Ceausescu, din nou stapan peste televizoarele romanilor. Mormintele in care s-ar afla trupul dictatorului si cel al sotiei sale au fost rascolite ieri-dimineata, spre entuziasmul televiziunilor de stiri si al catorva nostalgici. Smulse brusc din isteria media provocata de sinuciderea Madalinei Manole, televiziunile de stiri din Romania au dezbatut ieri, pe larg, deshumarea sotilor Ceausescu. Micile ecrane au fost invadate de transmisii live de langa Cimitirul Ghencea, detalii pe alocuri macabre, imagini din elicopter in cautarea cadavrelor putrezite si dezbateri din studio. Peste toate, la fata locului s-a auzit intrebarea unei reporterite, catre un autointitulat martor al deshumarii: "Si? Mirosea?". Personalitati si specialisti media din Romania au analizat mecanismul mediatic din jurul stirii deshumarii fostilor conducatori ai tarii ce a tinut ieri principalele jurnale de stiri, anunta EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Mircea Oprean, ginerele lui Ceausescu, i-a vazut, printre morminte, pe criminalii socrului sau. Cine a dat decizia finala de executie. Dupa cinci ani de proces, urmasii sotilor Ceausescu, Valentin si Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu - intre timp decedata -, au reusit, ieri dimineata, deshumarea osemintelor dictatorilor. Din motive de sanatate, Valentin a lipsit de la deshumare, singurul reprezentant al familiei prezent in cimitirul Ghencea fiind cumnatul acestuia, Mircea Oprean. Ieri dimineata, o stire din Romania a facut inconjurul planetei: Nicolae si Elena Ceausescu au fost dezgropati. Publicatii din toata lumea au preluat stirea, semn ca si dupa 20 de ani Ceausescu ramane un brand puternic pentru Romania si pentru romani. La poarta Cimitirului Ghencea, cativa nostalgici ceausisti, cot la cot cu presa centrala, s-au calcat pe picioare la coada, in asteptarea momentului in care vor fi lasati sa vada mormintele deschise. N-au apucat sa o faca, intrucat evenimentul a fost unul privat, de familie. Din motive de sanatate, Valentin a lipsit de la deshumare, singurul reprezentant al familiei prezent in Cimitirul Ghencea fiind cumnatul acestuia, Mircea Oprean. Acesta i-a vazut, printre morminte, pe criminalii socrului sau, scrie Gandul.

Tinerii din ziua de azi, nemilosi cu batranii. Studentii vor ca batranii sa elibereze locurile de pe piata muncii si sa traiasca din ce-au agonisit o viata, nu din pensii platite de stat. Studiul a fost realizat printre studentii bucuresteni si si-a propus sa afle cum ii percep acestia pe varstnici. Studiul a pornit de la ideea ca imbatranirea populatiei duce la o coabitare mai lunga a generatiilor tinere cu cele varstnice si, prin urmare, relatiile dintre cele doua generatii sunt foarte importante. Mai ales ca cei chestionati vor ajunge sa-i sustina prin contributiile lor la pensii pe acesti batrani si chiar sa faca politicile acestei tari. Sondajul a fost facut printre studentii cu varste intre 19 si 21 de ani din toate universitatile bucurestene, iar raspunsurilor lor surprind cu atat mai mult cu cat analiza a fost facuta in plin an de crestere economica, 2008, informeaza Adevarul.

130 de suflete agatate de o scara. Zeci de turisti romani si straini urca in fiecare an, pe o scara din lemn, la peste 1.000 de metri altitudine pentru a petrece cateva zile in satul Scarisoara din Muntii Cernei. O expeditie in aceasta localitate reprezinta o veritabila incursiune in Evul Mediu: fara curent electric sau alte utilitati, condus doar de legile muntelui. Aventura are insa un pret. Pe care-l platesc cei 130 de localnici care traiesc, zi de zi, lipsiti de conditiile de viata civilizate. Drumul catre Scarisoara incepe la Baile Herculane. O iei pe soseaua spre Baia de Arama, treci pe langa statuia lui Hercule, apoi tot inainte printre versanti. Te insoteste zgomotos, vijelios doar raul Cerna. Ziduri de piatra se apropie tot mai mult unul de celalalt, incat ai impresia ca drumul se va opri brusc, la cea dintai "vama" a uriasilor, anunta Romania Libera.

