Kirgizstanul ar putea deveni prima democratie parlamentara din Asia Centrala. Poporul kirgiz a votat in cadrul unui referendum noua constitutie a statului ex-sovietic din Asia Centrala. Rezultatele plebiscitului au fost anuntate in seara de duminica de catre liderul interimar Roza Otunbayeva, care a precizat ca peste 90% dintre cei prezenti la urne s-au pronuntat in favoarea intemeierii unei republici parlamentare. Numaratoarea oficiala confirma acest rezultat, deschizand calea pentru desfasurarea unor alegeri parlamentare in luna octombrie. Potrivit proiectului noii Constituţii, preşedintele urmeaza sa cedeze Parlamentului o serie de prerogative, astfel că în Asia Centrală ar putea aparea prima democraţie parlamentară. Prin vocea presedintelui Dmitri Medvedev, Rusia si-a exprimat ingrijorarea pentru deznodamantul referendumului, avertizand ca sistemul politic votat ar putea aduce la putere grupari extremiste, fapt ce ar cauza prabusirea statului. Integral pe Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Hotnews

Ziarul Le Monde a fost vandut. Celebrul ziar francez Le Monde, fondat de catre Charles de Gaulle dupa eliberarea Parisului de sub ocupatia nazista, a fost salvat de la insolventa. Pe 28 iunie, consiliul de reprezentanti al publicatiei a votat cu 20 de voturi pentru si 11 impotriva acceptarea ofertei de preluare din partea unui grup format din trei oameni de afaceri francezi: Pierre Berge, Xavier Niel si Mathieu Pigasse, scrie The Economist. Pe langa furnizarea sumei de bani necesara pentru stoparea pierderilor financiare ale ziarului, cei trei au fost de acord sa garanteze independenta jurnalistilor, unul dintre motivele cheie pentru care personalul ziarului a votat covarsitor in favoarea preluarii saptamana trecuta.

Coreea de Nord: Statele Unite au adus "armament greu" la granita cu Coreea de Sud. Oficialii nord-coreeni au criticat Statele Unite, acuzandu-i pe americani ca au amplasat arme grele intr-un sat de granita din zona demilitarizata care imparte in doua peninsula coreeana, informeaza CNN. Agentia media de stat KCNA sustine ca fortele americane au adus in dimineata zilei de sambata armament in zona Panmunjom. Aceeasi agentie relateaza ca oficialii militari de la Phenian au amenintat ca vor lua "contramasuri dure" in cazul in care armele americane nu vor fi inlaturate din zona.

Un politician mexican a fost impuscat mortal in timpul campaniei electorale. Rodolfo Torre Cantu, candidatul Partidului Revolutionar Institutional (PRI) din Mexic la postul de guvernator al statului Tamaulipas a fost impuscat mortal intr-o ambuscada, luni, langa orasul Ciudad Victoria, conform unui inalt oficial guvernamental. Oficialul a adaugat ca alte trei persoane, printre care seful de campanie al lui Torre, si-au pierdut vietile in ambuscada. Acesta a calificat atacul drept "un act ingrozitor care umple intreaga societate mexicana cu indignare". Presedintele Mexicului, Felipe Calderon, a condamnat vehement atacul de luni, considerandu-l "o agresiune impotriva institutiilor democratice din tara". Liderul de la Mexico City a continuat, afimand ca autoritatile vor continua sa lupte impotriva crimei organizate si nu le vor permite infractorilor sa obstructioneze procedurile electorale, scrie CNN.

Autoritatile americane au dejucat o misiune ruseasca de spionaj: 10 persoane au fost arestate. Statele Unite ale Americii au arestat 10 presupusi spioni, acuzati ca indeplinesc de ani intregi insarcinari secrete in slujba serviciilor rusesti de informatii, au declarat luni oficiali de la Washington. Un al 11-lea suspect ramane in libertate, conform departamentului de stat. Arestarile au fost operate in mai multe state din nord-estul SUA, dupa o operatiune coordonata timp de mai multi ani de catre FBI, Departamentul de Justitie si autoritatile statului New York. Actiunea autoritatilor americane vine la doar cateva zile dupa ce Barack Obama l-a numit pe omologul sau rus Dmitri Medvedev "un partener solid si de incredere", scrie AFP.