"Marsul asupra Capitalei": Vestul, oripilat de Romania. In iunie 1990, occidentalii vedeau, pentru prima oara, luminat de lampasele minerilor, chipul hidos al democratiei asamblate de FSN la Bucuresti. Victimele erau doar inceputul. Cea mai sangeroasa mineriada din istoria postdecembrista n-a lasat in urma doar victime, sange si amintiri mutilate. Petrecute cu doar cateva zile inainte de ceremoniile de inaugurare a primelor institutii romanesti alese in mod democratic dupa patru decenii, evenimentele din 14 si 15 iunie 1990 au izolat o tara. Aceeasi tara pentru care valul de simpatie luase, cu doar cateva luni inainte, proportiile unui tsunami. In primele luni care au urmat Revolutiei, Romania era, in ochii Occidentului, tara celei mai violente schimbari de regim comunist, iar pentru asta merita simpatie si ajutor. Mana intinsa a civilizatiei politice s-a retras insa subit dupa ce imaginile si relatarile de la Bucuresti au inceput sa bantuie Vestul, incepand cu dimineata de 14 iunie 1990, anunta EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Brandul turistic, verde si centrat pe Muntii Carpati, se lanseaza la Bucuresti. Natura salbatica, neatinsa de civilizatie, va fi elementul care va fi scos in evidenta de brandul turistic al Romaniei, care va fi lansat la finele saptamanii in curs la Bucuresti, nu la Vatra Dornei, asa cum fusese anuntat initial. "In urma cercetarii facute in opt tari-tinta, s-a stabilit ca Romania este competitiva in strainatate prin natura neatinsa", a spus ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea. Ea nu a vrut sa divulge niciun element al brandului, insa surse din cadrul ministerului au indicat ca sloganul va fi centrat pe Muntii Carpati, iar culoarea predominanta va fi verde. De altfel, inca de luna trecuta ministrul Udrea preciza ca in niciun caz sloganul nu se va referi la litoral, care nu este o destinatie prioritara pentru a fi promovata, scrie Gandul.

Capitala, mutilata la suprapret. Desi Administratia Strazilor sustine ca a ales asfaltarea din cauza costurilor prea mari ale reabilitarii pietrei cubice, constructori de la firme specializate din Italia demonstreaza ca pavimentul putea fi reparat la jumatate din pretul asfaltarii. Dupa ce mai bine de 10 ani Bulevardul Aviatorilor a stat sub semnul peticirii, fie din cauza lipsei banilor, fie din cauza diverselor interese care au gravitat in jurul lucrarilor, acesta a ajuns sa-si piarda definitiv patina istorica data de piatra cubica prin asfaltare. Astfel, bulevardul bucurestean comparabil cu Champs-Elysees din Paris va fi nivelat. Daca francezii reusesc sa-si conserve un bulevard de talia Champs-Elysees-ului, cu patru benzi pe sens si cu un trafic foarte intens, edilii nostri nu vor batai de cap si apeleaza la solutii mai la indemana. Alina Roman, directorul Administratiei Strazilor, sustine ca asfaltarea presupune costuri reduse fata de pavarea cu piatra naturala, ca asfaltarea se face mai rapid si ar fi o solutie moderna", adaptata traficului rutier actual, scrie Romania Libera.

Romania este falita. Cum am lasat sa treaca doua decenii de erori - o retrospectiva a evolutiei economiei romanesti. Lipsa de viziune, decizii conjuncturale, putina inteligenta, mult populism, oportunitati ratate si foarte putine decizii corecte, multe dintre acestea luate la presiune internationala. O tara care a trait tot timpul pe datorie, indiferent daca avea crestere economica sau nu. O populatie careia i-au trebuit 17 ani ca sa atinga puterea de cumparare pe care o avea imediat dupa Revolutie. O economie deseori configurata premeditat ca sa aduca bunastare doar elitelor corupte, si nu tuturor cetatenilor. Integral in Adevarul.

Ministerul Dezvoltarii ar putea concesiona canalul Dunare-Bucuresti. Daca tot nu i-a iesit schema cu parteneriatul public-privat ministrului Radu Berceanu, prin esuarea concesiunii autostrazii Comarnic-Brasov, colega de partid a acestuia de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, ar putea concesiona canalul Dunare-Bucuresti. La 20 de ani de la abandonarea canalului care ar fi legat Capitala de Dunare, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului are nevoie de circa un miliard de euro pentru finalizarea lucrarilor. Singurele modalitati prin care se poate finaliza canalul Dunare-Bucuresti este atragerea fondurilor europene sau parteneriatul public-privat, scrie Puterea.