Averea "Fetei cu parul de foc", subiect de disputa intre parinti si sot. Anuntul facut public de catre parintii Madalinei Manole cu privire la averea artistei reprezinta un subiect extrem de sensibil. Asta, deoarece prevederile legale arata ca, pe langa calitatea de mostenitor direct al Madalinei Manole pe care o are micutul Petru jr., acesta este mostenitorul legal al lui Petru Mircea. Codul Familiei arata, la articolul 53: "Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei". Masurile privitoare la persoana si bunurile copiilor se iau de catre parinti, de comun acord. Daca unul dintre parinti este mort, celalalt parinte exercita singur drepturile parintesti. Chiar si asa, tatal micutului nu are nici un drept asupra averii mostenite de fiul sau. Codul civil arata ca parintele nu are nici un drept asupra bunurilor copilului si nici copilul asupra bunurilor parintelui, in afara de dreptul la mostenire si la intretinere. Conform legii, sotul Madalinei Manole poate mosteni toate bunurile dobandite in timpul casatoriei. Codul familiei spune, la art. 30, ca "bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor. Orice conventie contrara este nula, iar calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita", scrie Puterea.

Romania va trebui sa inchida minele nerentabile. Comisia Europeana (CE) solicita statelor membre inchiderea definitiva a minelor necompetitive pana la 1 octombrie 2014 si subliniaza ca va permite acordarea de ajutor de operare numai intreprinderilor care au un plan de inchidere. Obiectivul este de a stopa acordarea de subventii de operare minelor necompetitive. Propunerea vizeaza huila, precizeaza un comunicat al CE. O decizie finala va fi luata insa doar dupa discutiile dintre statele membre, din Consiliul European, si cele din Parlamentul European. Conform propunerii formulate de executivul european, subventiile de operare ar trebui sa descreasca in timp, cu cel putin 33% pe o perioada de 15 luni. In cazul in care mina generatoare de pierderi nu va fi inchisa pana la 1 octombrie 2014, beneficiarul va trebui sa ramburseze aceste subventii statului, informeaza EVZ.

Exclusiv: Videanu anunta ca a doua centrala nucleara a Romaniei va fi construita de francezi. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a cerut companiei franceze Areva sa gaseasca un amplasament optim pentru a doua centrala nucleara din Romania, pe care sa o si construiasca. Investitorii straini implicati in constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda se bat pentru participatia la care va renunta statul, in prezent actionar majoritar. Relatiile de prietenie energetica dintre Romania si Franta se vor intensifica in urmatorii ani pe palierul nuclear. Daca, pana acum, dupa anuntul Romaniei privind intentia de construire a unei a doua centrale nucleare, francezii ne dadeau tarcoale pentru a primi acest contract, a venit vremea ca Romania sa ceara ajutorul Frantei, in ideea urgentarii proiectului, anunta Adevarul.

Autostrada spre Ploiesti se amana inca doi ani. Desi premierul Boc a anuntat, in februarie, ca din iulie 2010 se va putea circula pe autostrada, intre Bucuresti si Ploiesti, constructorii afirma ca lucrarile vor dura mai mult. Pe aproape 50 de kilometri, din cei 62 km cat prevede proiectul pentru Autostrada Bucuresti-Ploiesti (A3), lucrarile de constructie sunt in diverse stadii de executie. Lipsa de bani ii impiedica insa pe constructori sa termine mai repede lucrarile. Lucrarile avanseaza la autostrada, se lucreaza si noaptea, insa nu sunt suficienti bani pentru a accelera lucrarile si a turna asfaltul, se plang constructorii. O echipa a ziarului Romania Libera s-a deplasat la fata locului pentru a observa stadiul lucrarilor. Cu exceptia a trei-patru kilometri, la care se adauga si portiunea urbana de sase kilometri, pe toata lungimea viitoarei autostrazi utilajele si echipele de constructori lucreaza atat la compactarea terasamentului, cat si la turnarea betoanelor, scrie Romania Libera.