India va face eforturi pentru a obtine extradarea fostului sef Union Carbide. India va face eforturi sustinute pentru a obtine de la Statele Unite extradarea fostului sef al companiei Union Carbide, responsabila pentru dezastrul industrial indian Bhopal, petrecut in 1984, scrie Reuters. La inceputul acestei luni, un tribunal indian i-a gasit vinovati pentru dezastru pe sapte fosti directori ai Union Carbide India si a emis un mandat de arestare pe numele lui Warren Anderson, fostul presedinte al companiei. Autoritatile indiene doresc de mult timp extradarea lui Anderson, primele demersuri in acest sens fiind facute in 1993.

Presa in DiagonalaFoto: Hotnews

Turcia trimite trupe la granita cu Irakul dupa ultimele confruntari cu PKK. Turcia a trimis soldati si elicoptere de-a lungul granitei sale cu Irakul dupa ce gherilele kurde au ucis 11 soldati in weekend, intr-unul dintre cele mai sangeroase atacuri din ultimii ani, scrie Reuters. Astfel, numarul trupelor turce din zona granitei cu Irakul a ajuns la cateva mii. Elicopterele au atacat mai multe pozitii ale PKK, in timp ce trupele de elita au ocupat pozitii strategice cu scopul de a-i inconjura pe rebelii kurzi.

Inundatiile au ucis 32 de oameni in Brazilia. Inundatiile care au urmat dupa zilele de ploi torentiale au ucis cel putin 32 de persoane in nord-estul Braziliei, lasand aproximativ 100.000 de oameni fara adapost, conform oficialilor. Presedintele Luiz Inacio Lula da Silva a afirmat ca guvernul va folosi bani din fondurile federale pentru a-i ajuta pe cei ramasi fara case. Zona cea mai afectata este statul Alagoas, unde au murit 19 persoane, scrie AFP.

Presedintele ales al Columbiei promite sa lupte impotriva rebelilor FARC. Castigatorul alegerilor prezidentiale din Columbia, Juan Manuel Santos, a promis ca va lupta cu tarie impotriva gherilelor de stanga, insa si-a exprimat dorinta de a imbunatati relatiile tarii sale cu vecinii Venezuela si Ecuador, scrie AFP. Conservatorul Santos, succesorul sustinut de presedintele in functie Alvaro Uribe, a obtinut o victorie clara in alegeri, cu 69% din voturi, zdrobindu-l pe rivalul sau Antanas Mockus, candidatul Partidului Verde. "Mesajul meu pentru FARC este: <>. Poporul columbian stie ca sunt capabil sa ma lupt cu voi", a declarat Santos, fost ministru al apararii, in discursul sau de dupa aflarea rezultatelor.

Resturile unui avion in care se aflau mai multi magnati australieni au fost gasite in Congo. Echipele de salvare au gasit luni, in Congo, ramasitele unui avion prabusit sambata, care transporta mai multi oameni de afaceri australieni. Ministrul camerunez al Comunicatiilor a anuntat ca nu exista supravietuitori, relateaza AFP. Avionul care transporta conducerea companiei miniere Sundance Resurse, inclusiv magnatul Ken Talbot a disparut intr-o zona de jungla deasa, in timpul unui zbor de la Yaounde catre Yangadou. Sase australieni, doi francezi, doi britanici si un american se aflau la bordul avionului Casa C212, apartinand companiei congoleze Aero-Services. Printre pasageri se numara Ken Talbot, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri australieni, si un director al companiei miniere australiene Sundance Resources, Geoff Wedlock, dar si Don Lewis, Craig Oliver si John Carr-Greg.