDL si de a trece la PC. Lazaroiu afirma ca Teo a avut inca din campania electorala pentru Colegiul 19 intentia de a trece la PC, dar ca a avut nevoie de PDL pentru a avea sanse mai mari sa intre in Parlament. "Eu am spus imediat dupa ce a devenit deputat ca exista aceasta varianta. Cred ca a gasit pretextul ca sa fie victima. Stia din campanie ca o sa plece la PC si s-a agatat de acest pretext. A fost un moment bun pentru a-si duce planul la indeplinire", a declarat Lazaroiu pentru Gandul.

Cine se opune eliminarii pensiilor speciale? Prinsi in razboiul motiunii de cenzura, parlamentarii ar trebui sa se pronunte in aceste zile si asupra Legii unitare a pensiilor. Partea exploziva politic a trecut insa de Legislativ. Schimbarea din temelii a sistemului de pensii a fost aprobata de Comisia de Munca a Camerei Deputatilor fara prea mari modificari fata de forma Guvernului Boc. Pe parcursul dezbaterilor s-a acceptat, la propunerea deputatilor Dan Mircea Popescu (PSD) si Ioan Botis (PDL), ca varsta standard de pensionare a femeilor sa fie de 63 de ani, fata de 65 de ani, cat era in varianta Executivului, dar au fost respinse alte amendamente ce ar fi modificat substantial proiectul de lege. Integral in Romania Libera.

Ce ramane din salariile bugetarilor. Peste sase milioane de oameni vor primi venituri reduse, din luna iulie, ca urmare a aplicarii masurilor anticriza cuprinse in Legea privind restabilirea echilibrului bugetar. Liderii de sindicat au anuntat ieri ca ii vor sustine pe angajatii care vor da statul in judecata pentru blocarea reducerii salariilor cu 25%. Primii afectati de masurile anticriza propuse de Guvernul Boc prin Legea privind restabilirea echilibrului bugetar vor fi pensionarii. Ei vor incasa in iulie o pensie cu 15% mai mica, daca legea intra in vigoare pana la 20 iunie. Reducerea se va realiza prin scaderea punctului de pensie la 622,9 lei. Taierile se vor opri la 350 de lei, valoarea pensiei sociale minime. Integral in Adevarul.

Raport SUA: Romania, incapabila sa opreasca traficul de fiinte umane. Romania este tara de origine, tranzit si destinatie pentru barbatii, femeile si copiii traficati in special in scopul muncii fortate, precum si pentru femeile si copiii traficati in scopul exploatarii sexuale, arata raportul anual al Departamentului de Stat american, citat de NewsIn. Potrivit raportului, barbati, femei si copii din Romania sunt traficati catre Spania, Italia, Republica Ceha, Grecia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franta si Statele Unite in scopuri de munca fortata, inclusiv cersetorie fortata. Documentul Departamentului de Stat privind traficul de fiinte umane mentioneaza, de asemenea, ca femei si copii din Romania sunt traficati catre Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania, Cipru, Austria si Franta, in scopuri de exploatare sexuala. Integral in Romania Libera.