De ce s-a sinucis Madalina Manole. Ultimele 24 de ore ale artistei. Madalina Manole s-a sinucis de ziua ei, cand apropiatii se gandeau cum sa o sarbatoreasca si ce tort sa-i cumpere la aniversare. Avea 43 de ani, un baiat de un an si o luna, un sot care o iubea, un album de lansat si concerte de sustinut pana la sfarsitul anului. Povestea Madalinei Manole arata acum precum un puzzle din care piesele esentiale s-au pierdut. Anchetatorii spun ca a mai incercat sa se sinucida si pe 17 iunie, in timp ce unul dintre apropiati vorbeste despre prea mult paracetamol, luat din greseala in timpul unei raceli. Unii amintesc despre o viata perfecta si despre o femeie ambitioasa, frumoasa si energica. Iar altii spun povestea unei vieti izolate, a unei greutati ce apasa pe sufletul artistei si a renuntarii la prieteni, anunta Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Madalina Manole, ucisa de sibutramina? Surse judiciare au declarat pentru RL ca la autopsia de astazi vor fi cautate in corpul cantaretei urme de sibutramina, substanta continuta de pastilele pe care vedeta le lua pentru slabit. Aceasta poate determina, ca efect secundar, stari depresive acute, fiind contraindicata celor care au probleme nervoase sau ganduri suicidare. In Romania, sibutramina a fost prima data mentionata in legatura cu numele fotbalistului Adrian Mutu, suspendat dupa ce in sangele sau a fost depistata aceasta substanta. In apararea sa, Mutu a explicat ca sibutramina provine din capsulele de slabit pe care le lua. O investigatie a RL a demonstrat ca sibutramina este prezenta in unele medicamente de slabit fara a fi mentionata in prospect, scrie Romania Libera.

Barbatii care i-au marcat destinul Madalinei Manole. Victor Socaciu a descoperit-o, Ionel Tudor a ajutat-o sa-si cultive vocea, iar Serban Georgescu i-a compus melodiile care au facut-o celebra. Publicul o stie pe Madalina Manole ca interpreta de muzica usoara, dar debutul ei s-a produs in folk, cel care a lansat-o fiind Victor Socaciu. "A venit cu parintii la Serbarile Scanteii Tineretului, unde eu am audiat-o. A avut un succes exceptional si am decis, impreuna cu poetul Lucian Avramescu, sa o luam in turneu. Initial, parintii ei s-au opus, pentru ca ea era prea mica, avea doar 14 ani. Ea a reusit sa-i convinga, iar tatal ei a venit la mine si mi-a incredintat-o, rugandu-ma sa am grija de ea. Din acel moment am avut un sentiment patern fata de Madalina", isi aminteste Victor Socaciu. "Desi avea numai 14 ani, canta din suflet cand era pe scena, cu toate ca multe dintre piesele folk de la debut erau peste mintea unui copil de 14 ani. Acesta a fost unul dintre lucrurile care m-au determinat sa o ajut sa intre pe scena", spune folkistul pentru Adevarul.

90% dintre sinucigasii romani sunt barbati. Cazurile de sinucidere in randul mamelor care abia au nascut sunt foarte rare. Aproximativ 75 la suta dintre femeile care au devenit mame sufera de depresie postnatala imediat dupa nasterea copilului si doar 10 la suta dintre ele se confrunta cu destabilizari emotionale totale. Din cei 2.586 de sinucigasi, cat a inregistrat anul trecut Romania, doar 10 la suta sunt femei, conform datelor Institutului National de Statistica (INS). Depresia postnatala poate fi unul dintre motivele pentru care o femeie se gandeste sa isi ia zilele. Statisticile arata ca aproximativ 75 la suta dintre mamici prezinta simptome specifice, imediat dupa nasterea copilului. Potrivit specialistilor, majoritatea femeilor depasesc relativ repede momentul, caracterizat, in principal, prin instabilitate emotionala: episoade de plans si negativism. Exista insa si riscul unei destabilizari emotionale totale, dar cazurile acestea sunt mult mai rare, astfel ca 10 la suta dintre femei se confrunta cu aceasta problema, informeaza Gandul.

14.000 de romani, saraci doar pe hartie. O serie de controale ale inspectorilor sociali, efectuate in 41% dintre primarii, au aratat ca mii de oameni au incasat ilegal ajutor social. Aproape 90% dintre vasluienii controlati de la inceputul anului de inspectorii sociali ai Ministerului Muncii au primit venitul minim garantat acordat de stat, desi nu aveau dreptul. Este vorba despre aproape 2.200 de persoane, cel mai mare numar de "saraci ilegali" descoperiti in tara, dupa verificarile de pana acum, arata un raport al ministerului, prezentat de deputatul PDL Gelu Visan, in emisiunea "Evenimentele zilei", difuzata de postul B1. Controalele efectuate din ianuarie si pana pe 2 iulie 2010 arata ca, in total, au fost verificate peste 58.000 de dosare ale beneficiarilor de ajutor social din aproximativ 3.200 de primarii din tara, ceea ce inseamna peste 40% din cele existente, scrie EVZ.

Europa preseaza Romania sa renunte la Moldova. Cand Teodor Baconschi a inaugurat consulatele de la Balti si Cahul vinerea trecuta, ministrul de Externe le-a prezentat ca avanposturi ale Uniunii Europene in estul Europei. In realitate, partenerii nostri din UE privesc cu ingrijorare si nemultumire acordarea cetateniei romane moldovenilor. De fapt, din momentul in care presedintele Basescu a anuntat in Parlament simplificarea procedurilor de dobandire a pasaportului romanesc de catre moldoveni ca reactie la reprimarea demonstrantilor anticomunisti de la Chisinau, aceasta decizie a devenit cea mai controversata si contestata initiativa de politica externa romaneasca in capitalele europene. Pana acum, Romania a acordat doar aproximativ 100.000 de pasapoarte si isi propune sa acorde in continuare maximum 10.000 pe an, anunta Romania Libera.

