Tunelul de sub muntii Bulgariei va fi construit pana in 2020. Mult asteptatul tunel de sub trecatoarea Shipka va fi terminat inainte de 2020 a declarat ministrul dezvoltarii regionale din Bulgaria, Rosen Plevneliev. Trecatoarea Shipka se afla in zona centrala a muntilor Stara Planina. Viitorul tunel este un proiect major de infrastructura care va facilita traficul intre partea de nord si de sud a tarii. Totodata, va deveni o parte importanta a coridorului de transport pan European numarul 9 care leaga Helsinki de portul grecesc Alexandroupolis trecand prin Bulgaria. Bulgaria va construi tunelul de indata ce se va gasi un investitor dispus sa faca un parteneriat public-privat fara garantii de stat. Daca pana in 2013 nu se va gasi acest investitor, guvernul va incerca sa obtina fonduri de la UE, anunta Novinite.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Un barbat si o femeie au incercat sa intre ilegal intr-o baza militara din Florida. Fortele aeriene au declarat ca un cuplu a incercat sa intre in baza aeriana MacDill din Florida cu acte false. Acestia au fost arestati iar la perchezitia masinii au fost gasite 3 pistoale, 3 pusti si munitie. Barbatul este un militar caucazian de aproximativ 25 ani, iar femeia este tot caucaziana, de aceeasi varsta dar nu are statut militar. Numele celor doi nu a fost facut public. Reprezentantul bazei militare, Colonelul Dave Cohen a declarat ca securitatea bazei nu a fost pusa in pericol nici o secunda si ca sistemul a functionat asa cum trebuie. Tot el a declarat ca cei doi coopereaza in prezent cu autoritatile si ca nu exista indicii pentru un act terorist, informeaza Fox News.

Rusia da un ultimatum de 5 zile Belarus-ului pentru a-si plati datoriile la gaz. Presedintele rus Dmitri Medvedev a dat marti Belarusului un termen de cinci zile pentru a-si plati datoria la gazele rusesti. "Le dam colegilor nostri belarusi cinci zile pentru ca ei sa decida cum vor merge mai departe", a declarat presedintele rus in cadrul unei intalniri cu seful Gazprom, Aleksei Miller, potrivit Interfax, citat de Agerpres. "Daca acest lucru nu va fi facut, atunci vom trece la luarea unor masuri severe", a insistat presedintele rus, Dmitri Medvedev. Potrivit Gazprom, Minskul trebuie sa achite Moscovei 200 de milioane de dolari pentru gazele livrate de la inceputul anului. Gigantul rus se confrunta adesea cu problema intarzierilor la plata gazelor din partea Belarusului, tara pe care a amenintat-o de mai multe ori in ultimii ani cu reducerea livrarilor sale in caz de neplata.

Doi soldati britanici au fost ucisi in Afganistan. Inca doi soldati britanici au fost impuscati mortal marti in provincia Helmand din Afganistan. Acestia faceau parte din patrulele ce asigura opratiunea de imbunatatire a libertatii de miscare a localnicilor din Nad-e-Ali. Ministrul britanic al apararii a declarat ca si ieri a fost inregistrata o victima care facea parte din Marina Regala. Soldatul a fost surprins de un schimb de focuri tot in timpul patrularii, de data aceasta in Sagin. Ranit grav, el a fost transportat la Birmingham unde a decedat. De la inceputul operatiunilor din anul 2001 si pana in prezent Marea Britane a pierdut in acest razboi 298 soldati, iar 45% dintre acestia in ultimul an, scrie The Guardian.

Google va scana 400.000 de carti din Biblioteca Nationala a Austriei. Biblioteca Nationala a Austriei a anuntat marti ca a facut o intelegere de 30 milioane de euro cu gigantul Google pentru punerea in format electronic a 400.000 de carti ce contin 400 de ani de istorie europeana. Cartile fac parte dintr-o colectie de literatura care aduna mai mult de 120 de milioane de pagini din secolele XVI-XIX. Biblioteca doreste ca prin folosirea mijloacelor moderne sa asigure supravietuirea in timp a operelor originale. Google va fi responsabil de scanarea cartilor, operatiune care va incepe in 2011 in Bavaria si se preconizeaza ca va dura in jur de 6 ani. Gigantul nu va avea insa exclusivtate asupra cartilor scanate acestea urmand sa fie disponibile pe site-ul bibliotecii, anunta AFP.

Rusia a lansat pe orbita trei sateliti straini. Fortele Strategice ale Rachetelor din Rusia (SMF) au lansat marti in zona Uralilor o racheta balistica intercontinentala care contine trei sateliti straini. Purtatorul de cuvant al SMF a anuntat ca racheta RS-20B va lansa pe orbita satelitul francez Picard, pe cel suedez Prisma si pe cel ucrainian BPA-1. Racheta RS-20B lansata pentru prima data de Rusia in 1973 a fost clasificata de catre NATO ca facand parte din categoria cea mai puternica de rachete nucleare intercontinentale. O parte din rachetele care au fost retrase din arsenalul nuclear al Rusiei au fost convertite in vehicule de lansare pe orbita (numite Dnepr). In cadrul acestui program Rusia lanseaza anual doi sau trei sateliti folosind vehiculele Dnepr, informeaza Ria Novosti.