Micutii au inceput sa sune la Telefonul Copilului, cerand ajutor pentru parintii lor saraci. In ultima vreme, suna copii din ce in ce mai mici. In ultimele sase luni de criza, numarul apelurilor a crescut cu 42% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Copiii isi reclama parintii, profesorii sau semnaleaza probleme ale colegilor. Cand un copil de patru ani a sunat la Telefonul Copilului, consultantii de pe fir au amutit. Cum de stiuse pruncul sa formeze corect 116 111 si sa sune tocmai acolo? Caci nici macar nu invatase sa vorbeasca prea bine. Dar probabil ca fusese atent la gradinita, cand voluntarii asociatiei au venit sa le explice copiilor si educatoarei la ce ajuta Telefonul Copilului. Din fericire, micutul n-avea supararile altor copii; sunase numai asa, sa nu se simta singur in casa, astfel ca le-a povestit consultantilor despre desene animate si personaje din cartile lui de colorat. Dar el a fost exceptia, caci majoritatea copiilor care suna aici sunt cu adevarat nefericiti: ori ii bat parintii, ori le interzic sa mearga la scoala ca sa munceasca in gospodarie, iar altii pur si simplu suna sa intrebe cum pot sa-si ajute parintii saraci sa nu moara de foame, anunta Gandul.

Ce "taxe de solidaritate" a mai inventat statul. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, de la 1 iulie, tichetele de masa, tichetele-cadou, de cresa si de vacanta, precum si platile compensatorii vor fi impozitate. De asemenea, proiectul de act normativ prevede impozitarea cu 16% a tuturor veniturilor sub forma de dobanzi din conturile si depozitele si bancare, indiferent daca sunt la termen sau la vedere. Se vor considera la calcul depozitele bancare constituite inainte de 1 iulie pe dobanda calculata de la aceasta data , pana la termenul scadent. Dobanzile la depozitele la vedere/conturi curente, depozitele la termen si instrumentele de economisire, precum si dobanzile bonificate la depozitele clientilor, constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, nu constituiau pana in prezent venituri impozabile, informeaza Romania Libera.

Gasca de la Bellu, opera lui Vanghelie. Complicii cu ajutorul carora Marian Vanghelie a ocupat, in Cimitirul Bellu, capela unui erou al Razboiului de Independenta au fost folositi de primarul sectorului 5 si in alte demersuri controversate. Sistemul de recompense politice pus la punct de Marian Vanghelie i-a asigurat un anturaj fidel, dispus sa joace rol de paravan in afaceri sensibile. Marian Vanghelie (42 de ani) si-a ingropat bunicul din partea mamei, Constantin Niculae, in locul osemintelor generalului Iacob Lahovary, erou al Razboiului de Independenta, ministru de razboi in patru mandate si ministru al Afacerilor Externe. Profanarea istoriei nu ar fi fost posibila daca Vanghelie nu ar fi primit sprijinul unui grup de oameni din jurul sau cu care a mai facut si alte matrapazlacuri, informeaza Adevarul.

In editorialul "Mondialul din fotoliu: Francezii, de la tradare la anarhie", Horia Ghibutiu scrie: "Reprezentativa "cocosilor galici" a avut nevoie de doar doua partide la acest turneu final pentru a-si adjudeca nedoritul titlu de campioana a lumii la scandal. Ceea ce se intampla in lotul lui Raymond Domenech nu mai are legatura cu fotbalul, ci cu un reality-show (francezii, reticenti la englezisme, ii spun "telerealite") de maxima audienta din care nu lipsesc nervii, invectivele, excluderile. Pe rand, capitanul Evra, superstarul Ribery si selectionerul Domenech si-au manifestat dorinta de a afla cine e cel care a "tradat" si i-a permis presei sa afle de incidentul dintre Anelka si antrenor, eveniment soldat cu trimiterea acasa a atacantului. Cum se intampla indeobste, problema pare sa nu fie faptul ca s-a intamplat, ci ca s-a aflat!". Integral in EVZ.