Proprietarul unui monument istoric cauta pretexte in razboiul cu Ministerului Culturii pentru a nu fi acuzat de deteriorarea obiectivului cultural. Palatului Stirbey se degradeaza pe zi ce trece. Cinci asociatii civice care au ca obiect de activitate salvarea patrimoniului istoric al Romaniei au anuntat ieri ca sustin Ministerul Culturii in litigiul pe care il are cu proprietarul Palatului Stirbey si ca vor interveni in procesul pe aceasta tema de partea institutiei de stat. Membrii asociatiilor il acuza pe proprietar ca vrea sa intimideze institutiile statului pentru a obtine derogari ilegale de la actele normative din domeniul urbanismului, pentru a construi o monstruozitate in aproprierea unui monument istoric clasa A, de valoare nationala si universala. Dezvoltatorul imobiliar Ovidiu Popescu, proprietarul Palatului Stirbey din Bucuresti, situat pe Calea Victoriei 107, anunta luni, 12 iulie, printr-un comunicat de presa, ca a chemat in judecata Ministerul Culturii si pe ministrii Theodor Paleologu si Kelemen Hunor, intrucat acestia au refuzat sa-i semneze avizul pentru un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care sa-i permita construirea unui imobil de 38 metri inaltime in spatele palatului, scrie Puterea.

Membrii MISA, martori impotriva lui Voican. Adeverinta de necolaborare data de CNSAS lui Gelu Voican Voiculescu este atacata in instanta. Martori vor fi discipolii lui Gregorian Bivolaru. Argumentele celor doua contestatii depuse la Curtea de Apel au fost preluate chiar din textul adeverintei pe care Gelu Voican Voiculescu, fost viceprimministru, a primit-o din partea CNSAS. Contestatarii invoca "notele informative cu privire la activitatea si planurile de viitor ale diferitelor persoane care l-au primit in anturajul lor" pe Voiculescu, referindu-se in special la informatiile despre Gregorian Bivolaru, date in 1983, cand acesta a fost arestat in timpul unei sedinte de yoga. Potrivit documentelor de la CNSAS, Voiculescu ar fi batut la usa casei din Cotroceni in care se organiza sedinta de yoga chiar in timpul unei descinderi a Militiei, finalizata cu arestarea celor 17 cursanti si a lui Bivolaru insusi, anunta EVZ.

Grajd peste cel mai mare castru roman din Dobrogea. Primaria orasului Isaccea a autorizat un santier de constructii pe un sit arheologic recunoscut de la inceputul secolului trecut. Edilul Ilie Petre sustine ca autorizatia este data pentru o margine a zonei protejate si nu ar afecta situl arheologic. Cu acordul Primariei Isaccea, Gica Tudor, un agricultor din oras a inceput amenajarea unor anexe agricole chiar in situl arheologic. In ultimele saptamani muncitorii au sapat o groapa lunga de 40 de metri si cu o adancime de 0,6 metri. Pe laturile de nord si sud ale viitoarei constructii a fost sapat un sant cu aceeasi dimensiune. Specialistii Institutului de Cercetari Ecomuzeale Tulcea au descoperit lucrarile si au sesizat autoritatile cu cu privire la lucrarile de amenajare efectuate in situl arheologic Cetatea Isaccea - Noviodunum, informeaza Adevarul.

Comorile-unicat de la Lupsa. Piesele de la Lupsa sunt atat de rare, incat ar putea reprezenta mandria oricarui muzeu din Romania. Varfuri de sageti confectionate pentru oastea lui Horea in 1784 si lantul confectionat din lemn sunt doar doua dintre ele. Piesele din Muzeul Etnografic din Lupsa, o mica localitate din judetul Alba, situata pe Valea Ariesului, sunt o surpriza extrem de placuta pentru cei care decid sa poposeasca in acest sat. Muzeul din Lupsa are, printre exponatele sale, o piesa despre care multi localnici spun ca ar fi sabia lui Avram Iancu. Intemeietorul muzeului, fostul invatator din Lupsa Pamfiliu Albu, a sustinut, la randul sau, intotdeauna aceasta ipoteza. Sabia atribuita lui Avram Iancu, din metal, a fost, cel mai probabil, confectionata intr-o fierarie din Tara Motilor, scrie Romania Libera.

Sectorul 5, lumea a treia a Bucurestiului. "Fiare vechi, fiare luam", se aude din strada. Anuntul prelung, combinat cu tropaitul cailor pe asfalt, este pentru multi bucuresteni un ceas desteptator foarte eficient. E dimineata in sectorul 5. Drumul spre serviciu, chiar si pe arterele mai circulate, e marcat din loc in loc de caini: maidanezi, patrupede cu proprietar, nu conteaza. Aici nu se mai face nicio diferenta de clasa intre animale: toate beneficiaza de confortul oferit de trotuare. Pe masura ce te adancesti in cartierul Rahova, rasar celebrele blocuri spoite in portocaliu si rosu. Parterul e mai peste tot mazgalit cu desene, de la svastici si obscenitati la incurajari pentru "Steaua", favorita absoluta a microbistilor din zona, anunta EVZ.